Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát z listů brutnáku lékařského

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

radiator radiator

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie951 kJ /
227 kcal
Bílkoviny17,99 g
Tuky15,16 g
Vláknina1,47 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 201 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy4,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Listy brutnáku propláchneme studenou vodou, dáme do hrnce nebo jiné nádoby a spaříme horkou vodou. Necháme vychladnout, pak listy lehce vymačkáme a pokrájíme je. Krok 2: Do kastrolu nebo pánve dáme olej, přidáme spařené listy brutnáku, případně ještě trochu vody a restujeme je, dokud se voda neodpaří. Krok 3: Pokud je voda odpařená a listy nejsou ještě měkké, přidáme trochu vody a opět necháme odpařit. Nakonec dochutíme propasírovaným česnekem, solí a pepřem. Krok 4: Opečené knedlíkové kostky:
Vejce osolíme, přidáme libeček (může být i sušený), chilli, sůl a metličkou prošleháme.
Knedlík nakrájíme na vyšší plátky a ty pak na kostky.
V pánvi rozpálíme olej.
Kostky knedlíků smáčíme v rozšlehaných vejcích a ze všech stran na oleji opečeme.
Opečené knedlíky dáme na papírovou utěrku, aby se tuk vsákl.

Zveřejněno 3. 9. 2016

Poznámka autorky radiator

Měla jsem v lednici ještě zbytek knedlíků, tak jsem je opekla a dala jako přílohu ke špenátu.

Knedlíky byly napovrchu křupavé a uvnitř nadýchané.

Na špenát jsem ještě dala kostičky vysmažené slaniny (jen bez tuku), spíše jen pro tu vůni;-)

Brutnák mívám dvakrát ročně, na jaře a další na sklonku léta.

Něco jsem nasušila, ale stále ho zbylo hodně, tak jsem udělala špenát.

http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/brutnak-chlup...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špenát z listů brutnáku lékařského

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PVJ1

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špenát z listů brutnáku lékařského

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PVJ1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Brutnák vůbec neumím, z mangoldu jsem zkoušela - máš to moc hezké a takhle knedlíky miluju:yes:

hosta: Špenát mám ráda, ale nemůžu ho a tak jsem našla tuto náhradu:-p

Zobrazit starší odpověď

<3:yes:

Brunták, nebo brutnák, to je fuk. Stejně nevím, co to je, ale tvé jídlo vypadá úžasně :-)

Jana Remkova: Jani děkuji. Z těch listů byl špenát výborný, dělala jsem ho poprvé:-p Jinak je to léčivka na různé neduhy, přidala jsem odkaz.

Ježíši,máš samozřejmě pravdu a děkuji ti za upozornění.Člověk slovo zkomolí ani se nenaděje.Opravuji.;-)

radiator: :-D:yes:

Mili, podle mě se nejedná o brunták, ale o brutnák;-)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Brutn%C3%A1k_l%C3%A9...

Tématické fráze:
brunták, brunták lékařský, listy špenátu, brutnák-recepty, recept špenát z listů, špenat z listu, špenát recept, špenát s listů, výborný špenát listy, náhrada špenát, špenátové listy, špenátové listy recept, listy pro špenát, brutnák zapečený, špenátové listy recepty, špenát zlistu, recept na špenatove listy, brutnák jako špenát

Suroviny:
olej, česnek, sůl, pepř, voda, knedlík houskový, vejce, sůl, chilli, libeček

Přidat fotografie receptu