Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gremolata (též gremolada)

Hodnocení receptu je 4,6 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie45 kJ /
11 kcal
Bílkoviny0,42 g
Tuky0,03 g
Vláknina0,98 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Co nejjemněji nasekáme petrželové lístky a česnek, přidáme jemně nastrouhanou kůru z půlky citronu a připadně rozetřenou ančovičku. Vše spolu promícháme. Můžeme nasekat v sekáčku, ale neměla by vzniknout kaše. Krok 2: Používáme tak, že ji nasypeme na hotové maso, vypneme plamen a necháme jen prohřát, aby petržel nezhořkla a neztmavla. Krok 3: Gremolatu děláme vždy čerstvou, nedá se konzervovat.

Zveřejněno 12. 2. 2017

Poznámka autorky zizala

Gremolata(da) je italské bylinkové "ochucovadlo" z jemně nasekané plocholisté petržele, citronové kůry a česneku.

Toto mi napsala kamarádka žijící dlouhá léta v Itálii:

Gremolada pochází z Milana, to slovo není ze spisovné italštiny, ale z milánského dialektu, znamená rozšmelcovat. V dialektu se to vyslovuje gremolá.

Typická je pro přípravu receptu "Ossobucco po Milánsku" se šafránovým risottem. Jedinou obměnou bývá přidání jemně utřené ančovicky a to třeba při úpravě králíka či telecích přírodních řízků (scaloppini).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gremolata (též gremolada)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DKVq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gremolata (též gremolada)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DKVq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Vytahuji recept na světlo - hledala jsem, jestli tu gremolata je, a je:yes: ( jak si dnes povídáme u receptu Maris)

Děkuji všem, kterým se recept líbí :-K

Moc pěkné:-D:yes:

:yes: Dělávám podobně s řeřichou a parmezánem, tam česnek nedávám, přehlušila by se tím chuť parmezánu.

aj mne...:-D

To se mi moc líbí..:yes::yes:

Tu chuť si umím představit, ukládám:yes:

Tématické fráze:
gremolata, gremulata, ossobucco recepty, gramolata, gremolata recept, gremotata, co je gremolata, citronová gremoláta, co je to gremolata, bylinková gremolata, gremolata co to je, omacka gremolata, co je gremolata, gromolata, gremoleta, gremola, recept gremulata, cremolata, italska gremolata, zeleninova gremolata

Suroviny:
petrželka, česnek, kůra citronová, ančovičky v oleji

Přidat fotografie receptu