Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny buchty s mákem a povidly

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivace64 Ivace64

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min Doba bez kynutí.

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava, Doba bez kynutí.)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 832 kJ /
2 828 kcal
Bílkoviny65,99 g
Tuky130,83 g
Vláknina33,65 g
Cholesterol 852 mg
Sodík 469 mg
Sůl0,98 g
Sacharidy282,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka si připravíme kvásek a necháme na teplém místě vzejít.
V míse smícháme ostatní suroviny, (mouku se špetkou soli, zbylý cukr, nastrouhané oloupané uvařené brambory, sádlo, vanilkový cukr, šťávu ). Přidáme vejce, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek.
Vše v míse dobře promícháme a dobře prohněteme, dokud se těsto nelepí. Těsto v míse poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout ( cca 50 - 60 minut). Krok 2: Mezitím připravíme z uvedených surovin oba druhy nádivek. Z vykynutého těsta ukrajujeme lžící od mouky menší kousky, ze kterých tvoříme rukou malé placičky, které plníme oběma druhy nádivky. Placičky dobře uzavřeme a spojem dolů je vkládáme do vyššího pekáčku, vymazaného olejem. Krok 3: Každou buchtu potřeme na bocích olejem. Po upečení jdou buchty dobře od sebe. Buchty, než je všechny uděláme, necháme na plechu ještě tak cca 30 minut kynout dál. Všechny buchty nakonec potřeme olejem a dáme péci dozlatova na 160 stupňů ( cca na 30 minut podle druhu trouby).

Zveřejněno 16. 8. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččiny buchty s mákem a povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vpjn

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččiny buchty s mákem a povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vpjn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Bylo to vynikající !!! :-Q Jsem na dovolené a měla jsem jít dneska večer plavat a opalovat se na místní koupaliště...Ale po 17 buchtách no nevím nevím :-D nějak jsem po těch 17 kynutých buchtách nakynula :-8 cítím se, že za chvíli prasknu 8-( Musela jsem si povolit knoflík na košili a na džínách :-O Mám pocit, jako by ty buchty ve mně pořád kynuly a rostlo by mi bříško :-(( Snad to do zítra přejde :-p Ale musím zopakovat, vynikajííííícíííííí

Marry Cakes: :-D:-D:-D:-D:-D:yes::yes::yes:

V tvém receptu se mi strašně líbí ty brambory a sádlo. Moje babička vždycky dávala sádlo do kynutého těsta a je pravda, že takové buchty se mi nikdy nepovedly :-). Nádhera a veliký + !! :yes:
Já těsto na buchty vlastně nějak nevážím. Někdy používám olej, skvělá je i majonéza, nedávno jsem dělala koláče s majonézou od uživatelky Mika a byly vynikající :-)

Na půl kila mouky dávám tak půlku kostičky kvasnic a promazávám (skoro zalévám) rozpuštěným sádlem nebo směsí sádla a másla, určitě ne olejem. Upečené horké polévám máslem s rumem a hned pocukruju:-). Olej do kynutého těsta dávám na frgály. Ale asi každý dělá tak, jak se mu osvědčilo, jak mu chutná a hlavně - jak je zvyklý:-p
Do makové nádivky dávám vždy trochu másla, med, perníkové koření a mléka určitě trochu víc.

hosta: dělám jednou tak a podruhé tak, vše je vyzkoušené a chutná

Prosím o vysvětlení:
...šťáva z jednoho citronu ( 1 lžička nebo 1 lžička octa).....z 1 citronu je přeci víc šťávy než jediná lžička:-Q
Stejně nerozumím počtu brambor v surovinách (2 větší uvařená a najemnno 1 nastrouhaná brambora - tak kolik:-?)
Pokud bude někdo zkoušet, těsto vykyne mnohem menším množstvím droždí, stačí ho 15- 20 g, těsto není nijak mastné. Jak by se mělo z kostky (42 g) odřezávat ty zbylé dva gramy?:-O

Tématické fráze:
buchty s mákem, babiččiny buchty, domácí buchty babiččiny recepty, kynuté buchty s makem, české buchty s mákem, české buchty babiččiny, babiččiny makové buchty, buchty s mákem recept, domácí buchty s mákem, babičiny buchty, buchty z makem, babiččiny kynuté buchty, babiččiny povidlove buchty, babiččiny buchty s tvarohem, babiččiny české kynute buchty recept, recept na kynute buchty s makem, recept na babiččiny buchty, recept na buchty s makem, buchta s makem, staročeske buchty s makem

Suroviny:
droždí, cukr krupice, mléko, cukr vanilkový, vejce, mouka polohrubá, brambory, sádlo vepřové, citron, olej, mák mletý, mléko, cukr, rum, povidla švestková, skořice mletá, rum

Přidat fotografie receptu