Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plesné tašky

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 239 kJ /
535 kcal
Bílkoviny19,68 g
Tuky8,11 g
Vláknina12,10 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 132 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy89,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vařené brambory jemně rozstrouháme, osolíme, přidáme vejce a tolik polohrubé mouky, aby vzniklo měkké těsto. Krok 2: Těsto rozdělíme na dílky a z každého vyválíme tenkou placku. Krok 3: Placky potřeme rozpuštěným sádlem, posypeme malou hrstičkou hrubé krupice a krájenými škvarky. Osolíme, svineme, konce zahneme a uložíme do sádlem vymazaného pekáčku. Krok 4: Upečeme při 200°C (30-35 minut), během pečení můžeme svrchu potřít rozpuštěným sádlem.
Studené krájíme na řezy.

Zveřejněno 4. 11. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plesné tašky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g9wk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plesné tašky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g9wk

Komentáře (35)

Plesné tašky se pečou u nás v Hlohovci, což je vinařská vesnička mezi Valticemi a Lednicí. Možná se pečou i jinde, ale ne pod tímto názvem - "plesné tašky" jsou jedině z Hlohovce, je to jídlo našich babiček. A do pravých plesných tašek škvarky nepatří - jen rozválet velkou placku - mnohem tenčí, než je na fotce, pomastit, posypat krupicí, zavinout a nakrájet na "roládky" asi 10 cm dlouhé, naskládat těsně vedle sebe do pekáče a upéct. Správný poměr brambor a mouky v těstě se nedá přesně říct, moje babička říkávala "kolik to vezme", podle typu brambor, ale jsou to zhruba 2 díly brambor a 1 díl polohrubé mouky. Jedí se k fazolové polévce nebo samotné, ale nekrájí se na řezy, ukusují se. Správná taška se dá lehce rozvinout.

DajaH: přímo od zdroje - zajímavé pro spoustu z nás, myslím. Díky:-)
Zkusím to nějak do receptu dopsat, včetně doplněného postupu - ne každý čte komentáře.

Zobrazit 2 starší odpovědi

:yes: naše babička to nedělala ale já si je udělám, znám taky název "přesňáky" :-K :yes:

<3:yes::yes:

:yes::yes:

To je strašné! Co jsem v důchodu, jen přemýšlím, co bych uvařila a sež..., snědla!! Nic mi nedělá problém.

Hotovo, už se pečou. K večeři jsem chystala bramborové placky se škvarkama, takže jsem měla uvařené brambory od včerejška. A tak manžel má placky a já tašky. Miluji, jak ta spodní připečená strana křupe!!<3

hospodyne: ano :-) ta naše křupala až moc :-D

Já jsem tu dnes jak tydýt:-D - ráno jsem nevěděla co je to našprtaný česnek a teď zase nevím, proč plesné, proč se jim tak říká, určitě to s něčím souvisí. Mě napadá jen ples - ale to asi těžko:-D. To ale nebrání tomu, že se mi moc líbí;-):-):yes:

cathleen: no - nepřipadá mi, že by vypadaly jak plesnivé, ale možná to tak bude;-):-)

Zobrazit starší odpověď

Recept se mi líbí, vůbec jsem ho neznala. Moje babička smažila bramborové placky na plotně, potřela je rozpuštěným sádlem, posypala mákem smíchaným s cukrem. Zavinula do ruličky a my jsme jich snědli plný talíř. Že jsou o mnoho rychleji snědené než vyrobené, to jsem si vyzkoušela sama;-). A na těchto receptech se mi ještě velmi líbí, že v nás vyvolají libé vzpomínky a posléze hezké komentáře, viz. Vladimír50. :yes::-K

yanull: ano, tomu se u nás říká přesné tašky, přesňáky:-)

Vladimír50 4. 11. 2016 14:28
Cathleen to jsou TY bramborové placky,které znám už 60 let!Nelžu,takhle hezky je dělaly moje obě babičky i dvě tety(z Nové Vsi u Kralup n/Vlt a Děčína).Jen jim říkaly placky z brambor.Pokaždé dělaly jinou náplň-slanou,nebo sladkou.Chutnaly jim nejvíc s kafíčkem z mletého žita a cikorkou,nám mladším nejvíc s čerstvě nadojeným mlékem.Když jsem uviděl recept na ty tašky(plesné),hned jsem si vzpoměl na moje mládí.I za to děkuju,vzpomínky bývají mooc hezké.:-K:-K:-K:yes::yes:

Vladimír50: :-8 děkuji za sdílené vzpomínky - mívám stejné pocity:yes:

To jsem chtěla napsat jako hospodyně - teď jsem "prolustrovala" starý sešity a mám tam plesňáky jak naslano tak nasladko - s povidlím, marmeládou, skořice, špetka badyánu, hřebíčku, nechávalo se to na sobě, aby se chutě prostoupily a ano, sádlo hrálo hlavní roli, já to nedělala snad 40 let :-O:-O:-O:-O, no, myslím, že to napravím a udělám i pro mladý. Cat, asi máš pravdu, není nad návrat ke kořenům ;-);-):yes::yes:

Níže zaznělo: přesné placky, přesňáky
No, s receptem to nemá moc společného, ale podobných názvů pro nepodobné pečivo je více, viz úvod tohoto rcp: http://www.labuznik.cz/recept/placky-nebo-jak-chce... :-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

U nás jsme dělali podobné nasladko. Ke krupici se přidal moučkový cukr / dost/ a skořice. Jinak postup je stejný. Hodně omastit sádlem.

hospodyne: se skořicí a cukrem by mi také chutnalo.:-8

To je pěkné, ukládám si to:yes:

:-O:-O:-O:yes:

:-O, pro mne opravdová novinka :-K

bofinka: můžeš vyzkoušet, jsou moc dobré;-)

U nás sa roíbí niečo podobné, ale s droždím a bez škvariek. ;-) https://www.toprecepty.cz/recept/1691-stefanovske-...

cathleen: Díky za link. Je to skoro to isté, trocha odchýlky, zrejme podľa krajov. Tie moje sciskanice pochádzajú od Michaloviec, tam sa často robia doteraz. Na Zemplíne sa všeobecne veľa používa cesto zo zemiakov, aj kysnuté cestá.

Zobrazit 3 starší odpovědi

Tématické fráze:
bramborové tašky s krupicí, bramborove tasky se skvarkama, plesňáky, bramborové tašky, hlohovec bramborové tašky placky z vařených brambor, tašky s krupicí vařené v mléce, tasky z hlohovce, těsto na tašky se skvarkama, chorvatské lokše, tašky s krupicí recept, bramborová taška s krupicí, plesnivá taška jídlo, bramborové placky z tašky, tašky z brambor, přesné tašky recept, bramborové plesne tasky, tašky recept, recept tašky, recept na tašky, plesné bramborové tašky

Suroviny:
brambory, vejce, sůl, mouka polohrubá, sádlo, krupice, škvarky

Přidat fotografie receptu