Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavý švestkový koláč s křupavou krustou

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Madla Novak Madla Novak

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8

8

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 531 kJ /
2 756 kcal
Bílkoviny29,70 g
Tuky115,52 g
Vláknina3,00 g
Cholesterol 824 mg
Sodík 250 mg
Sůl0,74 g
Sacharidy397,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozehřejte si troubu na 175°C s mřížkou na střední příčce. Připravte si dortovou formu, nebo jinou vhodnou pečící nádobu o průměru 20-24 cm, kterou vytřete kousíčkem másla. Pokud chcete, tak na dno můžete pečící papír, ale není to nezbytně nutné. Velikost formy je dobré zvolit dle toho, co preferujete. Pokud nízký koláč, tak zvolte nádobu o průměru 24 cm. Ale zda máte rádi vyšší vrstvu těsta, šťavnaté ovoce dole či někde uprostřed a na vrchu křupavou vrstvu, tak zvolte menší průměr pečící nádoby. Krok 2: Ušlehejte máslo s cukrem do pěny, postupně po lžíci přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Jde to velmi rychle. Nakonec přidejte vejce a dobře promíchejte. Těsto vlijte do připravené vymazané formy, zlehka ho uhlaďte, aby bylo tak nějak rovnoměrně rozprostřené po celé ploše nádoby. Navrch naskládejte švestky těsně vedle sebe, řezem dolů a zakápněte celé citronovou šťávou. Není třeba švestky zatlačit do těsta, neb samy během pečení klesnou dolů ke dnu (u menšího průměru pečící nádoby). Pokud chcete, aby švestky /nebo jiné druhy ovoce/ zůstaly u povrchu, tak je zlehka namočte do dětské krupičky, než je dáte do těsta. Krok 3: Nicméně v případě tohoto receptu preferuji švestky u dna. Neboť na povrchu bude křupavá ,vypečená, téměř karamelová vrstva, kterou vytvoříte tím, že švestky a těsto posypete cukrem a skořicí (či dalším kořením, pokud máte chuť jít do experimentu, viz položka bonus. A to je závěrečný krok, teď stačí jen koláč vložit do vyhřáté trouby a na hodinu se zabavit něčím jiným. Pečte bez horkovzduchu na 175°C cca 1 hodinu s tím, že na závěr si koláč pohlídejte kvůli připálení. Pokud by měl tendenci moc rychle tmavnout, tak ho svrchu přikryjte na volno kouskem alobalu. Zda je koláč upečený, poznáte velmi snadno: zapíchnutím čisté špejle do středu koláče a měla by být suchá. Krok 4: Po upečení nechete své dílo vychladnout. Musím konstatovat, že naprosto nejchutnější je voňavý švestkový koláč s křupavou krustou podávaný ještě vlažný. .....a kopeček vanilkové zmrzliny mu jde taky k duhu :-D

Zveřejněno 1. 10. 2016

Poznámka autorky Madla Novak

tento konkrétní recept je na webu: http://www.korenizivota.com/vonavy-svestkovy-kolac...

můžete použít i blumy, broskve, nektarinky, hrušky…ale ty pokrájejte na osminky; nebo využijte bobule typu brusinky, borůvky apod. více info najdete na webu

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Voňavý švestkový koláč s křupavou krustou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W9AW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Voňavý švestkový koláč s křupavou krustou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W9AW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

:yes::yes:

Jana Remkova: :-):yes:

Recept znam, jen zde se mi zda malo mouky a dost cukru. Tez postup je trochu jiny, tedy vyslehame maslo s cukrem, pak do nej zaslehame po jednom vejce a az na zaver pridame mouku s praskem do peciva.

Jitkas :-K vyzkoušej a uvidíš <3 , že i z mála mouky se dají kouzlit bezva dezerty... Množství cukru je dosti závislé na osobních prefencích a chutích i kyselosti ovoce, které člověk použije... U hrušek bych cukr rozhodně ubrala, ale u sladko-trpkých švestek tady ve Skandinávii je to akorát :yes:

děkuji myšulko :-) :-K
chutná naprosto bájo! až tak, že jsem ho upekla 2 x za týden (to u nás fakt není zvykem) :-K

Vypadá moc hezky <3:yes:

Tématické fráze:
nejchutnější švestkový koláč, svestkovy kolac, spaldovy obrácený švestkový koláč, jednoduchý svest koláč, koláč s bílkovou krustou, mensi pecici nadoby, recepty maslove koláče se svest, švestkový koláč s oříškovou drobenkou, švest koláč, svest kolac se smetanou, švestkový koláč s bílkovou krustou, koláč recept svést ivy, svestkovy kolac z kukuřičné mouky, švestkový koláč s mákem z kukuřičné mouky

Suroviny:
mouka, máslo, cukr třtinový, prášek do pečiva, sůl, vejce, ořech muškátový, cukr třtinový, citron, skořice mletá, zázvor mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu