Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablka jako polotovar

Máte-li přebytky jablek, můžete je zavařit a díky tomu je budete moci využít kdykoliv později. Jablka můžete použít do buchet, štrúdlů, závinů, do jogurtu nebo si je dát jen tak se skořicí a rozinkami.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 50 min

70 min (20 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Zralá jablka umyjeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřinec, bubáka a "údolíčko" kolem stopky. Krok 2: Nastrouháme na velké nudličky (nejrychleji to jde na robotu). Krok 3: Naplníme do zavařovaček, každou přisladíme 1-2 lžícemi cukru, zavřeme a dobře zavaříme po dobu 50 minut, jinak se jablka ráda kazí.

TIP: Jak naložit jablka na štrúdl

Zveřejněno 8. 6. 2009

Poznámka autorky cathleen

Používám je do buchet, všude, kam patří strouhaná jablka a synek si občas otevře sklenici jako mls, jen si do ní přidá trochu skořice, rozinek a cukru...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablka jako polotovar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Lgwp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablka jako polotovar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Lgwp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

gustav: my z jablek raději tu buchtu....v sudu máme nachystané broskve, letos byla nadúroda :-p

Zdravím.jak je velká uroda jablek,tak je třeba dát do sudu.Alkohol se neskazí a v zimě zahřeje.:-)):-D:-))

Taky jsem to několikrát dělala, teď ale nevím, jestli s cukrem nebo bez něj, bohužel mám stejnou zkušenost jako Cathleen, některé mi zkvasily:-S

Cathleen. U nás děláme podobné/ téměř stejné/ ale bez cukru hodně napěchujeme do sklenic a zavaříme krátce. Nic se nám nekazí a v zimě manželka dělá takovou buchtu s jablkovou strouhaninou. Jsou to vlastně dvě placky a mezi nimi ty jablka se upraví cukrováním , skořicí apod. Chtěl jsem napsat jako recept náš, ale když jsi už dala ty, vložím aspoň fotku.( snad se nebudeš hněvat).Na strouhání používám takové šikovné ¨kruhadlo, které mám již asi 25 let. Podobné jako dnes nabízené WS kráječ.

Taky zavařuju bez cukru. Sklenici hodně namačkám a vylévám šťávu. Po zavaření mám sklenice plné jablek až po okraj. S cukrem si zavařuji rovnou jablková povidla.

znám, dělá moje mamuška, bez cukru :yes:;-)

:yes: taky děláme, ale bez cukru:-):yes:

:yes:+

Špagetko, taky zavářím jen do 7dl sklenic. Ne, že by se mi zkazily všecky, ale vždcky to byla třeba pětina....a to je moc. Chytly dobře všecky sklínky, ale dost brzo mi některé zkysaly:-//
Od té doby, co je zavářím dlouho (vyčetla jsem radu z knih), je všecko:yes:

Cathleen:-)taky tak dělám,ale já zavařuji rovnou s cukrem a skořicí;-).Dřív jsme strouhali na robotu,ale po jeho odchodu;-( jedeme na struhadle s ručním pohonem:-D.Sklenici vždycky nacpu skoro po okraj,zavařím-déle je lépe;-) a vím že jedna sklenice je na 2 štrůdly.A nebo jen s cukrem jako ty a ty pak používám jako náplň do koláčků.Posílám boďku číslo 5,protože to je príma je mít po ruce na zimu:-)

Dělám to každý rok a úplně stejně i s tím strouháním na slzičkách jako Špagetka;-)letos mi to jaksi nevyšlo, pekla jsem nadměrně a vyjímečně tolik štrůdlů, že jsem vypotřebovala všechny jablíčka a v zimě bude prd. Tak holt zase až příští rok:-D;-)a musím na to myslet. Přesto dávám boďana:yes:

Ľaďka, gratulujem k výhre:yes::yes::yes::-D:-D:-D
Jablká zaváram bez cukru, len ich nastrúham, uzavriem a vysterilizujem. Ešte nikdy sa mi nezkazili.:-D

:-D:-D:-DTaky bych chtěla vyhrát mixér:-D Špagetko gratuluju k výhře, musela jsi mít radost. :yes: A pokud zavařuješ do menších láhví, tak to pak stačí kratší doba, tak to pak jo;-)

Jasně, ale asi se mrknu na zoubek tomu mémumixérku (mám od Zepteru, nedávno jsem ho vyhrála :-8), možná tam má taky něco na hrubší sekání - ohromně by to práci urychlilo, ještě jsem všechno nevyzkoušela ;-)Teprve teď jsem si všimla - ty dáváš 700 ml - tak to je asi ono - já používám 450 ml

Špagetko, tak mi se kdysi zavařené jablka zkazily:no::-( Zavařuju proto delší dobu, aby se dobře prohřál i střed láhve, na 7 dl láhve se mi zdá 20 minut málo. Ale asi to máš vyzkoušené, já raději riskovat nebudu:-))

jj - Merylas, máš pravdu - taky kvůli dia cukr nedávám ;-);-)

Taky dělávám, hlavně když máme nadúrodu jablek. Mám robot Ronic, tam je kotouč na hranolky a když ty jablka postrouhám 2x, tak mám takovou, pro mě, vyhovující sečku na moučníky. Jinak se strouhá na ty hrubé nudličky. Cukr já osobně nedávám, protože jablka používám i na dia pečení. Používám i na žemlovku a prostě porůznu.:yes:

cathleen - takhle to dělám - jen přidávám na sklenici 1 lžičku kys.citronové, zavářím JEN 20min a fakt se mi to nikdy nezkazilo!!!! Jo a ještě - robot je sice rychlý, ale já osobně dávám přednost slzičkám na struhadlu, zdá se mi, že robot to zbytečně jakoby "rozpatlá" - možná i to je důod, proč mi stačí jen těch 20 min. Máš pravdu, použít to jde všude ( u nás hlavně štrúdl, který prostě k sobotnímu kafíčku u nás patří :-p:-D):yes::yes:

Tématické fráze:
zavařování jablek na štrůdl, zavařování jablek, zavařená jablka, zavařujeme strouhana jablka, zavařování strouhaných jablek, zavařená jablka na štrůdl, jak zavařit jablka na štrůdl, strouhaná jablka zavařování, zavařené jablka, jablka, zavařujeme jablka, zavařujeme jablka na štrůdl, zavaření jablek, jablka do sklenic, strouhaná jablka na zimu, zavařená strouhaná jablka, strouhana jablka do sklenic, strouhané jablka sklenice zima, zavaření jablek na štrůdl, jablka na štrůdl

Suroviny:
jablko, cukr

Přidat fotografie receptu