Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jáhlové sušenky s gofiem

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 255 kJ /
300 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy75,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jáhly důkladně propláchneme teplou vodou, až než ji přestanou zabarvovat. Poté je zalijeme rostlinným mlékem, přidáme 3 lžíce cukru a uvaříme doměkka. Já je přivedu k varu, stáhnu na nejnižší stupeň a vařím 15 minut, až skoro na kaši. Po uvaření necháme jáhly vychladnout. Krok 2: Následně do nich vmícháme kukuřičné gofio a po částech přiléváme vodu, až než nám vznikne kompaktní nelepivé těsto. Podle chuti dosladíme (já moc nesladím, takže by mi to stačilo i nedoslazované) a vmícháme cokoli, čím chceme sušenky ochutit. Já jsem těsto rozdělila na dvě části, do jedné vmíchala bezmléčné čokoládové pecičky a do druhé strouhaný kokos a dvě lžíce mléka. Krok 3: Z těsta kávovou lžičkou nabíráme hromádky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 170 °C, až než okraje sušenek zrůžoví. Doba pečení záleží na každé troubě a také na velikosti sušenek, já jsem je pekla asi 12-15 minut.

Zveřejněno 10. 11. 2016

Poznámka autorky petram

Mým velkým favoritem je varianta s kokosem. Příště zkusím přidat kokosové mléko a myslím, že iluze tradičních bílkových kokosek bude dokonalá.

Sušenky je možné dochutit vším, co vás napadne, skořicí, kakaem/karobem, rozinkami, vanilkou, citronovou kůrou…

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.

Gofio je pražená celozrnná mouka, nejčastěji kukuřičná, ale může být i pšeničná nebo ovesná. Vyrábí se z celých zrn, která se před rozemletím opraží. Je to nejstarší potravina Kanárských ostrovů. Už před více jak 2000 lety ho vyráběli Guančové, jejich původní obyvatelé. Gofio po staletí tvořilo základ stravy Kanářanů a pomohlo jim přežít časté hladomory. V 15. století si gofio oblíbili i mořeplavci, nechybělo ani na lodích Kryštofa Kolumba.

Kukuřičné gofio se dodává v několika variantách podle stupně opražení. Je možné ho používat na vaření a pečení, ale i bez tepelné úpravy, například do nápojů nebo nepečených dezertů. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů: vitamíny B1, B2, B3, C, železo, vápník, hořčík, draslík a sodík; je bohaté na bílkoviny a vlákninu a je lehce stravitelné. Vyrábí se zásadně z kukuřice, která není geneticky modifikovaná.

Gofio můžete zakoupit v eshopu http://www.el-gofio.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jáhlové sušenky s gofiem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n9LW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jáhlové sušenky s gofiem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n9LW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
sušenky z jáhlove mouky, jahelne sušenky, jahelne sušenky recept, jáhlové řezy pecené recepty, vareni jahlova kase recepty cz e shop, ochucení jahlové kaše, strouhany kokos a jahly, sušenky z jáhel, sušenky s jáhlové mouky, ovesné sušenky z jahlove mouky

Suroviny:
jáhly, mléko rostlinné, cukr, voda, čokoládové minilentilky

Přidat fotografie receptu