Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Husa černá

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

gmptop gmptop

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 510 kJ /
361 kcal
Bílkoviny0,31 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy89,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V železném pekáči, nejlépe litinovém, spálím seno. Mám zásobu z léta, kdy na chatě „neblbnu", co druhý den se sekačkou, ale nechám kvítka vyrůst, vykvést a pak je hezky vezmu kosou. Pak vnoučci dostanou hrábě a sušíme seno na zimu do krmelce.
Husu po očištění podělím na čtvrtky. Smíchám popel s medem, octem a kořením. Důkladně tím maso propajcuju. Nechám půl hodiny až hodinu odležet. Troubu rozehřeji na max., vložím tam pekáč s černou husou, podlitou trochou vody a zakryté poklicí dusím při 180 stupních zhruba tři čtvrtě hodiny. Přílohu volím postaru – kroupy.

Kdo je senaprost, může vzít 4 tablety živočišného uhlí a v hmoždíři utlouct s bylinkami. Mateřídouška, tymiánek, nic silného, zavřu oči a představím si tu kvetoucí louku a podle toho dám bylinek. Pominu bolehlav, náprstník a vraní oko.

Zveřejněno 12. 11. 2016

Poznámka autora gmptop

Jędrzej Kitowicz ve svém „Opisie obyczajów za panowania Augusta III“ vyjmenovává několik starosvětských jídel. Jako jsou rosol (rozuměj vývar – polévka), barszcz, sztukamięs, gęs gotowaną ze śmietaną i grzybami a mezi nimi je tam i:

.. husa černá, kterou na menších dvorech upravováno takto: kuchař zapálil vích slámy, při nedostatku čisté slámy vytáhl nějakou z boty. Do popela přidal medu lžičku, přilil podle potřeby silného octu. Smíchal s onou slámou spálenou, zasypal pepřem a zázvorem a to byla „husa černá“ potrava to dobře přijímaná za těch časů. Podávaná i při všelikém hodování.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husa černá

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1v2V

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husa černá

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1v2V

Marie

Komentáře (6)

Na celou husu by to bylo málo, ale na porcovanou mi to zatim stačilo. Ono taky záleží jaká je ta husa, Jednou jsem dostal od bratra housera - živýho. Nikomu bych nepřál čistit ten kufr auta. No a na toho housera mi nestačily ani dva dny. Ten byl nedobytnej. Šel do popelnice a já byl pak potahován uličním výborem, že sme vyhodili celou husu. Jak já litoval, že tu popelnici vyvezli. Mohli si hoši a děvčata kousnout.:-p

I já přemýšlela nad tou dobou pečení:-O:-O:-O:-D:-D:-D Škoda, že není fotka:-O:-O:-(:-(

Zajímavý recept;-) ta doba pečení- fakt?

Krásně se to čte:-D - leč napadá mne jedna otázka - VÁŽNĚ se takto upeče husa za třičtvrtě hodiny?:-O

jarda Kadic: :-D

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
litinový pekáč na husu, tuňáková kvítka, husa recept, husa na cernem pivu recept, celá husa recept, spálená husa, železný pekáč, pečená husa na medu, očištení husy, husa celá, recept na husu, husa na sene, svatomartinska husa v batatu

Suroviny:
husa, ocet, med, sůl, pepř, zázvor

Přidat fotografie receptu