Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 829 kJ / 2 110 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,90 g |
Tuky | 24,45 g |
Vláknina | 32,75 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,43 g |
Sůl | 16,02 g |
Sacharidy | 390,28 g |
Postup přípravy
Zároveň uděláme záparu. Mouku a semínka za stálého míchání zalijeme 250 g horké vody, promíchané dobře zakryjeme a necháme vlhnout (zápara je hodně hustá). Po zchladnutí záparu zakryjeme a uložíme do lednice. Krok 2: Několik hodin před zaděláním těsta vytáhneme z lednice záparu a necháme ji prohřát. Pak k ní přidáme hotový rozkvas, hladkou mouku, sůl a kmín a uhněteme těsto, které necháme vykynout (cca 1-2 hodiny). Krok 3: Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na mírně pomoučněný stůl, popřekládáme a stočíme do bochníku, který pak dáme kynout do moukou vysypané ošatky.
Obě kynutí jsou poměrně rychlejší, záleží ale i na ročním období, síle kvásku a teplotě prostředí, ve které kynou. Krok 4: Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií a i s ní ho sešoupneme na vyhřátou dlaždici do rozehřáté trouby (250 °C/10 minut, 220 °C/cca 25 minut)-
Zveřejněno 8. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WEZ4
Moje poznámka
Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WEZ4
Nejnovější recepty
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 1 hodinou
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči a Birellu v pomalém hrnci
Přidáno před 12 hodinami
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Vajíčkový cottage salát
Přidáno před 17 hodinami
Palačinky v troubě
Přidáno před 18 hodinami
Vejce v pikantní rajčatové směsi
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnková bábovka z Margotky
sarkahumlova před 1 hodinou
Nadýchaný závin bez kynutí
sarkahumlova před 1 hodinou
Návykové bramborové smaženky
nespokojenost před 1 hodinou
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Birdmann před 9 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Ivulinek před 10 hodinami
Poctivá květáková polévka
boxerka69 před 10 hodinami
Kuřecí maso s rýží
kacalovaleona před 14 hodinami
Vláčný velikonoční mazanec
Květoš před 16 hodinami
Krémová kedlubnová polévka se sýrem
brtna před 16 hodinami
Jarní zeleninová polévka s vejci
PetraN98 před 16 hodinami
Tématické fráze:
dýňová semínka do chleba,
zápara z chia semínek,
příprava záparu z pohanky a semínek,
chleb z dýnových semínek,
zápara recept,
recept na tmavý chleba,
spaldovy chleb se zaparou,
chléb se záparou,
chleb dynovych semínka,
zapar ze seminek
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka celozrnná žitná,
voda,
semínka dýňová,
mouka pšeničná,
mouka hladká,
sůl,
kmín drcený
Komentáře