Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřupáčky

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 569 kJ /
3 004 kcal
Bílkoviny61,25 g
Tuky133,18 g
Vláknina16,44 g
Cholesterol 383 mg
Sodík 4,81 g
Sůl12,00 g
Sacharidy381,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout.
(Vody dáme nejprve asi 220 g, později při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale spíš pevné, než měkounké.) Krok 2: Přidáme zbytek surovin a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice. Krok 3: Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit.
Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování. Krok 4: Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc.

Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo celým kmínem a hrubozrnnou solí a prudce upečeme (250°C/10min, 200°C/5-8min – každá trouba peče jinak).

Zveřejněno 18. 7. 2017

Poznámka autorky cathleen

Chřupáčky jsou jako pírko – buclaté a lehoučké jako vata. Na povrchu chřupavé, vevnitř měkounké, příjemně slané.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/chrupacky-2/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřupáčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rG7B

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřupáčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rG7B

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Vypadají úžasně,uložím si a vyzkouším

Slina ukápla na klávesnici<3:yes:

Už pohled na ně. I. P. Pavlov by měl radost jak slintám.<3

Krása :yes:

mysulka, Drobek: díky vám, oběma <3 Tyhle chřupáčky jsou návykové a pokud je někam ze stolu neodnesete, tak to člověka neustále nutí natahovat ruku a kousek za kouskem z misky (talíře) mizí :-D

Tématické fráze:
houstičky s olivami a rajčaty, jak na chrupave rohlíky recept, chřupavé rohlíky recept, domácí rohlíky chřupavé recept, chřupavé rohlíčky, recept na chřupavé rohlíky, chřupavé houstičky, bagety s olivami a sušenými rajčaty bez kvásku, jak rozválet veku

Suroviny:
voda, cukr, máslo, mouka hladká, sůl, droždí, máslo, mouka hladká, mouka, vejce, mák, kmín celý, sůl hrubá

Přidat fotografie receptu