Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hanušky (bramboráky z Českého ráje)

Hanušky z Českého ráje se mohou směle zařadit mezi bramborové pokrmy, které v jiných krajích nazývané bramboráky, sejkory či vošouchy. Placičky voňavé po majoránce a česneku vždy zmizí z talíře rychle, bez ohledu na to, jak jim říkáte.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 35 min

35 min (35 min příprava)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 322 kJ /
1 272 kcal
Bílkoviny52,15 g
Tuky22,14 g
Vláknina29,99 g
Cholesterol 533 mg
Sodík 368 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy204,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oškrábané brambory nastrouháme najemno a okamžitě zalijeme horkým mlékem. Krok 2: Přidáme česnek, koření, vejce a mouku. Krok 3: Nakonec vmícháme nasekané škvarky. Těsto je oproti jiným bramborákům dost řídké. Krok 4: Rozehřejeme sádlo a smažíme tenké placky z obou stran. Krok 5: Můžeme smažit malé placičky a podávat jako přílohové.

TIP: Jak připravit oblíbené bramborové placky

Zveřejněno 4. 3. 2017

Poznámka autorky mika59

Původ hanušek je následující: V dobách, kdy se do Čech pomalu dostávaly brambory, žil v jedné vesnici na Hradecku švec Hanuš. Jednou mu jeho žena při odchodu na pouť řekla, ať jí něco dobrého uvaří. Hanuš přemýšlel a napadly ho pečené bramborové placky. Nevěděl ale, jak těsto uválet, a tak je pekl řídké. Ženě jeho placky moc chutnaly, po vesnici se recept rychle rozšířil a hanušky byly na světě.

Zdroj: Coop.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hanušky (bramboráky z Českého ráje)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9vw3

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hanušky (bramboráky z Českého ráje)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9vw3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Tonja: jsem zvědavá, jestli se někdo ozve. Připadá mi, že je KROMPELÁK opsán z Wikipedie a weby to přebírají jeden po druhém. Tím nechci říct, že je to neexistující slovo!
U nás doma se bramborům občas říkalo KRUMPLE. Odtud už je ke krompeláku jen kousek :-D ale bramborákům jsme říkali trenčky

Lucie Cermanová použila tento recept a rozšířila ho na celý článek. V tom článku píše, že bramborákům se na Moravě říká krompelák. Já žiju na Moravě už přes 70 let (na různých místech), ale název krompelák jsem ještě nikdy neslyšel. Pokud někdo z "topkařů" tento název pro bramborák zná, poučte mě prosím, kde se používá. Děkuji.

Velmi zajímavý recept.

Takové bramboráky dělala i moje mamka a dělám je i já a na sádle jsou nejlepší <3 Líbí se mi i hezké vysvětlení názvu. Dík za tento recept :-):-K

Tyto hanušky-bramboráčky vyzkouším.Musí být moc dobré.s mužem bramboráčky milujeme i do těsta přidáváme nasekané kysané zelí trochu,taky moc dobrý.:-K:yes:

Karel-"Krkonozske halusky" U nas na SK -Kysuce sa to volalo polesniky ,do struhanych zemiakov sa pridala iba sol ,muka , pieklo sa to tiez na holej platni a potieralo sa to domacim maslom v miske.Vajcia sa nemusia pridavat do placiek!

hanušky - halušky:-?
Děkuji autorce za osvětu v poznámce stran vzniku názvu:yes: :-K
U nás se "halušky" po celé generace říká tomu, s velkou pravděpodobností původně slovenskému jídlu, co se cpe horem přes "haluškovadlo" do vroucí vody.
K té degeneraci názvu došlo se fffší pravděpodobností díky ústnímu podání, kdy se kdysi kdosi asi přeslechl a místo haNušky poslal dál haLušky a "neštěstí" bylo hotové...:-D
No, v Babyloně to dopadlo hůř, že:-D:-D:-D

U nás se jim říká po celé generace halušky ;-)
https://www.toprecepty.cz/recept/6096-krkonossky-s...
Dycky jsme do nich dávali spoustu česneku, ten prostě být musel. Bez toho to nebyly halušky. Každý region si to upravoval dle sebe, tohle je celostátní recept, názvy různé, základ a složení typické pro ten každý region a rodinu. Neexistuje jediná správná varianta. Ať si je každý dělá jak chce a ochucuje jak chce, pojmenuje, jak chce, základ zůstane základem

Krkonošské halušky ,nebo také sejkory,nebo také hanušky postrádají jakékoli jiné ingredience,patří do nich pouze sůl,trocha mléka,popřípadě trochu mouky pečou se na sucho na plotně nebo na tálu mohou i na pánvi.Po upeční se potírají rozhřátým máslem, podavala se k nim bílá káva nebo melta.

:-K:yes::yes::yes:

Tak tenhle název jsem ještě neslyšela! A že jich znám hodně: bramboráky, sejkory, smrazky, kramfleky ...... :-)

U nás cmunda.

Tématické fráze:
smrazky, bramborova hanuska, přílohové bramboráčky, top recept na cesky bramborak, dobré zprávy z českého ráje, bramboráky, smrazky recept, řídké bramborové těsto na tálu, hanuška jídlo, bramborova placka hanuska, jak se pecou vosouchy, jiný název pro bramboráky, bramboraky recept, bramborák 750 g brambor, pečený bramborák se salámem, česky bramborak recept, jiný název pro bramborák, bramborák na plech z červené řepy, bramborové hanušky, raj receptu

Suroviny:
brambory, vejce, mléko, škvarky, majoránka, česnek, mouka hladká, sůl, kmín mletý, pepř mletý, sádlo

Přidat fotografie receptu