Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špaldová vánočka

Jedním ze symbolů Vánoc je snad všemi oblíbená vánočka, která je nedílnou součástí sváteční snídaně. Vánočka ze špaldové mouky vás překvapí svojí příjemnou chutí, ať už samotná, nebo namazaná máslem či marmeládou.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lea012 Lea012

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí a namáčení rozinek

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí a namáčení rozinek)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 788 kJ /
3 773 kcal
Bílkoviny106,06 g
Tuky134,48 g
Vláknina68,05 g
Cholesterol 251 mg
Sodík 4,23 g
Sůl10,49 g
Sacharidy500,71 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky namočíme minimálně dvě hodiny předem do rumu. Krok 2: Mléko ohřejeme, nesmí být horké, pouze vlažné. Ze 100 ml vlažného mléka, sušeného droždí a 1 lžíce cukru, necháme vzejít kvásek, zhruba 20 minut. Krok 3: Mezitím smícháme mouku, ořechy, rozinky i s rumem, třtinový cukr a sůl. Krok 4: Vejce vyšleháme s olejem a zbytkem mléka. Přilijeme ke kvásku. Mokré suroviny pomalu a postupně přiléváme k mouce a zpracováváme. Krok 5: Vznikne nám vláčné mírně lepivé těsto, které necháme na teplém místě 1 hodinu kynout. Krok 6: Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 7: Po hodině lehce pomoučíme vál a vyklopíme na něj těsto. Chvíli jej hněteme, rozdělíme na půl a každou polovinu na dalších pět stejně velkých částí. Krok 8: Z jednotlivých částí těsta vyválíme prameny. Upleteme dvě vánočky z pěti pramenů. Krok 9: Pět pramenů na konci dobře spojíme, rozdělíme je na dva + tři prameny. Krok 10: Vnější ze tří pramenů vezmeme a přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva. Opakujeme pořád dokola, vždy vezmeme vnější pramen ze strany kde jsou tři prameny a přeložíme tam kde jsou dva. Na konci konečky všech pramenů stiskneme dohromady a zahrneme pod vánočku. Krok 11: První vánočku položíme na připravený plech, potřeme vejce a na ni dáme druhou vánočku. Tu rovněž potřeme vejce a posypeme plátky mandlí. Necháme ještě 20 minut kynout. Krok 12: Plech vložíme do trouby. Pečeme 10 minut na 200 °C, poté teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme 40 minut. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou.

TIP: Chyby při pečení vánočky a tipy, jak jim předejít

Zveřejněno 24. 12. 2016

Poznámka autorky Lea012

utm_source=fb&utm_medium=cathleen&utm_campaign=fb

Moje hodnocení je jenom kladné, lahodná chuť, není suchá, vynikající, u nás si pochutnala celá rodina.

Vánočka odhadem váží kolem 1 kg a je opravdu obrovská! Nevlezla se mi skoro ani na plech.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špaldová vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OpEB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špaldová vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OpEB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Tématické fráze:
špaldová vánočka, domácí vánočka ze špaldové mouky, spaldova vánočka recept, nejlepší špaldová vánočka, špaldová vánočka s tvarohem, vánočka špaldova, tvarohová vánočka ze spaldove mouky, špaldová vánočka recepty, mokra vánočka recept, vanocka ze spaldove mouky recept, veganská vánočka z pekárny, vanocka mokra, vánočka ze špaldový mouky, recept na špaldovou vánočku, vynikající špaldová vánočka recept, spaldova mouka vánočka, návod na vánočku z 5, recepty-špa doválvánočka, recepty ze špaldové mouky vanocka, vánočka ze špaldové mouky

Suroviny:
mléko, cukr, droždí sušené, mouka špaldová hrubá, rozinky, rum, ořechy vlašské, olej kokosový, sůl, vejce, cukr třtinový, mouka hladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu