Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špalíčky z Pece pod Čerchovem – bramborová pochoutka

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Náročný

Doba přípravy 25 minut + 30 minut pečení + 5 minut odležení

25 minut + 30 minut pečení + 5 minut odležení

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 712 kJ /
1 365 kcal
Bílkoviny36,71 g
Tuky84,22 g
Vláknina13,20 g
Cholesterol 736 mg
Sodík 336 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy108,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory nastrouháme na jemno. Do mísy k nastrouhaným bramborám postupně přidáváme mouku, kterou jsme předtím promíchali se solí. Vypracujeme vláčné těsto.
Na vál nasypeme trochu mouky a z mísy vyklopíme bramborové těsto. Z těsta uděláme šišku asi o průměru 5-8 cm. Z těsta nožem odkrajujeme plátky na prst silné. Z plátků vytvarujeme váleček, ze kterého nožem odkrajujeme 2 cm dlouhé špalíky. Krok 2: Zapneme troubu a necháme předehřát na 190°C. Do pekáče nalijeme 3 polévkové lžíce oleje a vložíme ho zakrytý do trouby, aby se olej rozehřál.
Když se trouba ohřeje na potřebných 190°C, vyndáme pekáč s rozehřátým olejem a špalíčky naskládáme dovnitř. Pekáč zakryjeme, vrátime jej do trouby a pečeme 25 minut. Za tuto dobu minimálně 2x špalíčky obrátíme, aby se opékaly rovnoměrně (Nikdy na obracení nepoužívejte obracečku, vidličku nebo lžíci. Uchopte zakrytý pekáč oběma rukama za ucha a mírným natřásáním se špalíčky obracejí sami.). Krok 3: Po 25 minutách jsou špalíčky opečené. Můžete ochutnat – rozkrojte špalíček nožem. Těsto se na řezu nelepí a na skus je příjemně hebké. Krok 4: Tip: Pokud byste chtěli použít špalíčky jako přílohu k masu, zelí nebo do omáček, tak jsou právě hotové. Vyzkoušejte. Krok 5: Do misky nalijeme mléko a rozklepnutá vejce. Přidáme sůl a vše metličkou rozšleháme. Mléka tam dejte opravdu ¼ litru. Vajíčka musí být vláčná, nikoli smažené kusy.
Pekáč vyndáme z trouby a špalíčky zalijeme připravenými rozšlehanými vajíčky s mlékem. Pekáč vrátíme do trouby a špalíčky pečeme dalších 5 minut. Krok 6: Nyní vezmeme do ruky obracečku a vše v pekáči shrneme na hromádku. Navršené špalíčky poklademe plátky másla, pekáč přikryjeme druhou částí nebo poklicí a necháme 5 minut stát na sporáku. Krok 7: Podáváme se zeleninou, čerstvou nebo konzervovanou.

Zveřejněno 17. 1. 2017

Poznámka autorky rozmarynaH

Pokud bude mít rodina výhrady, že na talíři chybí maso, opečte ke špalíčkům dobrou klobásu nebo špekáček.

I tento recept je starý minimálně sto let. Získala jsem ho od své přítelkyně, jejíž maminka pocházela z Domažlicka. Až ochutnáte, zjistíte, že z minima surovin lze připravit skvěle chutnající pokrm.

Tento recept najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/bramborove-pokrmy/br...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špalíčky z Pece pod Čerchovem – bramborová pochoutka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RvKV

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špalíčky z Pece pod Čerchovem – bramborová pochoutka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RvKV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (9)

Moje mamka pocházela z Pece pod Čerchovem. Taky dělávala šlejšky akorát je pekla "na sucho" v troubě a pak je smíchala s vajíčkem v hrnci na plotně. Byla to mňamka. :????

Pěkný recept, pamatuji z dětství :-D:yes:

U nás se šlejšky říkalo bramborovým šiškám, které se sypaly mákem.
Tohle vypadá zajímavě a šišky budou mít určitě lepší chuť než vařené. <3

Nadja: díky:-K , maiva: díky :-K

Líbí se mi to.:yes::yes:;-)

Pocházím z Domažlicka, my jim doma říkáme šlejšky:-D, mám tu podobný recept, ale po zalití vajíčkem nepromíchávám :yes:

magdalenka:, mika59: díky :-K:-K:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
bramborové špalíčky od babičky, bramborové špalíčky, bramborove slejsky, pochoutky recepty, bramborové špalíčky recept, šlejšky s vajíčkem, bramborové šlejšky pečené v troubě top recepty, bramborové špalíčky se špenátem, bramborové špalíky, staroceske bramborove šlejšky, spalicky, šlejšky recept, recept na bramborove spalicky, slejsky s vajíčky, šlejsky, recept na bramborove slejsky, recepty z pece, slejsky pečené v troubě, recept na pochoutky, šlejšky s vajíčkama

Suroviny:
brambory, mouka hladká, sůl, olej, smetana, vejce, sůl, máslo

Přidat fotografie receptu