Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)

Pokud si doma připravujete vlastní muesli, určitě se vám bude hodit recept na super komponent pro tyto oblíbené cereální snídaně. Sušená, vlastnoručně připravená jablíčka si zamilujete!

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

h4ever

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min 1kg/2-3 dny

45 min (45 min příprava, 1kg/2-3 dny)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 089 kJ /
499 kcal
Bílkoviny4,00 g
Tuky3,47 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 33 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy100,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupeme jablka škrabkou na brambory. Krok 2: Vykrojíme část s jádřincem. Krok 3: Rozehřejeme troubu na teplotu cca 50-60 °C. Jablka ještě nerozkrájená můžeme dát na 1-1,5 h předsušit. Krok 4: Nakrájíme jablka na tlusté plátky, cca 8 mm. U malého jablka je to 6 plátků, u velkého 8. Krok 5: Dáme na sušící síto nebo na plech. Nejlépe se suší na sítu. Na plechu se suší jen z jedné strany. Síto by nemělo být z plastu. Rámeček síta ze dřeva zvládne i 60 °C. Krok 6: Dáme sušit na 1-1,5 h. Krok 7: Poté troubu na chvíli trochu otevřeme, aby se vyměnil vzduch, jablka promícháme a zase dáme sušit. Krok 8: Toto opakujeme za sebou 3x dopoledne a 3x odpoledne, případně i večer. Mezi sušeními taky vytřeme vlhkost z trouby. Krok 9: Na noc můžeme jablka nechat na sítu na topení. Krok 10: Druhý den nakrájíme jablka na hranolky a celý proces sušení opakuji znovu. Během druhého dne většina vlhkosti vyprchá. Ty tenčí hranolky, které jsou už suché nakrájíme na čtverečky, ty větší a vlhčí ještě ne. Krok 11: Třetí den by už hranolky měly být skoro suché, nesmí být moc vlhké. Nakrájíme je na čtverečky a sušíme stejným způsobem. Krok 12: Čtvrtý den, jsou-li kostičky suché, sesypeme vše do krabice. Výsledné kostičky mají 5-6 mm.

Zveřejněno 23. 4. 2016

Poznámka autora h4ever

Pokud chcete sušit jablka na křížaly, tak krájíte jen 4 mm tlusté plátky a sušíte obdobně. Nevýhoda je v tom, že více plátků zabírá více místa a tak bych sušil jen po 4 jablkách na jeden plech. Do trouby nedávám více než jeden plech, protože se trouba dost zapaří a sušení by pak bylo neefektivní. S jedním topným tělesem rozehřívám troubu 3-5 min a pak ji vypnu. Na novinách apod. nesuším z důvodu, že na to nemám prostor. Druhý den sesypu jablka z plechu a dám je do síta o průměru 16,5 cm, to mi stačí. Pokud plech umístíte do horního patra trouby a zapnete horní ohřev s ventilátorem, tak jde schnutí 2x rychleji, ale je třeba prvních 5-15 minut otírat rosu ze skla a dna trouby do sucha.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/43nk

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/43nk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Suším v sušičce na ovoce ;-)

casino: Dík za fotku. U mě ta fotka jen tak nebude, nevlastním foťák. Postup se může zdát zdlouhavý, ale mám to rozděláno tak, jak mi to vyhovuje. A věřím je je to postup relativně ekonomický protože je to se zavřenou troubou.

Kolikrát mi jablka projdou rukama? Nejdříve je oloupu (1). Jasně mohl bych je rovnou i vyjádrovat, ale já si dávám vždycky pauzu. Když byla rozehřátá trouba od předchozí várky, tak jsem tam rovnou strčil ty jablka. Pak jsem vyjádroval (2) a nakrájel na kolečka a dal sušit. Mezitím jsem ještě obracel (3). Pak jsem udělal hranolky (4) a dal sušit. A zase obracel (5). Jak jsem psal na plechu to schne jen z jedné strany. Lepší by bylo kdybych si dal na plech síťku ale žádnou nemám. Pak jsem to nakrájel na kostičky (6) a zase sušil. Nakonec jsem to shrnul do síta (7) a dosušil na topení.

Už uvažuju jak budu sušit v létě. Určitě na balkóně, koupím hodně jablek a dám to všechno na plechy. Ale aby mi sousedka neklepala prach na jablka budu je muset přikrýt igelitem a udělat z toho "pařeniště". Ještě to nemám plně vymyšlené. Jinak musli mám 1/2 hotovou dle mého receptu a je výborné. Potřené čokoládou. 12 ks po 65g celkem mě to vychází na necelých 50kč za 780g (jablka, rozinky, ovesné vločky, čokoláda). Vše kupuju.

Zobrazit 15 starších odpovědí

Tématické fráze:
sušení jablek v troubě, sušení jablek v horkovzdušné troubě, sušení ovoce v horkovzdušné troubě, jak sušit jablka, sušení jablek, suseni krizal v troube, sušení hrušek v horkovzdušné troubě, jak sušit ovoce v troubě, suseni v troube, suseni ovoce v troube, sušení trnek v troubě, jak sušit hrušky, jak ususit jablka, sušení křížal v horkovzdušné troubě, výrobky z jablek, křížaly v troubě, jak susit jabka, síta na sušení ovoce v troubě, jak se susi jablka, sušení švestek doma

Suroviny:
jablko

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu