Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zámecké brambory od Oty Jiráka

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Paprika Paprika

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 094 kJ /
1 935 kcal
Bílkoviny26,72 g
Tuky116,77 g
Vláknina33,34 g
Cholesterol 70 mg
Sodík 1,68 g
Sůl4,00 g
Sacharidy181,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na olivovém oleji si opečeme anglickou slaninu, přidáme na 1/2 měsíčky nakrájenou cibuli a opékáme dozlatova. V míse si smícháme zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem. Krok 2: Brambory oloupeme a nakrájíme (já to dělám na V-krouhači) na 2-3 mm silné plátky. Zapékací nádobu si vymažeme máslem. Krok 3: Na dno dáme 1. vrstvu brambor, osolíme opepříme a posypeme 1/2 množství opečené cibule se slaninou. Na to nandáme 1/2 množství zakysané smetany s česnekem. Krok 4: Dáme 2. vrstvu brambor a na ni sůl, pepř, druhou 1/2 cibule se slaninou a druhou 1/2 smetany s česnekem. Končíme vrstvou brambor, osolíme opepříme a pokapeme olivovým olejem. Krok 5: Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 1,5 hodiny přiklopené a pak ještě cca 20 minut odklopené. Krok 6: Pokud nemáme zapékací nádobu s poklicí použijeme alobal. Podáváme k pečenému nebo grilovanému masu nebo jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem.

Zveřejněno 17. 5. 2009

Poznámka autorky Paprika

Tento recept jsem viděla před pár lety v Mňam Prima vařečce, kde ho dělal herec Ota Jirák.

Dělám vždy z dvojité dávky, protože manžel chodí kolem hrnce celé odpoledne a postupně ujídá. Na druhý den většinou nezbyde nic.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zámecké brambory od Oty Jiráka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ElXN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zámecké brambory od Oty Jiráka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ElXN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

No, když jsem oddělala alobal, brambory plavaly kraula!:-)):-D! Ale pak, když jsem to jen fénovala:-))horkovzduchem, už to bylo ok. Anglickou jsem taky měla libovou, dneska snad ani jiná není. No,dělám samostatně brambory ve šlehačce a je fakt, že mají malinko jinou chuť, než tyhle. Nicméně, bylo to i tak svělé;-)

:-O:-O Jani - já to peču ve smaltovaném hrnci s poklicí a po hodině je to v prostředku ještě syrové - opravdu !!! Možná zkusím tu keramickou misku s alobalem, ale ten hrnec je větší :-D:-D
Pokud jde o množství omastku - já měla hodně libovou anglickou a ta cibulka se téměř neměla na čem opékat, tak jsem dala trochu olovového oleje (mrkni na moje fotky - v ničem to neplave). Máslem to vymazávám, protože z toho smaltu to jinak musím seškrabávat nožem :-(.
A co se smetany týče - klidně můžeš dát šlehačku, bude to ale ještě o řád tučnější. Nám to chutná s 11% zakysankou. ;-)

Takže, Market, přidávám fotky. Co k receptu. No, rozhodně nepéct 1 a půl hodiny!!!! Po zhruba 40 minutách pod aloblem na 200 stupňů to bylo úplně měkké, nedovedu si představit, jak by to vypadalo po delší době. Pak jsem ještě na chvilinku zapla horkovzduch, aby byly brambory růžové. No, rozhodně se to snědlo, ale kysanou smetanu bych příště nahradila šlehačkou a anglickou bych se snažila opéct bez tuku i s tou cibulkou.Taky bych nevymazávala pekáček, Když jsem to odkryla, v tuku to jen plavalo, tak smetana pustí dost. Jinak jsme k tomu měli dušené plecko a vlastně nic nezbylo. Jo, vlastně jsem se nevyjádřila k té kysané smetaně, proč šlehačku, nebo sladkou smetanu. No, zdá se mi, že ta mírná kyselost přerazí chuť té anglické s cibulkou. Jinak :yes:;-)

:-p:yes:

Tak to mi Eli povídej. Já jsem byla pravidelný divák a i jsem se tam chtěla přihlásit, ale nenašla jsem odvahu. Teď se mi ty pořady moc nelíbí. Až na ANO, ŠÉFE ! ale na to bych si musela pořídit hospodu :-D:-D:-D
Jani R. - pošli jim tam zeťáka s tou jeho restaurací :-D:-D:-D

Mňam, samé dobroty :-p!!! Ta třetí fotka je k sežrání (já vím, že to ještě není finále...:-) )
Také je vám líto, že už nedávají prima vařečku :-(? Já jsem měla rituál, vždycky tou dobou jsem připravila večerní kašičku, malá cucala a usínala a já jsem měla klid na sledování a tipování, kdo vyhraje... To bylo hezké...;-)

Zajímavá kombinace a vypadá to dobře. :-) Bodík:yes:

Mňam,vypadají výborně,bodík letí:yes::yes::yes:

taky ho mám a je to podobné ... prostě ono se nepapá ono se jen "trošku" po chvilkách ochutnává a najednou tam je vidět dno hrnce - divné ne :-D:-D:-D:yes:

To není špatná kombinace.:-*:-p:yes:

Tématické fráze:
top recepty grilované brambory se slaninou, brambory recepty, recepty z brambor, zámecké brambory příloha, zámecké brambory-recept, přílohy z brambor, recepty brambory, zamecke recepty, pečené zámecké brambory, pečené zámecké brambory, brambory recept, dobroty od oty, zámecké pečené brambory, grilovaný pangacius, priloha zamecke brambory, smetanové brambory přiloha, recepty na brambory, brambory se smetanou, druhy brambor, dobroty z brambor

Suroviny:
brambory, slanina anglická, olej olivový, cibule, česnek, smetana zakysaná, sůl, pepř, máslo, olej olivový

Přidat fotografie receptu