Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 829 kJ /
2 110 kcal
Bílkoviny65,90 g
Tuky24,45 g
Vláknina32,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,43 g
Sůl16,02 g
Sacharidy390,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na rozkvas smícháme dohromady a zakryté necháme 10-12 hodin prokvasit.
Zároveň uděláme záparu. Mouku a semínka za stálého míchání zalijeme 250 g horké vody, promíchané dobře zakryjeme a necháme vlhnout (zápara je hodně hustá). Po zchladnutí záparu zakryjeme a uložíme do lednice. Krok 2: Několik hodin před zaděláním těsta vytáhneme z lednice záparu a necháme ji prohřát. Pak k ní přidáme hotový rozkvas, hladkou mouku, sůl a kmín a uhněteme těsto, které necháme vykynout (cca 1-2 hodiny). Krok 3: Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na mírně pomoučněný stůl, popřekládáme a stočíme do bochníku, který pak dáme kynout do moukou vysypané ošatky.
Obě kynutí jsou poměrně rychlejší, záleží ale i na ročním období, síle kvásku a teplotě prostředí, ve které kynou. Krok 4: Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií a i s ní ho sešoupneme na vyhřátou dlaždici do rozehřáté trouby (250 °C/10 minut, 220 °C/cca 25 minut)-

Zveřejněno 8. 11. 2017

Poznámka autorky cathleen

Dýňové semínko sekám v elektrickém kávomlýnku Bosch.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WEZ4

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WEZ4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Tématické fráze:
dýňová semínka do chleba, zápara z chia semínek, příprava záparu z pohanky a semínek, chleb z dýnových semínek, zápara recept, recept na tmavý chleba, spaldovy chleb se zaparou, chléb se záparou, chleb dynovych semínka, zapar ze seminek

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka celozrnná žitná, voda, semínka dýňová, mouka pšeničná, mouka hladká, sůl, kmín drcený

Přidat fotografie receptu