Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věnečky z odpalovaného těsta

Spousta hospodyněk má strach z odpalovaného těsta, protože jim připadá složité. Držte se několika základních rad a zaručeně se vám povedou krásné a chutné věnečky. Plnit je můžete pudinkovým krémem a dozdobit třeba rumovou polevou.

Hodnocení receptu je 4,8 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janaka janaka

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 600 kJ /
4 206 kcal
Bílkoviny88,30 g
Tuky298,65 g
Vláknina6,90 g
Cholesterol 2,00 g
Sodík 1,11 g
Sůl2,55 g
Sacharidy287,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce nalijeme 400 ml mléka a přivedeme k varu. Nesladíme. Ve zbylých 100 ml rozmícháme dva pudinkové prášky a směs nalijeme do horkého mléka. Důkladně rozmícháme na hladký krém a vaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Uvařený pudink přikryjeme potravinářskou fólií, aby se na něm nevytvořil škraloup a necháme jej vychladnout. Krok 2: Mezitím upečeme věnečky. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme sádlo a sůl a přivedeme k varu. Obě mouky prosejeme a přisypeme do hrnce. Ztlumíme plamen a mícháme alespoň 5 minut, až vznikne hladké těsto, které se bude odlepovat ode dna i od vařečky. Na dně hrnce by se měla vytvořit souvislá bílá vrstva. Těsto se musí dobře propařit, ale nesmí se připálit. Krok 3: Těsto necháme prochladnout. Do vlažného těsta postupně, jedno po druhém zapracováváme vejce a kypřicí prášek. Těsto můžeme míchat v robotu s třecím nástavcem. Výsledné těsto vypadá jako hustá kaše. Krok 4: Troubu předehřejeme na 220 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Do cukrářského sáčku vložíme řezanou zdobicí špičku a na připravený plech stříkáme ve dvou vrstvách kolečka. Aby měla kolečka stejný průměr, můžeme si na pečicí papír z jedné strany obkreslit kulaté vykrajovátko nebo skleničku a před stříkáním věnečků papír otočit. Ideální průměr je 6-8 cm s rozestupy asi 3 cm. Krok 6: Plech s věnečky vložíme do rozpálené trouby a ihned zavřeme. Během pečení troubu neotvíráme! Po 5-8 minutách snížíme teplotu na 180-190 °C a dalších asi 20 minut věnečky dopečeme dozlatova. Krok 7: Ještě vlahá kolečka podélně rozpůlíme. Krok 8: Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do nadýchaného krému a do něj postupně zašleháme studený pudink. Cukrářský sáček s řezanou špičkou naplníme vanilkovým krémem a věnečky jím naplníme. Krok 9: Věnečky můžeme polít rumovou polevu, ozdobit čokoládou nebo jen pocukrovat.

TIP: Jak na přípravu cukrové polevy

Zveřejněno 7. 6. 2009

Poznámka autorky janaka

Recept mi poslala paní Miluška, která je už dělá 20 let a prý se ji povedly vždycky. Je to konečně těsto, které se povedlo i mě, i když je docela tuhé na rozkrojení, oproti těm předchozím, co jsem zkoušela, tak abyste se nedivili.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Věnečky z odpalovaného těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oYkA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Věnečky z odpalovaného těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oYkA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

)Dělám je dost často přidám recept.1/4 vody, 10dkgmásla, 1/4lžičky soli, 20dkgpoloh.mouky, 4 vejce cela:-)

Marie Hrstková 28. 12. 2016 20:49
....proč ten kypřící prášek??....
Dělám věnečky bez něj,stříkám jen jednu vrstvu a jsou nádherné,,,,
.....dávám jen hl.mouku a omegu...
Zkusím i tento recept,,zajímá mne jak se s těstem pracovat bude...:-K

Opravdu se mi dle Vašeho receptu krásně povedly!
Chvlálím a děkuji. :-):yes:

Těsto bylo opravdu moc tuhé, když jsem stříkala 5. plech tak mně tedy už řádně bolely ruce a se silikonovým sáčkem to byla docela fuška vše nastříkat... prvních 8 minut na 250°C, pak jsem na 10 minut stahovala na 150°C. Věnečky byly super i krásně vypadala a po vytažení z trouby si udržely svůj tvar... na uvedenou dávku, jsem ale pro jistotu dala celý sáček prášku do pečiva, nemusela jsem to pak stříkat ve dvou vrstvách, stačila pouze jedna:yes:

Tento recept mám od známé a je skvělý. Já polevu dělám tak, že pomažu vrchy marmeládou, většinou malinovou nebo rybíz a poliju citronovou polevou :)

na poprvé skvělé ale podruhé trošku spadly nevím zda jsem tu teplotu nesnížila moc brzy jdu do nich potřetí dnes a pak se ozvu

Jsou výborné, teď se mě dostala do ruky kuchařka Dr.Oetkra,zde je zde přidána šlehačka v prášku,která je přidána na krém a je ochucená 1 plnou, zarovnanou lžící instantní kávy a věnečky jsou polité čokoládou celé. Nic lepšího jsem už dlouho nejedla:-p

Těsto v poho,jen já je mám nějaké světlejší než vy!!!Potom je jak dlouho necháš v troubě?Já je tam měla na 250°C asi těch 8 minut,ještě asi dalších 5 minut je to asi málo.Jinak byly skvělé-50 kusů.

Šárka: Ale chyba zřejmě nebyla v receptu ;-) Někdy stačí méně kvalitní mouka (pokud jste měla hrudky, tak byla zřejmě stará nebo vlhká) nebo nesprávný způsob pečení. Na tom záleží mnohem víc než si myslíte :-)

Věnečky se nepovedly. Těsto nejdříve příliš husté a řekla bych, že se přidávaná mouka měla prosít, aby nebyly ani malé hrudky.
Po přidání vajíček zase příliš tekuté a tak se to rozlilo až slilo už na plechu a dvě vrstvy se na sobě neudržely.
Takže ani nehrozí, že bych věneček, který vypadá jak placka měla rozkrojit. Takže jediná možnost, že nebudu rozkrajovat, ale lepit dva k sobě.
No rozhodně tento recept nedoporučuji. Plno práce a výsledek :no:

Aluse: zkusím vám odpovědět za Marii, která asi jako neregistrovaná nemusí váš dotaz přečíst - podle toho, jak je budete dělat velké, ale odhadem je to minimálně na 30-35 ks:-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Bronislava 24. 2. 2013 14:20
Dělala jsem věnečky podle mého receptu.prvni varka BOMBA a druha?Snědly je slepice nevim kde se stala chyba.zasady jsem dodržovala trouba v žadném připadě neotevřená a venečky byly zakalce no děs.Koukam na vaš recept a zkusim ho jen mě zajima zali to zaleži na tuku,který daváme.Měkdo děla z oleje,masla zajimal by mě vaš nazor.ja plnim kremem pudinkovym a dělam karamelovou šlehačku a to vam povim to je mnamka.

vynikající a jsem moc ráda,že se povedli a děkuji za recept:-):yes:

Vypadaji moc krasne;-) Jen jsem se chtela zeptat, ty vejce se tam davaji cele nebo jen zloutky?

Tak tyto věnečky jsou naprostá bomba :-), v pondělí jsem je upekla poprvé a k mému úžasu se povedly :-O. Ale ušila jsem si na sebe bič, dnes je musím upéct znovu jak rychle se snědly :-p.

Dnes jsem dělala podruhé a opět se vydařily. To značí, že to nebyla náhoda, ale je to fakt super jednoduchý recept:-K:yes: Škoda, že nemůžu dát ještě jeden bod:-(

Tématické fráze:
odpalované testo, odpalované těsto recept, venecky, věnečky z odpal.těsta, vypalované těsto, výborný krém do věnečků, vaječné věnečky, recept na odpalované těsto, odpalované těsto ze sádla, citronová poleva na věnečky, recept na věněčky, poleva na věnečky, žloutkové věnečky ze sádla, věnečky ze sádla, domácí věnečky, věnečky recept, výborné věnečky, recept na vypalovane těsto, odpalovane těsto video, odpalované těsto recepty

Suroviny:
voda, sádlo, mouka hladká, mouka polohrubá, vejce, kypřící prášek do pečiva, sůl, pudinkový prášek, mléko, máslo, cukr moučkový, čokoláda na vaření, rum, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu