Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasická rýže z trouby

Rýže má neprávem punc přílohy, kterou ve varném sáčku hodíte do vody a nic na ní nezkazíte. Jak připravit rýži, aby se neslepila, nebyla tvrdá nebo se naopak nepřevařila se dozvíte právě z tohoto receptu.

Hodnocení receptu je 4,4 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

HuhuCZE HuhuCZE

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 20 min

25 min (5 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 2: Rýži dobře v několika vodách propláchneme a necháme okapat. Krok 3: Vezmeme rendlík, který je vhodný i do trouby, nalijeme trošku oleje (žádnou olejovou lázeň) a necháme rozpálit. Krok 4: Nasypeme rýži a lehce ji osmahneme, aby začala zrnka bělat (viz obrázek: "Osmažená rýže"). Krok 5: Osolíme, přidáme hřebíček a zalijeme vodou. Hladina by měla být 1,5 cm nad rýží. Lehce promícháme a dáme na 15 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Krok 6: Vyndáme rýži (hotovou poznáme podle toho, že se všechna voda vsákla) a odstraníme z ní hřebíčky. Vidličkou načechráme a můžeme podávat.

TIP: Jak připravit běžnou přílohovou rýži

Zveřejněno 25. 5. 2017

Poznámka autora HuhuCZE

Aby se rýže nerozvařila, je důležité ji nejprve důkladně propláchnout a následně orestovat na lžíci tuku. Promytím rýže odstraníte přebytečný škrob a díky zasmažení se rýže zatáhne a zbylý škrob udrží uvnitř zrna.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasická rýže z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mzQ9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasická rýže z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mzQ9

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Dávám ještě celou cibuli. Rýže je výborná.

Dělám jí tak takhle, ale hřebíčky napíchám do cibule. Nakonec strčím hrnec do peřin a rýže krásně dojde a k podávání zůstane teplá:-p

Nejlepší rýže je pečená v troubě!

Zkuste i u nás tzv. arabskou rýži:-) část rýže osmahnout na oleji do hněda, přidat zbytek bílé rýže a hodně nastrouhaného česneku, osolit a zalít vodou, dusit v troubě pod pokličkou doměkka<3

já používám místo oleje máslo, dodá rýži takovou oříškovou chuť :-)

Dělám ji tak odjakživa a stejnně dělám i tarhoňu :-).. Tu ale osmahnu dorůžova ;-)

Tématické fráze:
ryze z trouby, příprava rýže v troubě, rýže v troubě, rýže do trouby, rýže s trouby, řyže z trouby recept, jak se dela ryze v troube, jak pripravit ryzi v troube, recept rýže z trouby, recept ryže v troubě, pečená rýže, recept na ryzi z trouby, recept na rýži do trouby, arabská rýže s s česnekem v pečené v troubě, příprava ryze v v troubě, dušená rýže v troubě, vaření rýže v troubě, osmahnuta ryze a pecena vtroube, nejlepší rýže z trouby, ryže z z trouby

Suroviny:
rýže, olej, sůl, koření hřebíček

Přidat fotografie receptu