Zelenina je základ zdravého jídelníčku. Nejlepší zeleninové recepty
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální je pak poměr 2:1 ve prospěch zeleniny. To znamená zhruba 270 gramů zeleniny a 130 gramů ovoce.
Nejlepší je konzumvoat zeleninu v syrovém stavu, kdy si uchovává maximum prospěšných látek, ale nic nezkazíte ani zeleninou dušenou, blanšírovanou nebo grilovanou. Co se týče druhů, které konzumovat, to je čistě na vás. Výborné jsou okurky, cukety a další zelené typy, které obsahují hodně vody. Nebojte se určitě ani rajčat a paprik. Brokolice a květák výborně zasytí a oba druhy jsou plné vlákniny.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dalamánkové bagety
Přidáno před 1 hodinou
Domácí marshmallow
Přidáno před 4 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 6 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 21 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kyselé houbičky podle Romana Pauluse: Rady a tipy, jak dary lesa správně naložit
Lahodné valašské frgály s mákem podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a tipy, jak na to, aby se koláče vždycky povedly na jedničku
7 důvodů, proč dávat dětem jablka plus tipy na netradiční recepty: Už jste zkusili jablečnou nutellu?