Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

Hodnocení receptu je 4,7 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Snadný

Doba přípravy 15 minut+40 minut kynutí+35 min.pečení

15 minut+40 minut kynutí+35 min.pečení

Suroviny

Porce: 4-6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 386 kJ /
809 kcal
Bílkoviny31,73 g
Tuky11,16 g
Vláknina8,10 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 109 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy141,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko ohřejeme (nesmí být horké). Část, asi 1 dl, přelijeme do mísy, ve které budeme těsto připravovat. Do mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Přikryjeme a necháme asi 10 minut kynout. Pak kvasnice v mléce důkladně rozmícháme. Krok 2: Přilijeme zbytek mléka a přidáme vejce. Metličkou nebo ručním elektrickým šlehačem vše začneme šlehat. Mouku promícháme se solí a po lžících jí přidáváme do těsta za stálého šlehání. Ušlehané těsto přikryjeme utěrkou a v teple necháme 20 minut kynout. Krok 3: Nyní připravíme formu, kterou vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Z nastrouhaných brambor vymačkáme vodu a přidáme je do částečně vykynutého těsta. Důkladně je vmícháme do těsta a necháme kynout ještě dalších 20 minut. Krok 4: Mezi tím troubu předehřejeme na 190 °C. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřátí trouby. Po 35 minutách z trouby vyndáme voňavou dozlatova upečenou a báječně vonící 1,5 cm vysokou placku. Bacán je skvělá příloha k salátům, čočce, houbové nebo koprové omáčce.

Zveřejněno 4. 1. 2017

Poznámka autorky rozmarynaH

K vytvoření tohoto receptu mě inspirovala poznámka u hesla Bacán v etnologickém časopisu Český lid z roku 1904 „Těsto stejné jako na lívance s přidáním nastrouhaných syrových brambor“.

Zde je citace z výše zmíněného časopisu z roku 1904 na téma Bacán:

… Je to pečivo dosti chutné. Proto také namlsalo se občanstvo domažlické, a kde kdo pekl jen bacána. Aby tomuto hýření kuchyňskému konec byl učiněn, vydali „páni na rathauzu“ nařízení, že nadále bacán se smí péci jen „na cedulku“, tj. na úřední povolení. Na cedulce té prý byla udána míra bacána, která se nesměla překročiti. ….

Tento recept najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/prilohy-a-pecivo/dom...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GNQ3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GNQ3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Tak konečně recept, díky!!! Bacán jsem jako malá měla pravidelně u babičky, dělával se k zelí nebo houbové omáčce, místo knedlíků. Já ho jedla samotný. Jen musím podotknout, že babi tam nedávala žádné brambory, ale mockrát jsem na něj vzpomínala. Říkávala, že je to těsto jako na lívance, snad trochu hustší.

alenka72: Alenko, věřím Vám, že babička tam nedávala brambory. Ale já jsem s tímto receptem setkala poprvé před dvěma roky ve výše uvedeném časopisu a tam brambory uváděny byly. A hned napoprvé se bacán povedl a moc nám chutnal. Děkuji za milý komentář :-K:-K:-K

Za všechny tak milé komentáře děkuji:-K:-K:-K

Ještě já se přidávám ke chvále starých receptů našich předků - tyhle recepty miluji :yes:

Starodávné recepty jsou super :yes: Uloženo ;-)

Také dělám, ale dávám vařené brambory <3:yes:

To je paráda, ukládám:yes:

<3:-K:yes:

Líbí se mi to moc..:yes::yes::-)

Marcelka, nádherný recept!!!

magdalenka: Děkuji :-K:-K:-K

Tématické fráze:
bacan, recept na bacán, recept bacán, bacán recept, domažlický knedlík, bacan s houbovou omáčkou, bramborové placky, bramborove livance ze syrových brambor, bacán recepty, co to je bacan, domažlické knedlíky, bramborové placky recept, recepty bramborové placky, plnena bramborova placka, domažličky, domažličky zelí, čočka brambora placka, placka ze syrových brambor v troubě, placky bez kvasnic, recept na bramborové placky s přidáním kvasnic

Suroviny:
mléko, vejce, mouka hladká, kvasnice, cukr krystal, sůl, brambory, sádlo, strouhanka

Přidat fotografie receptu