Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 829 kJ / 2 110 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 60,35 g |
| Tuky | 28,97 g |
| Vláknina | 42,23 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6,42 g |
| Sůl | 16,00 g |
| Sacharidy | 380,90 g |
Postup přípravy
Šrot zalijeme (spaříme) 80°C horkou vodou, dobře promícháme a 4-5 hodin udržujeme v teple 28-30°C.
Vyřešila jsem to použitím termohrnku, který jsem po dvou hodinách, kdy začal víc chladnout, zabalila do peřiny. Hotový nasladovaný šrot má docela tmavou barvu, příjemně voní a chutná nasládle. Krok 2: Do rozkvašeného kvásku přidáme teplý šrot a ostatní suroviny a vymísíme těsto – není třeba hníst dlouho, žitná mouka nemá přehnané hnětení moc ráda.. Hned po umíchání těsto urovnáme do dobře vymazané formy, necháme vykynout a upečeme (230°C, asi 30-35 minut).
Žitné chleby je dobré nakrojit až 12-24 hodin po jejich upečení.
Zveřejněno 26. 10. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žitný chleba s nasladovaným šrotem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0nW7
Moje poznámka
Žitný chleba s nasladovaným šrotem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0nW7
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 10 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 15 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 21 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Okoun mořský na sumahu
Kajkajak před 5 hodinami
Domácí piškoty
Marjet před 8 hodinami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 9 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 10 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 10 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 11 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 11 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 11 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 11 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 12 hodinami
Tématické fráze:
jak rozkrmit kvasek,
hnětač těsta do šrotu,
domácí pečivo se šrotem,
rozkrmit kvasek
Suroviny:
mouka,
voda,
kvásek krmený,
mouka žitná chlebová,
voda,
mák,
sůl
Komentáře (3)
Ale aspoň jsem zvládla svoje pečení (kváskové i s droždím) a moje vlastní zkušenosti sepsat do knížky, která mi vyjde už za 14 dnů