Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bůčková pomazánka s játry

Připravte si domácí paštiku z vepřového boku a drůbežích jater. Trochu zdlouhavá příprava se vám zúročí přesně v okamžiku, kdy hotový výrobek ochutnáte na kousku čerstvého pečiva. Vložený čas i práce bude zapomenuta a budete si opravdu pochutnávat.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Milan P.

Náročný

Doba přípravy 345 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 300 min

345 min (45 min příprava + 300 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 863 kJ /
9 050 kcal
Bílkoviny630,20 g
Tuky694,28 g
Vláknina9,80 g
Cholesterol 10,86 g
Sodík 2,61 g
Sůl5,60 g
Sacharidy69,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 2 kg bůčku umyjeme, zbavíme kůží (ale není nutné) a naporcujeme na pečení. Posolíme, pokmínujeme, přikryjeme dalším pekáčem a vložíme do předehřáté trouby na 200 °C. Osolit můžeme o malinko více, protože játra již nesolíme. Nepodléváme. Krok 2: Pečeme asi 1,5 hodiny. Maso obracíme a v případě potřeby mírně podlijeme vodou. Česneku dáme podle chuti asi větší hlavičku na plátky. Stáhneme teplotu asi na 160 °C. Krok 3: Když je maso skoro hotové (asi po 1,5 hodině), odstraníme další pekáč a přidáme do pekáče umytá a očištěná kuřecí játra. Pečeme další půlhodinu. Čím měkčí bude upečený výrobek, tím méně práce bude s jeho další úpravou. Krok 4: Upečený bůček vykostíme a vše připravíme na mletí. Umeleme na nejmenší otvory matrice, asi 3-4 mm. Pokud bude vše měkké, stačí jedno mletí. Nyní promícháme a případně dochutíme solí, či pepřem. Krok 5: Řádně promíchanou směs vkládáme do skleniček a zavaříme, tradičně - první den asi 1-1,5 hodiny, druhý den 1 hodinu při 85 °C.
Konzervy neplníme plné, jen 1,5 cm pod okraj a přidáme kávovou lžičku vody.

TIP: Jak na domácí paštiku

Zveřejněno 12. 12. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bůčková pomazánka s játry

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RvPL

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bůčková pomazánka s játry

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RvPL

Marie

Komentáře (12)

Jednoduché a velice dobré, také recepty já můžu.

Jednoduché a velice dobré, také recepty já můžu.

Recept vypadá dobře, ukládám :yes:

Vážené,
chci Vás pozdravit a popřát všem krásné vánoční svátky, plné odpočinku a pohody po tom předvánočním shonu , které při jiné své práci dokáží vytvořit takovou krásu cukroví, obložených mís, chlebíčů , perníkových vánočních ozdob. Sliny se sbíhají , jen to člověk vidí. Je to pastva pro oči. Pokud se to nějak hodnotí , tak já mám 5 prstů nahoře. Asi jsem odbočil,ale doufám, že tyto krásné věci uvidím i v příštím roce. Ať se Vám daří.
Zdravím Vás.

Tuhle pomazánku neznám a recept na ni se mi líbí:yes::-8:-K

Zdravím Vás a děkuji .
Všechny to znáte a nebo máte vyzkoušené. Což je dobře. Jen jsem si myslel , že by takto vyrobená mohla někomu chutnat ,když chutná nám a našemu mlsnému vnukovi, když přijede.Proto také ty sklenice. A materiál je snadno dostupný a za rozumnou cenu.

Milan P.: moje maminka tu už 10 let není (předčasně zemřela) a recept nemám - i proto tenhle vítám:-K

Také dělám z pečeného masa, jen játra dávám vepřová :yes:

mysulka: Babička tuhle pomazánku taky dělávala z vepřových jater, tehdy ještě nebyly kuřecí tolik v módě, vlastně se sólo vůbec neprodávaly.
Ještě jsem zapomněla poznamenat, že takhle pomazánka se skvěle hodí, pokud chcete vzít s sebou něco dobrého na posezení s přáteli nebo mejdánek, zvláště teď, když si k ní každý umí upéci dobrý domácí chleba. <3

Něco podobného dělávala moje maminka - také paštiku jen z pečeného masa:-8:yes::yes:

Mluvíte mi z duše .Doplnila jste ,co jsem neuvedl. To o pečení masa i o tom,že každá trouba peče jinak. Záleží na chuti, ale nám se zdá pomazánka chutnější, když upeču ta játra v tom výpeku s masem. A množství se dá vždy upravit, jak jste poznamenala.
Zdraví Vás Milan P.

Tak tuhle pomazánku dělávám taky, jen ji nekonzervuji - připravuji menší množství na okamžitou spotřebu. Jo a játra dusím zvlášť. Slovo asi je opravdu na místě, protože každé maso se peče jinak, každá trouba je trochu jiná a výslednou chuť si každý přizpůsobí svému vkusu. Takovou domácí pomazánku bez éček a jiné chemie nelze než doporučit, zvláště v zimním čase, kdy potřebujeme té energie trochu víc! :yes:

Tématické fráze:
bůčková pomazánka, buček játra pomazánka, pomazanka z jatry, bůčková pomazánka do sklenic, bůčkova pomazánka recept, jatrova pomazanka s bučková, pomazánka z pečeného bůčku a jater, domácí bučková pomazánka, veprova pomazanka s jatry, pomazánka z vepřové játry, domácí bučková pomazánka z pečeného, domácí bučková pomazánka z pečeného masa, bučková pomazánka recepty, masová pomazánka s játrama, jak vyrobit buckovou pomazánku, recepty bučkova pomazanka, bučková pomazánka-výroba, babička bůčková pomazánka, pomazánka z pečeného masa s jatrou, veprova pomazanka z bůčku

Suroviny:
bůček vepřový, játra kuřecí, sůl, pepř mletý, kmín celý, česnek

Přidat fotografie receptu