Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní bochník se syrovátkou

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 510 kJ /
2 034 kcal
Bílkoviny62,40 g
Tuky10,29 g
Vláknina30,35 g
Cholesterol 3 mg
Sodík 4,29 g
Sůl10,60 g
Sacharidy407,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V létě, ve velikých vedrech, rozkvas pracuje rychleji, dáme raději nižší množství (uvedenou spodní hranici, 20 g).
Hodinu před zaděláním těsta do rozkvasu přidáme pšeničnou mouku a cca 180 g vody z odměřeného množství, jakžtakž promícháme necháme proběhnout autolýzu - mouka bobtná, rozvíjí se lepková struktura. Krok 2: Po hodině přidáme ve zbytku vody rozmíchanou sůl a kmín a vmísíme do těsta, které necháme nakynout - 1-2 hodiny, opět podle okolního tepla. Krok 3: Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, zformujeme do bochníku, poprášíme ho moukou a uložíme do moukou vysypané ošatky kynout. I s ošatkou můžeme vsunout do velikého igelitového sáčku - kolem těsta se vytvoří vlhké a teplé prostředí, které kynutí napomáhá. Krok 4: Vykynutý bochník opatrně a s oporou ruky vykulíme na plech s pečící fólií, ometeme z něj mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby.
Peču na dlaždici, kterou rozpaluji spolu s troubou, takže bochník na ni z plechu sešoupneme i s fólií. Při 220°C je upečeno za 45-50 minut.

Zveřejněno 23. 8. 2017

Poznámka autorky cathleen

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Letní bochník se syrovátkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DOo6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Letní bochník se syrovátkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DOo6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

<3 Krásný chlebík :yes::yes:

mysulka: díky, Leni :-K však ho vyzkoušej ;-)

Přidala jsem konečně foto krajíce, aby bylo vidět, jak je (jak byl) chleba tmavý :-)

Tématické fráze:
recepty ze syrovátky, recepty se syrovátkou, chléb zadělaný syrovátkou

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka celozrnná žitná, voda, syrovátka sušená, mouka chlebová pšeničná, kmín drcený, sůl

Přidat fotografie receptu