Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grahamový chléb (s prefermentem)

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 240 kJ /
1 730 kcal
Bílkoviny55,48 g
Tuky6,90 g
Vláknina19,86 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy351,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vyrobíme si preferment: smícháme 160 g vody, 150 g celozrnné mouky a 1-2 g droždí, zakryjeme proti osýchání a necháme v teple kvasit 10-12 hodin. Krok 2: Zároveň (12 h před zaděláním těsta) smícháme zbytek celozrnné mouky (300 g) s 250 g vody, uložíme do lednice, kde proběhne autolýza (mouka bobtná, vytváří se lepková struktura). Krok 3: K vykvašenému prefermentu přidáme předmočenou mouku, hladkou mouku, zbytek vody (40 g) s droždím (3-4 g), sůl a kmín a vymísíme těsto – robotem asi 6-8 minut. Stěrkou těsto vyškrábneme na pomoučený stůl a poprvé ho popřekládáme – vypadá jako kremžská hořčice a zpočátku má i stejnou konzistenci. Po překládání dáme těsto kynout do olejem vymazané misky. Krok 4: Překládání zopakujeme ještě třikrát, vždy po 30 minutách, pokaždé v už jen v míse – na olejem potřené prsty se těsto téměř nelepí. Po třetím přeložení už bochníček vložíme na moukou a otrubami dobře vysypanou utěrku a i s ní pak do ošatky. Krok 5: Necháme dobře rozpálit troubu i s litinovým hrncem na 250°C, bochník do hrnce pomocí utěrky opatrně skulíme, rychle zakryjeme poklicí a zavřeme troubu. Po 10 minutách pečení poklici sundáme a chleba dopečeme (asi 30 minut).

Zveřejněno 19. 6. 2017

Poznámka autorky cathleen

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grahamový chléb (s prefermentem)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kxoX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grahamový chléb (s prefermentem)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kxoX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Johanka128: těsto na tento chléb je hodně hydratované (řidší), bude se ti hůře tvarovat, pokud s chleby začínáš ;-) Doporučuji si překládání nacvičit na menším pečivu s řidším, měkkým těstem, pak to půjde raz dva :yes:
Vody je v těstě tak hodně proto, že díky ní pak déle vydrží měkký.

Co by se stalo, kdybych dala hladkou celozrnnou? Mělo by to vliv? Hrubou tu nemají a nevím, jestli někde seženu :-(

Dobrý den,chci se zeptat,jaká má být ta mouka.V názvu je psáno grahamový chléb a v surovinách je celozrnná pšeničná mouka.Láká mně si ho upéct,tak atˇ neudělám chybu.Děkuji .

daniel1610: dobrý den :-) kdysi se pekl grahamový chleba, ve kterém bylo 90% celozrnné mouky. To jsem zachovala. Graham jsem nesehnala, použila jsem poměrně hrubě mletou celozrnnou pšeničnou mouku, tu, co je na fotce. Můžete klidně i jinou, jen ne jemně mletou. Třeba ten graham, pokud seženete.
Dlouhým namočením a pak prokvašením mouka změkne a výsledný chleba je pružný a měkký, i když je téměř celý celozrnný;-)

Skvělé recepty..:yes::yes: dokonalá pekařka..smekám..:yes::yes:;-)

cathleen: aj mňa to baví (väčšinou), ale samé to nejde! :-8

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
chléb s prefermentem, chléb s prefermentem v receptech, chleba s prefermentem, grahamový chléb, grahamovy chleba z trouby, špaldový chléb recept, chléb s otrubami do trouby, grahamový chleba do trouby, chleb s pate fermentee z celozrné mouky, pita chleb grahamovy

Suroviny:
voda, kmín drcený, sůl, mouka celozrnná, mouka hladká, droždí

Přidat fotografie receptu