Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pšeničné kornbulky

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 816 kJ /
2 585 kcal
Bílkoviny80,80 g
Tuky42,92 g
Vláknina35,66 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,83 g
Sůl17,04 g
Sacharidy451,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na preferment dobře promícháme a zakryté v míse necháme 10-12 hodin kynout. Zároveň s umícháním prefermentu připravíme záparu – pšeničná zrna v mixéru částečně posekáme a i s lněným semínkem zalijeme odměřenou vroucí vodou. Po zchladnutí zakryjeme a uložíme do lednice.

K vykvašenému prefermentu přidáme vychladlou pšenici a se zbytkem všech přichystaných surovin vymísíme volné těsto.
Vymísené těsto stěrkou vyškrábneme do naolejované mísy, kde ho hned popřekládáme a necháme asi 30 minut odpočinout. Pak ho v míse přeložíme znovu a opět necháme v klidu 30-40 minut kynout. Krok 2: Následuje další (třetí) překládání, je-li třeba, namočíme si prsty v oleji. Těsto kyne dalších 30 minut.
Vykynuté těsto přeložíme naposledy – počtvrté a necháme ještě vykynout, opět 30-40 minut. (V horku těsto kyne rychleji, je proto vhodné časy mezi jednotlivým překládáním zkrátit.) Krok 3: Vykynuté těsto je plné bublin. Opatrně ho stěrkou z mísy vyškrábneme na pomoučený stůl, urovnáme ho do obdélníku, posypeme moukou i svrchu a stěrkou nebo kovovou lopatkou ho rozkrájíme na kusy (8-10). Krok 4: Pomocí stěrky přeneseme kornbulky na plech s fólií na pečení, zapneme troubu s pečícím kamenem nebo dlaždicí na 220°C, na dno trouby vložíme starý plech a vše necháme dobře nahřát – mezitím dokynou i kornbulky.
Do rozpálené trouby z plechu vsuneme jen fólii s kornbulkami, do plechu na dně trouby chrstneme asi 100-150 ml horké vody a ihned troubu zavřeme. Pára dopomůže k lepšímu nakynutí pečiva – asi po 10 minutách pečení její zbytky krátce vyvětráme a kornbulky dopečeme (cca 15-20 min).

Zveřejněno 9. 11. 2017

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšeničné kornbulky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5v6q

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšeničné kornbulky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5v6q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
psenicne zrno, pšeničná zrna, pšenidne zrno, pšeničný preferment

Suroviny:
voda, mouka celozrnná pšeničná jemná, droždí čerstvé, pšenice, voda, semínka lněná, voda, olej, mouka hladká, sůl, droždí čerstvé

Přidat fotografie receptu