Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchá šípková marmeláda

Chcete si připravit kančí maso s pověstnou šípkovou omáčkou? Základ této omáčky tvoří právě šípková marmeláda. Není vůbec složité ji připravit a hodí se nejen ke zvěřině, ale také do cukroví nebo na chleba.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jipohe jipohe

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 634 kJ /
3 498 kcal
Bílkoviny16,76 g
Tuky3,69 g
Vláknina242,74 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 57 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy727,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z poloviny citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Krok 2: Šípky rozpůlíme, zbavíme stopek a bubáků a vyklepeme vnitřek šípku. Pro zjednodušení lze použít celé šípky bez čištění, ale v marmeládě pak mohou zůstat drobné štětinky. Krok 3: Dáme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby byla voda asi 3 cm nad šípky. Přidáme kůru z citronu a vaříme, až se šípky rozvaří. Krok 4: Rozvařené šípky propasírujeme, přidáme kyselinu citronovou, mletý hřebíček, cukr a šťávu z citronu. Krok 5: Za stálého míchání vaříme do požadované konzistence. Podle potřeby přidáme želírovací prostředek dle instrukcí od výrobce. Krok 6: Ještě horkou marmeládu plníme do čistých sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

TIP: Kdy a jak sbírat šípky

Zveřejněno 21. 10. 2017

Poznámka autorky jipohe

Dávka na fotce je z 1/2 kg šípků.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchá šípková marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NrzL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchá šípková marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NrzL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

Jana Remková:
šípky zbavím stopek a okvětí, dám do kastrolu a zaliji vodou, zvolna vařím až změknou. Prolisuji, odpad ještě řídím vodou, aby se všechna dřeň vylisovala, to je jediný pracný. Do protlaku dám cukr, želírovací prostředek a ještě povařím. 'Chloupky z šípků se perfektně rozvaří. Horkou do skleniček a dnem vzhůru. Na 1 kg šípků 200-300 g písk.cukru, já dávám spíše méně, 1/2 balíčku želír.prostředku. Jelikož mám často maso z kance, tak mám šípk.džemu velikou spotřebu.

rihana: Moc děkuji!!! :-8

casino: to snad není možný, zavařenina je úplně jemňoučká, když mi zbyde po omáčce, tak si ji namažu i na chleba.

U šípkové marmelády není vůbec třeba vydlabávat vnitřek, úplně zbytečná práce. Vše se rozvaří a krásně propasíruje. Recept mám tady někde z internetu a dělám jí už přinejmenším deset let. Je skvělá a zaručeně jednoduchá. Obtížné je na ní jen to pasírování.

Jana Remkova:
:yes:

rihana:
No, já mám sice nerezové patro;-) ale ten rozdíl jsem poznal a od toho času kupujeme Hagebutten Konfitüre:yes::yes:

Zobrazit 2 starší odpovědi

Není jednoduchá , :-8 ale rozhodně je skvělá. Já váhám, jestli z šípků udělat likér, nebo marmeládu :-p:yes:

Jana Remkova: No jo no jenže už tu jedna je tak jsem musela něco přihodit a číslo se mi nechtělo dávat :-p . Pracné je to očištění to je pravda, ale pak již jsem měla za hodinu hotovo.:-8

"Jednoduchá šípková marmeláda"
No, ten kdo někdy vařil šípkovou zavařeninu podobným způsobem (ad 1 postupu), tak se nemůže nezeptat, jak že se to může dělat složitěji (pracněji)? :-)

casino:
Ale dá sa to robiť aj jednoduchšie. Ja prinesiem šípky a suseda uvarí lekvár. :-D:-D:-D:-D:-D

Tématické fráze:
šípková šťáva, šípková marmeláda bez cukru, šípková marmeláda, šipkova marmelada recept, šípková šťáva recept, šípková zavařenina recept, top recepty šípková marmeláda, šípková marmeláda postup, jednoduchá šípková zavařenina, jednoducha marmeláda recept, šípková zavařenina, šípková marmeláda jednoduše, šípková marmeláda bez bez cukru, recept šípková šťáva, recepty na sipkovou marmeladu, vnitrek šípků, příprava šípkové marmelady, recepty-šípková marmeláda, šípková štáva recepty, recept šípková zavařenina

Suroviny:
šípky, cukr třtinový, koření hřebíček, kyselina citronová, citron,

Přidat fotografie receptu