Pampelišková káva
Pampeliška je krásná a velmi užitečná rostlina. Listy přidáme do salátů, připravíme z ní pampeliškový med a navíc z jejích kořenů můžeme připravit vynikající a samozřejmě bezkofeinovou kávu.
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve se musíme vybavit špičatou lopatkou nebo větším nožem a na procházce dál od silnic vydloubat pampeliškové kořeny.
Krok 2: Doma kořeny pořádně očistíme od hlíny. Na povrchu je hnědá tenká slupka, která jde nožem dobře oloupat.
Krok 3: Dobře očištěné kořeny nakrájíme na kolečka.
Pak nakrájené kořeny zalijeme vodou a necháme několik hodin louhovat, aby se zbavily hořkého mléka. Můžeme je nechat zalité i přes noc, ale vodu je dobré i několikrát vyměnit. Krok 4: Vylouhované kořeny scedíme a na utěrce je necháme oschnout. Pak je upražíme na suché pánvi. Pánev zapneme na malém hořáku, kořeny stále promícháváme a hlídáme, aby se nezačaly pálit. Když jsou všechny středně hnědé, máme hotovo. Krok 5: Potom je už jen umeleme v kávovém mlýnku nebo rozmixujeme na prášek. Hotová "káva" krásně voní. Krok 6: Na jeden šálek nápoje použijeme jednu lžíci hotového prášku. Zalijeme vařící vodou a chvilku počkáme, až vše spadne ke dnu. Pak kávu přecedíme, ale myslím, že to ani není nutné.
Pak nakrájené kořeny zalijeme vodou a necháme několik hodin louhovat, aby se zbavily hořkého mléka. Můžeme je nechat zalité i přes noc, ale vodu je dobré i několikrát vyměnit. Krok 4: Vylouhované kořeny scedíme a na utěrce je necháme oschnout. Pak je upražíme na suché pánvi. Pánev zapneme na malém hořáku, kořeny stále promícháváme a hlídáme, aby se nezačaly pálit. Když jsou všechny středně hnědé, máme hotovo. Krok 5: Potom je už jen umeleme v kávovém mlýnku nebo rozmixujeme na prášek. Hotová "káva" krásně voní. Krok 6: Na jeden šálek nápoje použijeme jednu lžíci hotového prášku. Zalijeme vařící vodou a chvilku počkáme, až vše spadne ke dnu. Pak kávu přecedíme, ale myslím, že to ani není nutné.
Zveřejněno 16. 5. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampelišková káva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pw11
Moje poznámka
Pampelišková káva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pw11
Nejnovější recepty
Kedlubnovo-celerová omáčka
Přidáno před 1 hodinou
Krůtí kapsa se špenátem
Přidáno před 2 hodinami
Plněná jehněčí roláda
Přidáno před 3 hodinami
Domácí těsto kataifi
Přidáno před 8 hodinami
Sendvič se slaninou, sýrem a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Vepřový grilovaný bok s asijským okurkovým salátem
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čevabčiči do trouby
Terenees před 4 minutami
Bramborový guláš - buřtguláš
MonkaF před 42 minutami
Jednoduché vynikající langoše
Bretik před 54 minutami
Aljašská treska se smetanou
terezaST před 1 hodinou
Koláč s ovocem a posypkou
Panova před 1 hodinou
Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)
Pettyna před 1 hodinou
Velikonoční mazanec
Mili5 před 1 hodinou
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Eva1mamina před 2 hodinami
Mazanec z domácí pekárny od Ivety
Pajkujka před 2 hodinami
Tématické fráze:
pampelišková detoxikační káva,
pampeliškové kafe,
kořen z pampelišky recept,
kafe z pampelišky,
pampelišková,
kořen pampelišky recepty,
recept na pampeliškovou kávu,
kořen pampelišky recept,
pamplišková káva,
jak se dělá pampelišková káva,
recept pampelišky,
recepty káv,
kava z pampeliškoveho kořene,
jak ochutit kavu,
ledová káva smoothie,
pampeliski zalite,
pampeliskovakava.cz,
kava z kořenů,
pampeliškové kafe recept,
pamoeliskova kava
Suroviny:
Komentáře (16)