Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny

Porce: 8-10

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 789 kJ /
3 296 kcal
Bílkoviny67,10 g
Tuky123,80 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 1,55 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy475,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku a cukr. Přidáme studené máslo nakrájené na kousky a rozšlehané vajíčko. Rukama vypracujeme těsto, které následně vložíme do mikrotenového sáčku.
Zabalené těsto jsem dala do chladničky a nechala ho odpočívat, aby trochu ztuhlo a dalo se s ním lépe pracovat. Krok 2: Ořechy umeleme a smícháme je s moučkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Krok 3: Rozevírací dortovou formu lehce vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na vál nasypeme trochu hladké mouky a přineseme vychlazené těsto. Z těsta vyválíme kulatý plát, přibližně o 3 cm větší než dno formy. Plát těsta by měl mít tloušťku 3 - 4 mm.
Těsto namotáme na váleček a přeneseme do připravené formy. Okraje opatrně urovnáme, aby kopírovaly boky formy. Troubu zapneme na 180 °C . Krok 4: Do mísy robota rozklepneme 4 celá vejce a šleháme je na stupeň max. asi 3 minuty. Nyní rychlost snížíme na polovinu a po lžících přisypáváme ořechy s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Náplň máme hotovou. Krok 5: Umíchanou ořechovou naplnímena připravený korpus z křehkého těsta a povrch uhladíme cukrářskou kartou. Těsto, které přesahuje nad úroveň náplně, jednoduše odkrojíme plastovou cukrářskou kartou. Krok 6: Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přesně 30 minut. Formu s upečeným ořechovým koláčem necháme zcela vychladnout. Formu rozevřete a koláč přeneste na talíř nebo podnos a celý pocukrujte.

Zveřejněno 15. 11. 2016

Poznámka autorky rozmarynaH

Zdroj Culinaria Španělsko:

Ve španělském městě Santiago de Compostela se mandlový nebo ořechový koláč peče každoročně, vždy na svátek svatého Jakuba. Poutníci, kteří přicházejí po náročné cestě, si jej kupují a odnášejí do svých domovů. Po staletí má koláč na svém povrchu kříž, ve tvaru meče, symbolu rytířského Řádu svatého Jakuba z Compostely. Santiago (svatý Jakub) de Compostela, je jedno z nejslavnějších míst křesťanského světa.

Tento recept najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/sladke-peceni/orecho...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GVDL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GVDL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Vcera upeceny a hned temer cely snedeny :-O Take jsem udelala z vetsi casti orechovy a jen asi z jedne tretiny mandlovy. Kolac je opravdu moc dobry.:yes:13:yes:

bara.it: Jsem velmi ráda, že se Vám koláč podařil:-K a hlavně, že chutnal:-K U nás se také moc dlouho nezdržel, protože s manželem máme rádi ořechové i mandlové náplně. Děkuji za krásné foto:yes::yes::yes:

Prosím kdo ho pekl--není v ořechách moc cukru? zdá se mi ho tam moc!díky:-O

Eva Herzanova: Paní Herzanová, koláč jsem pekla já. Když se podíváte na moje stránky (viz poznámka), najdete tam více fotografií. Recept jsem převzala z Culinarie Španělsko a nijak neupravovala. Nezdálo se mi, že by náplň byla přeslazená. Ale záleží na chuti každého. :-K

Nechci bejt za rejpala, jen přidávám mé poznatky.
Tradiční Svatojakubský koláč (Tarta de Santiago) je v podstatě piškot z mandlí, bez mouky.
Je velice podobný tomu, který se připravuje na Mallorce pod názvem Gató de almendras https://www.toprecepty.cz/recept/39119-bezlepkovy-...
Jinak recept se mi taky líbí :yes:;-)

A nemôže byť ten koláč aj pre svätú Terezku? Ja by som si dala...:-D;-)

rozmarynaH: Ukladám, príde na to čas. ;-)

Zobrazit starší odpověď

:-D:yes:

pekné fotky, precízne napísaný postup a zaujímavá poznámka, ukladám vyskúšam:-)

danila: Danielo, pokud vyzkoušíte tenhle lahodný koláč, napište mi a připojte fotografii. Bude mi to moc těšit. I Vám děkuji za komentář.:-K

Krásny recept, vrátane poznámky. Vďaka!

rozmarynaH: Marcelka, koláč nevyzerá komplikovane a napriek tomu musí byť úžasný. Najprv ma zaujal názov - cestu do Santiaga de C. absolvovali viacerí členovia mojej rodiny.

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
ořechový kolač, vejce svateho jakuba, ořechové koláče, vejce svateho jakuba recept, ořechový koláč bez mouky, kolace s ořechy, svatojakubský koláč, koláč s ořechy, kolac santiago, ořechový koláč recept, ořechove koláč, ořechovomandlový koláč, dort svatého jakuba, španělský mandlový koláč, svatý jakub, španělsko, ořechový koláč recepty, ořechovy kolače, svatojakubské ořechy, otecove kolace, svatojakubský koláč s s ořechy

Suroviny:
mouka hladká, cukr, máslo, vejce, mouka, tuk, cukr moučkový, cukr, vejce, mandle mleté, skořice, citron

Přidat fotografie receptu