Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní pečená kuřecí křidýlka

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

beda venerabilis

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 3 - 4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 044 kJ /
2 161 kcal
Bílkoviny167,18 g
Tuky138,43 g
Vláknina11,83 g
Cholesterol 450 mg
Sodík 1,02 g
Sůl2,50 g
Sacharidy46,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pepř, kari a papriku smícháme dohromady na práškovou směs Krok 2: Cibuli pokrájíme na kolečka či půlkolečka a rozložíme po dně pekáčku. Přidáme nové koření, bobkový list a rozinky .
Máme-li u slaniny kousek kůže, můžeme ji na dno přidat též - je to rovněž lahůdka. Nakonec poprášíme částí směsi koření. Krok 3: Křidýlka pokrájíme v kloubech, špičky rozložíme po dně na cibuli (výše by se připalovaly).
Potom jako další vrstvu rozložíme do pekáčku rozkrojená křidýlka, osolíme, poprášíme kořením z bodu 1. a pocukrujeme (nebo pokapeme medem). Potřísníme octem.
Navrch pak rozložíme kostičky slaniny - dávám vždy jednu kostičku na každý kousek křídla, ale asi to není nutno tak přesně rozdělovat. Krok 4: Podlijeme černým pivem a dáme do rozpálené trouby na 5- 10 minut prudce opéct, pak pomaleji dopékáme. Během pečení obrátíme promícháním a podle potřeby podlijeme vodou(!) a ještě poprášíme kořením. POZOR! Dalším pivem by šťáva zhořkla!
Asi pět minut před koncem posypeme nasekaným česnekem. Po dopečení pak petrželí. Krok 5: Nejlepší přílohou je kvalitní bílá rýže (jasmínová nebo basmati) - v Papinově hrnci uvedeme do varu dvě sklenice osolené vody, přidáme kousek másla, do vroucí vody nasypeme jednu sklenici rýže (neprané), zamícháme, hrnec uzavřeme, natlakujeme, a když zasyčí, stáhneme plamen na co nejmenší a necháme 10 minut vařit, potom zavřeme plyn. (Elektrickou plotýnku stáhneme na 1, vypneme po 8 minutách a necháme dojít)
Ale bílé pečivo je také možné.
Zapíjíme pivem, které můžeme jemně (1:5) říznout nespotřebovaným pivem černým.

Zveřejněno 14. 7. 2016

Poznámka autora beda…

Původní inspirací byla křidýlka, který jsem nedlouho po roce 1989 okusil v jedné z prvních pražských mexických restaurací. Pokoušel jsem se to doma napodobit. Výsledek byl sice jiný, než u Mexičanů, ale jíst se dal. Postupně jsem pak chuť dolaďoval. Přelomovým okamžikem se ukázalo, když jsem jednou pracoval ve velkém spěchu a recept jsem "ošidil" o všelijaká oregána a šalvěje, s nimiž jsem do té doby laboroval. Méně se ukázalo jako o moc víc.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní pečená kuřecí křidýlka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pjwr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní pečená kuřecí křidýlka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pjwr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
pečená kuřecí křidélka, pikantní kuřecí křidélka na medu, pečené kuřecí kridelka, pečená kuřecí křidélka na medu, pecena křidélka, recepty pečená kuřecí křidélka, pečená křidýlka, pečená kuřecí křidýlka, pikantní křidélka pečená, kuřecí křidýlka, pikantní kuřecí křidélka, nakladaná kuřeci křidelka, křidýlka, pečená pikantní kuřecí křidélka, kuřecí kridýlka pečená, kuřeci křidélka na medu, recept na pecena kureci kridelka, nakládaná křidýlka, kureci kridelka pecena, pikantni křidylka

Suroviny:
křídla kuřecí, cibule, rozinky, pepř mletý, koření kari, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, bobkový list, koření nové koření, cukr, slanina, sůl, ocet, pivo černé, česnek, petrželka hladkolistá

Přidat fotografie receptu