Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené grundle

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

mojetara mojetara

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 25 min

30 min (5 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie636 kJ /
152 kcal
Bílkoviny4,75 g
Tuky0,80 g
Vláknina1,95 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,20 g
Sůl8,00 g
Sacharidy30,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Grundle propláchneme a osušíme, mírně osolíme, mouku smícháme se solí a pepřem. Krok 2: Rybičky postupně v mouce obalujeme. Rozehřejeme olivový olej a osmažíme dozlatova. To trvá asi tak 3 až 4 minuty. Když grundle vyjmeme z oleje hotové, dáme je na papírovou kuchyňskou utěrku, aby přebytečný olej odkapal. Do pánve dávejte jenom tolik, aby rybičky mohly v oleji plavat a stačily se opéci ze všech stran. Při opékání je v oleji prožeňte třeba dřevěnou špachtlí. Krok 3: Podáváme s citronem, kterým si grundle pokapeme. Přílohou mohou být hranolky nebo brambory opečené na olivovém oleji, ale skvěle si vystačíte s dobře vychlazeným zeleninovým salátem.

TIP: Ryby v naší kuchyni - recepty z kapra, pstruha nebo lososa? Stačí si vybrat

Zveřejněno 31. 5. 2016

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené grundle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OD4Y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené grundle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OD4Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

casino: No, uteklo mi to. Na svém webu přiznávám, že grundlím říkám blbě ančovičky. Kde se mi to v palici uhnízdilo, nevím. A tady jsem to teď díky laskavému upozornění napravil.

Po delší době jsem si opět smlsl na této chuťovce...:yes:
***
"Podáváme s citronem, kterým si ančovičky pokapeme."
No možná, po létech, by už bylo fajn v postupu "ančovičky" anihilovat, že :-K

mojetara: V bodě 3 postupu přípravy je slovo "ančovičky" uvedené.

Tonja: Jasně, odkaz na webovou stránku je asi matoucí, nevím proč to tam padlo, ale pak se recept jmenuje Smažené grundle čili gavros tiganitos, jak říkají Řekové. O ančovičkách tam není ani slovo :-( Takže si nepletu rajče s paprikou...

Grundle mejsou ančovičky (sardelky). Ančovičky mají výrazně odlišnou chuť; kdo nevěří, ať si koupí nakládané ančovičky (sardelky) nebo sardelovou pastu v tubě, Rozdíl je tak velký jako např. mezi rajčátkem a feferonkou.

casino: :yes:

casino: Trocha sole neublíží...

Tak konečně došlo na Smažené grundle :-)
Cosi mi říkalo NESOL TO:-! a dobře jsem udělal
Pomoučeno bylo známým způsobem v mikro. sáčku:yes:
Friťák u nás nevedeme a na pánev se vešla tak akorát 1 porce (250g)
No, jednou za čas je to zajímavá změna, že

casino: Taky pro větší množství volím řepkový. Do friťáku olivový nenaleju litr, přece. Když to tak odhadnu, vítězí u mě olivový a řepkový. Slunečnicový mi nějak nesedí, je moc aromatický.

Eja57: No, olivový olej asi není zrovna na fritování, ale jinak si ho Řekové mažou i na chleba. Když je ho trocha na pánvi, proč ne, jinak, když grundle dělám ve větším, používám řepkový olej, nejradši takový, o kterém vím, že nepochází od toho, jehož jméno se ve slušné společnosti nevyslovuje. Ono dát litr olivového do friťáku a nebo řepkového, je trochu rozdíl, cenový. Někdo tady doporučuje slunečnicový, ale já se mu vyhýbám, je příliš aromatický.

casino: no právě, mi k tomu olivovy vůbec nesedí...proto jsem se jich ptala..
Já se pořád držím slunecnicoveho, ty jsou sice taky žluté;-)

Eja57:
Ba ne, nebudou! Přišlo by mi ho líto ;-( Oliváč takřka výhradně jen po studenu:yes:
Na svačinku bude s chlebem a s https://www.toprecepty.cz/recept/40146-papriky-pec... :yes::yes::yes:
***
Já přišel na chuť řepkovému oleji (chuťově je neutrální; to jsou paradoxy že :-D od toho, jehož jméno se ani nevyslovuje...:-8

casino: a budou je dělat opravdu na olivovem??? oleji???

Od zítřka prý budou k mání v Kauflandu:yes:
No, snad to stihnu...
...a budou u nás po delší době zase grundlové hody ;-)

Vzhledem k mému věku jako malinký kluk jsem chodíval v Podolí s tátou do hospody on na pivo a já dostal limonádu a tam byly Grundle a ještě chodíval takový človíček a měl stromeček na kterém vytvářel spirálky z bílé ředkve a to vše se tam podávalo k pivu. Krásná vzpomínka a je mně celkem jedno z jaké rybky to bylo, ale voní to dětstvím. Díky.:yes::yes::yes:

klukodvody: Kam až jsme se dostali od vaření..., ale já mám příběhy rád, takže je ke svým receptům dávám, což tady to nejde... No, nic. Dík za tu milou vzpomínku.

Grundle – mřenka mramorovaná – Noemacheilus barbatulus – je rybka z čeledi sekavcovitých, sladkovodni, tedy urcite ne Ancovicka, tedy Sardel obecná (Engraulis encrasicolus), mořská rybka velikosti 10-15 cm. Žije v Atlantiku, ve Středozemním a Černém moři. Živí se živočišným planktonem.

bofinka: Tož přiznávám, jsem nejspíše pomýlený. V Řecku si dáváme gavros tiganitos, což si pamatuju podle postavy z Bídníků. Tak to budu muset změnit. Dík za info :-)

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
ančovičky grundle recept, jak připravit grundle, smažené rybičky, příprava grundlí, grundle, smažené ančovičky, ančovičky recept, grundle recept, ančovičky recepty, grundle priprava, recept na grundle, připrava grundle, recept na ancovicky, recepty grundle, smazene ančovičky recept, smazene rybicky jidlo, smazeny rybicky, ančovičky smažené, grundle v těstíčku, smazene sardele

Suroviny:
grundle, mouka hladká, pepř, sůl, citron, olej olivový

Přidat fotografie receptu