Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušená šunka z vepřové kotlety ve stylu prosciutto

Při přípravě sušené šunky je třeba počítat s delším časem potřebným na odležení v lednici a poté usušení. Tenoučké plátky libového masa vonícího česnekem a bylinkami budou vynikající jen tak jako pochoutka k televizi, ale i jako součást pohoštění při posezení s přáteli.

Hodnocení receptu je 5,0 (47×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

krkovicka.x krkovicka.x

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min celková doba cca 30 - 40 dní

60 min (60 min příprava, celková doba cca 30 - 40 dní)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 443 kJ /
1 540 kcal
Bílkoviny238,80 g
Tuky43,25 g
Vláknina10,40 g
Cholesterol 585 mg
Sodík 28,54 g
Sůl61,30 g
Sacharidy47,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Opláchnutou a osušenou kotletu obalím ve směsi z pragandy (rychlosůl), 2 lžic mořské soli a 1/2 lžíce cukru. Zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici 8 dní. Krok 2: Za 8 dní kotletu opláchnu a osuším, potřu vylisovanou šťávou z česneku, nechám odpočinout 2 hodiny v pokojové teplotě. Krok 3: Pak ji celou obalím ve zbylé směsi soli, cukru, i s přidanými bylinkami. Důkladně zabalím do bavlněné pleny a nechám pověšenou na chodbě, je tam cca 13,5 stupňů a za 3-4 týdny je hotovo.

TIP: Jaké bylinky používat jako koření

Zveřejněno 7. 4. 2017

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušená šunka z vepřové kotlety ve stylu prosciutto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pWyX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušená šunka z vepřové kotlety ve stylu prosciutto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pWyX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Zdravím, chci se zeptat na to koření - jaké ste dával? Vypada to moc chutne a jedle, kotleta je v lednici a pujdu naložit. Děkuji za info ke koření :) Ivet

Dnes jsme konečně nakrojili a je opravdu vynikající! Použila jsem vepřovou kýtu a maso je nádherně jemné. Hned "založím" na další. Jen teď dám trošku míň soli. Pro informaci - z 1,5 kg čerstvého masa je 863 g sušeného. Fotku přidávám a moc děkuji za úžasný recept!

Recept je skutečně skvělý:yes:
Nevadí-li to dovolila jsem si přidat foto:-)

Postupovala jsem přesně podle receptu, jen mořskou sůl jsem měla jemnou a ne hrubou. Maso mělo 850 g, po 4 týdnech sušení zbylo 700 g. Teplota v místnosti byla jen 8 stupňů. Maso je vynikající a z výsledku jsem nadšená. Už jsem sušila italský špek podle Majkla v lednici, bylo to také dobré, ale toto je lepší. :-K:yes::yes::yes:

EvaHora: Koukněte na www.facebook.com/jivex, když tuto stránku prolistujete najdete tam toho víc.;-)

Zobrazit starší odpověď

Muzu se zeptat, jake koreni jste daval? A kdyz nemam morskou sul, muzu dat obyc, nebo hrubou sul? Dekuji ;-)

ali.hol: Mořská je nejlepší.

Vyzkoušeno přesně podle receptu, perfektní záležitost akorát příště méně osolím,
Dávám Ti 100% a moc díky za sdílení receptu. Suším v garáži teplota kolem 10 stupňů ve starší kuchyňské skříňce s ventilátorem od p.c.???????????? po 3 týdnech sušení hotovo ztráta 30%, do Vánoc připravím ještě dvojitou dávku.

musí se to sušit v chladu jo ?

Franta: Pokud máte 10°C tak to nechte o týden déle zavěšené.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Bohu žel, bez studeného kouře to nejde ..... proto ta praganda. Zavěsit do vysokého komína a každý den rozdělat malý ohýnek, asi tak na hodinu, nejméně po dva týdny. Samozřejmě bez pragandy. Suší se tahem vzduchu v komíně. Samozřejmě to musí být komín, kde se pálí jenom dřevo, žádné uhlí .... Takže to skutečně jde. :yes:

Příští týden nakládám. Dám vědět, jak to dopadlo. :-)

Marie Švarcová 12. 4. 2017 17:12
:yes::yes::yes:

No jo,v paneláku je teplo i ve sklepě;-( No nic prubnu to s tou lednicí. Vzpomínám si, že někde mám recept na sušenou panenku a ta se nechávala v lednici:-). Tak uvidím. Ten bůček taky sušíte?

Hanes: Budu dělat stejně jak kotletu.

Zobrazit 3 starší odpovědi

No, kdybych tak měl tu chodbu.... V lednici by to asi nebylo ono,že?:-(

Hanes: Dnes budu nakládat bůček a pověsím ho do sklepa, na chodbě už je teplo.:-):-)

Je to fuška, ale výsledek vypadá velice <3:yes:, klobouk dolů :yes:

<3 nadhera, v tydnu urcite zkusim

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
domácí sušená šunka, susena kotleta, susena sunka recept, susena sunka, domaci susena kotleta, domácí prosciutto, sušená šunka recepty, susena kotleta recept, sušená vepřová kotleta, vepřová kotleta, domácí pršut, domaci prsut recept, recept na sušenou šunku, vepřová kotleta recepty, domaci susena veprova kotleta, pršut recept, domácí sušená šunka recept, šunka z kotlety, recept na domácí pršut, sušená pečeně

Suroviny:
kotleta vepřová, česnek, praganda, sůl mořská, cukr moučkový, bylinky

Přidat fotografie receptu