Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeský pečený kucmoch

Jde o dozlatova upečenou placku z tenoučkých plátků brambor, která se po upečení potře česnekem rozetřeným se solí, zalije vajíčky rozšlehanými v mléce či smetaně se špetkou majoránky a ještě jednou krátce zapeče. Je to skutečná pochoutka.

Hodnocení receptu je 5,0 (55×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 167 kJ /
518 kcal
Bílkoviny24,46 g
Tuky32,05 g
Vláknina5,56 g
Cholesterol 538 mg
Sodík 252 mg
Sůl0,52 g
Sacharidy30,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané a na tenké plátky nakrájené brambory rozložíme do pekáčku nebo na plech vymazaný sádlem a neslané upečeme dozlatova. Krok 2: Potom potřeme česnekem, rozetřeným se solí. Krok 3: Ve smetaně nebo mléce rozmícháme dvě vajíčka a majoránku a brambory v pekáči zalijeme a dopečeme.

TIP: Varné typy brambor - jaké použít?

Zveřejněno 23. 11. 2016

Poznámka autorky hosta

Kucmoch se někde (zvláště v Polabí) říká škubánkům. Ale původní kucmoch, tak jak se vaříval od nepaměti, jsou brambory, upečené s česnekem a majoránkou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeský pečený kucmoch

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9ERZ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeský pečený kucmoch

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9ERZ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

tak to je dobrota <3

Tak toto jídlo máme za selskou omeletu! Opeču brambory na sporáku z obou stran na sádle,pak zaliji vejci a ochutím. Je to mnohem rychlejší a stejné. Může se přidat šunka nebo žampiony, to záleží na fantazii a chuti.

Škubánky, v západních Čechách též kucmoch nebo kucmouch, je české jídlo z brambor. Někdy se škubánkům říká trpalky. Oloupané brambory se uvaří, zbytek vody se slije, trocha se nechá u dna a zasypou se hrubou moukou která se obráceným koncem vařečky "zašťouchá, neboli udělá se několik "šťouchů" do brambor. Poté se to pod pokličkou nechá na slabém ohni asi 20 minut propařit. Hotová hmota se vařečkou prohněte a lžící se vykrajují bochánky, které se škubnutím ruky v zápěstí pokládají na talíř a tak vzniknou známé škubánky. Podávají se sypané mákem s cukrem a polité převařeným máslem, za dávných časů, případně v jiných krajích také prachandou či pracharandou, což jsou sušené hrušky, v hmoždíři na prach utlučené

Ano, toto jídlo znám z dětství, jen nám to děda dělal trochu jinak. Opekl bramborové koláčky přímo na plátu kamen, nasypal do mísy, přidal lžíci sádla a rozetřený česnek se solí. My děti jsme to milovaly a děda nestačil vyrábět.

Kucmoch jsem nikdy nedělala,ale protože miluji brambory ,tak to vyzkouším
:-K

Vzpomínky na mládí:-D:yes::yes: prima

Kucmoch,kucmoch ten já ráda,knedlíky nerada♫♪♫♪,tak se to zpívá v písničce:-D;-)hned mi napadla, jak jsem to slovo uviděla:-Dještě jsem to nikdy nedělala ani nejedla,tak to napravím<3;-):yes:

Já znám pod jménem kucmoch / kucmouch / jen škubánky - je to ta klasika " sedm šťouchů do kucmouchu ";-):-)
ale tohle si mi taky moc líbí:-):yes:

Kucmoch je úúúžasný! Určitě vyzkouším, díky:-!:yes::yes:

S česnekem, smetanou, ale bez vajíček, peču já. Každopádně je to výborné, jako snad všechno z brambor. Jen si na to občas vzpomenout, že? Dám si to někam na oči!

U nás se naslano do tohoto kucmochu přidávali i škvarky a kysané zelí.:yes:

spagetka: jo, taky, tohle je ten původní nejjednodušší:-)

Jednoduchý,i na suroviny nenáročný recept,který se mi líbí:-K:yes:Takto připravené jsem ještě nikdy nejedla:-8

O chuti vůbec nepochybuju, jednoduché recepty jsou moc fajn. Taky znám kucmoch jako škubánky, máš asi nějaký ještě starší zdroj informací ;-):yes:

Tématické fráze:
kucmoch, co je kucmoch, kucmoch recept, kucmouch, staročeské škubánky), staročeské recepty z brambor, recept na kucmoch, staročeské recepty, kucmoch s jablky, co je to kucmoch, kucmoch se zelím, staročeský bác, kucmoch se zelím recept, recept kucmoch, staročeské škubánky, kucmouchy, kunmoch, kicnoch, recepty-kucmoch, recepty kucmoch

Suroviny:
brambory, sádlo, česnek, sůl, mléko, vejce, majoránka

Přidat fotografie receptu