Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitný chleba s nasladovaným šrotem

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 829 kJ /
2 110 kcal
Bílkoviny60,35 g
Tuky28,97 g
Vláknina42,23 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,42 g
Sůl16,00 g
Sacharidy380,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 10-12 hodin předem rozkrmíme kvásek (30 g kvásku, 150 g mouky, 150 g vody – vše z předepsaných a odvážených surovin) a včas také nasladujeme šrot.
Šrot zalijeme (spaříme) 80°C horkou vodou, dobře promícháme a 4-5 hodin udržujeme v teple 28-30°C.
Vyřešila jsem to použitím termohrnku, který jsem po dvou hodinách, kdy začal víc chladnout, zabalila do peřiny. Hotový nasladovaný šrot má docela tmavou barvu, příjemně voní a chutná nasládle. Krok 2: Do rozkvašeného kvásku přidáme teplý šrot a ostatní suroviny a vymísíme těsto – není třeba hníst dlouho, žitná mouka nemá přehnané hnětení moc ráda.. Hned po umíchání těsto urovnáme do dobře vymazané formy, necháme vykynout a upečeme (230°C, asi 30-35 minut).
Žitné chleby je dobré nakrojit až 12-24 hodin po jejich upečení.

Zveřejněno 26. 10. 2017

Poznámka autorky cathleen

Tím, že se šrot spaří a několik hodin udržuje v teple, začnou v něm pracovat enzymy – rozloží část škrobu na jednodušši cukry - schválně zkuste nasladovaný šrot ochutnat. Nejen, že se ztratila moučná chuť, ale celá ta mokrá hrubozrnná směs je velice příjemně nasládlá. Chleba by díky ní měl ještě lépe kynout, má tmavší barvu a jinou chuť. Mně osobně připadá, jako bych v chlebu cítila lehounce nasládlá slunečnicová semínka, která chlebovou chuť nijak neruší.

Mák je v chlebu také poznat, pokud nechcete dávat (nemáte rádi), bylo by pak dobré ubrat i 1-2 lžíce vody z daného množství.

http://www.pekarnomanie.cz/zitny-chleba-s-nasladov...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitný chleba s nasladovaným šrotem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0nW7

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitný chleba s nasladovaným šrotem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0nW7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Ivo, smekám klobouk. :-K:-K Otevři si školu pečení chleba ;-)

Iljusa: díky, ale tak dobrá zase nejsem :-D nemám tak rozsáhlý přehled a na učení jiných bych si netroufla.
Ale aspoň jsem zvládla svoje pečení (kváskové i s droždím) a moje vlastní zkušenosti sepsat do knížky, která mi vyjde už za 14 dnů<3

Tématické fráze:
jak rozkrmit kvasek, hnětač těsta do šrotu, domácí pečivo se šrotem, rozkrmit kvasek

Suroviny:
mouka, voda, kvásek krmený, mouka žitná chlebová, voda, mák, sůl

Přidat fotografie receptu