Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Steak podle Citlivé kuchyně

Hodnocení receptu je 4,5 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Johanka128 Johanka128

Náročný

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí steak omyjeme pod studenou vodou a případně odblaníme. Krok 2: Z jedné strany potřeme olivovým olejem. Krok 3: Pánvičku nasucho rozpálíme. Krok 4: Steak vložíme potřenou stranou na pánvičku a opékáme cca 2 minuty. Krok 5: Během opékání potřeme olejem i druhou stranu a steak obrátíme. Krok 6: Opékáme i na druhé straně, průběžně obracíme po cca 1 minutě, aby byl steak propečený z obou stran. Krok 7: Pokud chceme mít steak propečený medium, stačí pár minut. Já ho dělávám propečenější, celkově opékám cca 6-10 minut, podle tloušťky masa. Podle potřeby můžeme ztlumit stupně. Krok 8: Ještě na pánvičce steak z jedné strany lehce osolíme a poprášíme chilli. Osolenou stranou položíme na talíř, osolíme z druhé strany a poprášíme chilli. Krok 9: Steak je vynikající a šťavnatý. Krok 10: Jako příloha se nejvíce hodí šťouchané brambory.

Zveřejněno 4. 9. 2016

Poznámka autorky Johanka128

Bez mučení přiznávám, že postup není z mé hlavy. Originální recept je z knížky Citlivá kuchyně od Markéty Šichtařové, ve které se moc ráda inspiruji. Délku opékání a závěrečnou úpravu jsem si trochu upravila.

Tento styl přípravy steaku jsem tu nikde nenašla a od té doby, co jsem ho vyzkoušela, už jiný nedělám. Tím, že se steak ochucuje až po upečení, zůstává krásně šťavnatý.

Já jsem nikdy na přípravu steaku nebyla a nikdy se mi ho nedařilo připravit tak, aby byl opravdu dobrý. Jednou jsem vyzkoušela tento postup a můj muž si ho nemůže vynachválit:-)

Chilli dodá steaku jemnou pikantnost a vytvoří z něj opravdovou lahůdku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Steak podle Citlivé kuchyně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5z0K

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Steak podle Citlivé kuchyně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5z0K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Minehava 5. 9. 2016 15:16
Maso By mělo byt pokojové teploty a mělo by se trochu na klepat. Opravdu jemě! Ne ze z rptoho uděláte placky! Podle Jamie Olivera by Mělo zůstat na pánvi netknuto 4-5min každá strana. Na palec tluste maso -3-4cm bude hodně krvavé. 6-7min bude středně krvavé. Slabý steak potom 3-4min na krvavy a 4-5min na střední. Pozor strany by se měli pect stejne dlouho. Jinak se to zkazí.
To otáčení po minutě je hloupost. Na mase se nestihne udělat krusta a je pak zbytečně gumové.
Steak není třeba nechat dlouho odlezet. Stačí 5min prikrite alobalem. To aby se srovnala vnitřní teplota s vyšší vnéjší a maso "došlo". Take se stavy ktere se při tepelné úpravě stáhnou do středu vrátí do okrajů a maso pak není vysušené, protože jak do nej riznem tak 80% vytece.

Ziju uz spoustu let v USA a steaky dělám docela často. Ale i kdyz jsem našla recept který většinou stvořil výborný steak, nikdy jsem neměla tak úžasný steak jako kdyz jsem postupovala podle receptu Jamie Olivera. Zkouknete si to na YouTube.

casino: :-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Zrovna minulý týden jsem slyšela od kuchaře, že je alobal zbytečný:-)

Jindra: jo, to mi taky jeden řek a pak mi přines podrážku.

Johanko, moc pěkný steak a je důležité, že Vám doma chutná, ať už se připravuje jakkoliv:yes: Každý může mít jiný postup a za to odležení bych se také přimlouvala;-)

Drobek: Já žiju v Irsku a když tu jdu koupit maso, tak mám občas problém, třeba na svíčkovou by mělo být právě sirloin nebo tenderloin. Jenže tenderloin jsem tu viděla snad jednou a sirloin je na steaky...takže když dělám třeba roštěnou, tak prostě vezmu hovězí, který se mi fakt líbí, stejně tak hovězí kousky tu mají už nakrájený, takže nevím, co je to za maso. A ještě tu je striploin. Docela bych uvítala přesný překlady, protože jinak se přiznám, že tady v tom trochu tápu..a v řeznictví mi taky neporadí, protože naše recepty neznají. Třeba když kupuju vepřovou panenku, tak jsem dostala "pork steak", ona to sice panenka byla, ale nikdy bych ji v tom názvu nehledala:-D

Ještě by mě zajímalo, proč se má maso na steak nechat odležet při pokojové teplotě? Kvůli tomu, že studené na pánvičce prská to asi nebude?

Zobrazit 2 starší odpovědi

Johanko, chocolate má prvdu, zkus to.
1. Odleženīm aspoň hodinu před přípravo se maso dostane na pokojovou teplotu.
2. Odležením po přípravě v alobalu se ještě zvýší vnitřní teplota asi o 3 - 5 °, a šťáva v mase se " vsákne" do masa, steak nevykrvácí.
Rád věřím které plemeno používáš, jen mi chybí upřesnění z které části. Ono to může mít vliv na přípravu a i když se dobrý steak dá připravit takřka ze všeho, ne ze všeho by tenhle recept fungoval. Něco o tom vím. http://www.grilovani-barbecue.com/viewforum.php?f=...;-)

Drobek: Klidně vyzkouším:-) Věřím tomu, že je dobré maso nechat při pokojové teplotě, i když různé zdroje uvádějí různou dobu (od 10 minut až po hodinu) a po opečení zabalit, proč ne. Spíš jde o to, že steaky dělám tímto způsobem, tak jsem se o to chtěla podělit. Naposledy jsem měla tohle herefordské https://shop.supervalu.ie/shopping/beef-steaks-sup... - zatím asi nejlepší.

Chybi mi tu dve zakladni pravidla pripravy steaku, ktera zaruci (krome kvalitniho masa) zdarily vysledek
-steak nechat alespon hodinu odlezet pri pokojove teplote
-po opeceni zabalit na chvili do alobalu, aby se stava z masa rovnomerne rozlozila do celeho steaku

chocolate: Nemám s tím problém, ale maso tak dlouho odležet nenechávám. Ani ho nebalím do alobalu, právě tím, že se nenaklepává a solí až po upečení, zůstává steak krásně šťavnatý. Nikdy nebyl vysušený, ale to je potřeba vyzkoušet. Maso používám Herefordské hovězí, zatím jsem nenašla na steaky lepší.

Tématické fráze:
jak se dělá steak, jak dlouho se dělá steak, jak se dělá hovězí steak, stařené maso na steaky, kde koupit stařené maso, sirloin steak recept, jak dlouho nechat steak odlezet, jak se dělá stejk, hovězí steak medium, sirloin steak recepty, stařené maso, yutabe recepty steik, jak dlouho se dělá hovězí steak, tenderloin steak recept, stařené maso recepty, jak dlouho se dělá krvavý steak, gumovy steak, top recept steak, jak dlouho steak, pánvička na steaky

Suroviny:
steak hovězí, olej olivový, sůl, chilli

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu