Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smrže plněné sýrovou nádivkou

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

janky3 janky3

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 80 min

80 min (80 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 270 kJ /
1 260 kcal
Bílkoviny92,95 g
Tuky86,08 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 304 mg
Sodík 3,67 g
Sůl8,83 g
Sacharidy27,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smrže očistíme (většinou jsou čisté), oddělíme duté nožičky, které nasekáme na drobno, právě tak cibulku. Tu dáme do kastrůlku restovat na olej, až zesklovatí, přidáme nasekané nožičky smržů. Asi po třech minutách přilijeme vodu,(trošičku) a necháme dusit společně se zeleninovým vývarem z kostky. Pokud jsou nožičky dostatečně drobně nasekané, pak se nemusí dusit dlouho. Krok 2: Do druhého kastrůlku nalijeme mléko, přidáme rozdrolenou Nivu a nastrouhaný tvrdý sýr. Tavený sýr dáme celý. Pomalu rozpouštíme na nejmenším plameni, aby se nevařilo, jen rozpouštělo. Můžeme sundat z plamene a pořádně rozmíchat, pokud jsou tam kousky, necháme dál rozpouštět, ale častěji mícháme a hlídáme, aby se nevařilo. Krok 3: Mezitím máme měkké nožičky. Pokud je v nich ještě voda, použijeme ji do pečení smržů. Směs nožiček smícháme se sýrovou směsí. Opepříme. Pokud se vám zdá náplň příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Pak hned naplníme hlavičky a naskládáme do kastrůlku s olejem a zbytkem vody z nožiček. Není-li zbytek, zakápneme vodu. Celé posypeme lehce houbovým kořením a mletým kmínem. Přikryjeme a šup s tím do trouby, jen lehce předehřáté. (140°C), asi za dvacet minut teplotu zvýšíme na 180°C, ještě neodkrýváme, jen zkontrolujeme vodu. Po 10 minutách můžeme odkrýt, obrátit a nechat v troubě dodělat, 10-15 min. Před úplným koncem můžeme přidat několik lžic smetany. Krok 4: Zatím co se peče, uvaříme brambory, nasekáme bylinky, které máme rádi a můžeme servírovat.

Zveřejněno 13. 4. 2017

Poznámka autorky janky3

Smrže sbíráme asi 10 let, předtím jsme je také neznali, jen z obrázků. Od té doby vymýšlím pokrmy, do kterých se hodí. Hodí se téměř ke všemu (nemyslím tím sladká jídla). I do rýžových nudlí, do zeleninových směsí. Pozor na záměnu, smrž je celý dutý, nemá uvnitř přepážku. Mladší houby jsou lehce našedlé, dospělé hnědé. Hlavičky mají na povrchu komůrky. Nožičky jsou smetanovo-béžové, hladké. Rostou kolem osik. V dubnu. Plnila jsem je i mletým masem a pekla na slanině a česneku. Také bašta.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smrže plněné sýrovou nádivkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qWyk

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smrže plněné sýrovou nádivkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qWyk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Vladena Gottwaldova 14. 4. 2017 18:30
magdalenka: to je pravda...ja zijem vo Francuzsku a je to delikatesa...beviem presne.kolko stoja.ale my sme tento rok nazbierali okolo 11kg....moj muz ich zapeka naslano s palacinkami...ja ich susim...dakujem za skvelu inspiraciu...

janky3: moj muz je fanatijk,ja tiez,ale teraz viem,ze nabuduce varim ja....dakujem

Zobrazit starší odpověď

Práve som čítala o tejto hube článok...rastie krátko, cca 2 týždne. A je to delikatesa, niektorí ich radia hneď za hľuzovkami. Sušené vraj stoja vo Francúzsku 3 až 5.000 euro - jeden kg. Takže máš šťastie, ak si objavila miesto, kde rastú. Závidím.

janky3:
No i když mě příroda, zaplaťpámbů, nepotrestala závistí, tak ty smrže vám závidím :-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

Tématické fráze:
smrž recepty, recepty ze smržů, smrž, pokrmy ze smržů, smrž recept, pokrm ze smržů, recepty na smrže, smrže recepty, recept na smrže, smrž obecný recepty, pokrmy ze smrže, náplň do smržů, smrž na recepty, sušeny smrž recepty, smrž špičatý - recept, plnenny smrz, jidla ze smrže, jidlo ze smrzu, recept ze smržů, smrže pečené

Suroviny:
houba smrž, brambory, bylinky, sýr niva, sýr gouda, sýr tavený, mléko, vývar zeleninový, cibule, houba smrž, strouhanka, olej olivový, pepř, sůl, koření houbová variace, kmín mletý, smetana

Přidat fotografie receptu