Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeláda z celého černého rybízu - nevařená

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Porce: 17 malých skleniček

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 256 kJ /
6 514 kcal
Bílkoviny23,43 g
Tuky4,00 g
Vláknina108,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 141 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 542,14 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rybíz odstopkujeme a propláchneme na sítě, necháme okapat. Pak v robotu (nebo klidně tyčovým mixerem v hlubší nádobě) mixujeme, přidáváme pomalu cukr, mixujeme, přidáváme med, mixujeme, mixujeme..... a nakonec zamixujeme asi tři lžíce rumu. Krok 2: Skleničky vypaříme horkou vodou, víčka v kastrůlku převaříme, osušíme a vytřeme ubrouskem, namočeným v rumu. Krok 3: Po naplnění okraje také otřeme rumovým ubrouskem, do každé skleničky dáme malou lžičku rumu a pevně zavřeme. Skladujeme v chladu. Krok 4: Černý rybíz má hodně pektinu, s cukrem rosoluje i syrový. Tahle zdravá marmeláda je dobrá na pečivo, na lívance, do jogurtu, do kaší, jen tak do pusy. Nebo můžete rozmíchat ve sklenici studené vody a máte rybízovou limonádu. Marmeláda by měla vydržet v chladu minimálně půl roku.

Zveřejněno 7. 7. 2016

Poznámka autorky hosta

Citace:

"Černý rybíz je velice prospěšný pro lidský organismus. Mezi jeho vlastnosti zařazujeme i to. že má příznivý vliv na řadu metabolických procesů. Jeho plody jsou výjimečně bohaté na vitamín C, který je stabilní díky přítomnosti antokyanidů. Ale, kromě vitamínu C obsahuje černý rybíz ještě tyto další složky: karotenoidy, vitaminy skupiny B, minerály (fosfor, hořčík, draslík, vápník, železo, měď, zinek), flavonoidy (flavonol, glukosidy) a antokyanidy, pektiny, taniny, éterické oleje.

Černý rybíz je bohatým zdrojem gama-linoleové kyseliny (GLA) a dalších nenasycených mastných kyselin. Ty ovlivňují regulaci tělesné teploty, obnovu a ochranu tkání a tvorbu energie v organizmu. Tato kyselina je potřebná pro tvorbu prostaglandinů – látek podobných hormonům, jejichž funkce je v organizmu spojená např. s rozšiřováním cév, regulací tlaku v tepnách, s metabolizmem cholesterolu, s aktivací T-lymphocytů, s ochranou krevních destiček a s kontrolou správné tvorby buněk. "

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marmeláda z celého černého rybízu - nevařená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lgjl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marmeláda z celého černého rybízu - nevařená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lgjl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Zajímavé:-O, rybíz mám jen červený:-)vyzkouším.:yes:

hosta: Aha díky za radu..:-K

Zobrazit starší odpověď

Zajímavé, jak se měněj chutě, já neměla v dětství vůbec černý rybíz ráda, jakoby mi páchnul, či co, no a pak později když jsme ho měli na chalupě, tak od té doby ho prostě miluju <3<3:-*:-*Marmeládu dělám stejně, jen holt to sbírání bylo občas pracné, ale pak ten výsledek ve skleničkách....:yes::yes::yes::yes:

"Marmeláda z celého černého rybízu - nevařená"
A z jakého jiného, než z celého rybízu, se dělá mixovaná marmoška, he?:-D ...ale výstižnější název by se asi těžko hledal, že:-)
***
Napřed peru, pak odstopkuju, šťávy se tak praním nezbavuju:-)
Pokud vlastnoručně i sklízím, tak keře večer osprchuju (je-li to potřeba) a pak už češu přímo pouze bobule bez stopek:yes:

hosta: Trpělivost?
No, trpělivosti se lze naučiti:-D leč běhu času se mi zatím nedaří ovládnouti;-(:-)
Samotné bobule češu jejich kolektivním strháváním ze střapců, čímž se mi daří čas ošálit a dostat ovoce z keře do kastrolu za poloviční dobu:-D Tento postup je praktický u dobře vyzrálého ovoce:yes: nutno ale podotknouti, že zvýšená zralost neprakticky snižuje želírovací schopnost rybízu:no:

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
černý rybízový džem za studena, nevařená marmeláda z černého rybízu, marmeláda z černého rybízu za studena, marmeláda z černého rybízu, džem z černého rybízu za studena, marmeláda z černého rybízu recept, černý rybíz recepty, černý rybízový džem recept, rybízová marmeláda nevařená, recepty z černého rybízu, černy rybíz, černý rybíz za studena, nevařená marmeláda, dzem z černého rybízu recept, nevařená marmeláda z červeného rybízu, nevařená marmeláda z černého rybízu za studena, nevařená rybízová marmeláda, ma cerny rybiz hodne pektinu ?, syrový černý rybíz, rybízová marmeláda za studena

Suroviny:
rybíz černý, cukr třtinový, med, rum

Přidat fotografie receptu