Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meteník z pekáčku

Tento slaný kynutý koláč pochází ze Slovenska a kombinuje chuť kysaného zelí a voňavého uzeného bůčku. Meteník chutná skvěle teplý i zastudena a můžeme ho nabídnout například jako slané pohoštění návštěvám.

Hodnocení receptu je 5,0 (60×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

20-25x30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 245 kJ /
1 971 kcal
Bílkoviny61,63 g
Tuky84,12 g
Vláknina20,98 g
Cholesterol 69 mg
Sodík 6,10 g
Sůl15,00 g
Sacharidy232,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pekáček dobře vymažeme povoleným sádlem. Ve vodě rozmícháme droždí, pak přidáme mouky, sůl, kmín a propláchnuté zelí. Umícháme těsto, které ihned, bez kynutí urovnáme do pekáčku. Krok 2: Bůček nakrájíme na kostičky. Krok 3: Těsto posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a zapneme troubu - meteník trochu kynul už při krájení bůčku a teď, než se trouba na 180-190 °C nahřeje, většinou dokyne. Pokud ne, dopřejte mu před pečením ještě pár minut kynutí. Krok 4: Vložíme do trouby a upečeme - přibližně 35-40 minut. Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.

TIP: Další tipy na slané koláče

Zveřejněno 15. 8. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meteník z pekáčku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z9Wg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meteník z pekáčku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z9Wg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (28)

Určitě velká bašta. A na sádle, to nemá chybu!

Tož jsem to zkusil:-p

janek53: díky za vyzkoušení i fotku :-):-K

Konečně se dostanu k tomu, abych meteník upekla, dokonce jsem si i tu chlebovou mouku koupila :-)
Jenom se ještě zeptám - jí se to teplé nebo studené? Byla by to teplá večeře pro návštěvu? A pokud zbyde, je to "jedlé" i druhý den?

cathleen: Díky, v sobotu jdu na to :-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

To je alespoň buchta :-D

Uložil jsem si do "oblíbených" a brzy vyzkouším:yes:

<3 krása :yes:

To je krása,jen si nabídnout<3:-K

:-) To vypadá moc jedle :yes:

A co se stane, když dám jenom pšeničnou chlebovou mouku? Chci to někdy zkusit, ale protože chlebovou mouku normálně nekupuju, nechce se mně kupovat rovnou dvě :-)

Moc mě těší, že se meteník líbí (a chutná, že magdalenko? :-D ) Dívala jsem se, receptů na něj je hodně, docela různých....a liší se jen v maličkostech. Zato jsou určitě všechny stejně dobré a voňavé...:yes:

Kvety: můžeš dát jen obyčejnou hladkou mouku, žádnou chlebovku - bude to chtít možná o lžíci (dvě?) vody méně a těsto by mohlo být jemnější i maličko nadýchanější. Tohle mělo být laděno do "chlebova";-)

Teda Ivo,jedna dobrota za druhou:-p<3tleskám,já bych si tááák zobla a jsem hotová jak byla Magdalenka akční:-D:-D:-Dtak ty si též ukojili chuťové buňky;-):yes::yes::yes:

No to je velká krása

blanca.xy, Sonia - kým vy sa tu kocháte, ja už mám upečené...:-D

Už se těším, až ho upeču :-) :yes:

To vypadá nádherně, musíme to s Blankou zkusit. Až nám naroste zadelka, tak víme, kdo za to může ..... <3:yes:

magdalenka: tleskám:yes::yes:

Zobrazit 2 starší odpovědi

To je krása :-):yes:

Tématické fráze:
meteník, meteník recept, recept na meteník, metelnik, recept meteník, meteník se zelím, meteník recepty, večeře z jednoho pekáčku, pekáčky bez kynutí, jidlo metenik, meteník buchta, recepty meteník, metenik zelí recept, 15 g soli je lžička?, pekáčky s mouky, z pekáčku, co je meteník, meteník recept, meteník - recept, metenik z pekacnu

Suroviny:
voda, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, zelí kysané, bůček uzený, kmín drcený, sůl, droždí čerstvé, sádlo, pepř mletý, česnek, voda, olej

Přidat fotografie receptu