Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sarma

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 35 min

35 min (35 min příprava)

Suroviny

Porce: 2 porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 725 kJ /
651 kcal
Bílkoviny62,71 g
Tuky34,81 g
Vláknina7,11 g
Cholesterol 412 mg
Sodík 667 mg
Sůl1,54 g
Sacharidy19,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlávku zelí ponoříme do vroucí vody, tak na 3-4 minuty. Pak ji vyjmeme a opatrně sundáme tolik listů, kolik budeme na oběd potřebovat. Ty následně ještě tak na 2 minuty dáme zpět do vroucí vody.
Opatrně je vyjmeme, naklepeme jemně košťál, aby změkl a listy zatím necháme bokem. Krok 2: Do misky vložíme mleté maso. Přidáme vajíčko, utřený česnek, nasekanou cibuli, tymián, sůl a pepř a nastrouhaný sýr. Krok 3: Maso dobře propracujeme a přiměřené kousky vkládáme do zelných listů. Boky listů založíme dovnitř a od košťálu nahoru zarolujeme. Každý kousek ještě obalíme plátkem uzené slaniny a můžeme zajistit párátkem. Krok 4: Na dno zapékací misky nakrájíme rajčata, která trochu osolíme a zelné závitky naskládáme těsně vedle sebe. Můžeme zakápnout tak půl dl vody, ale nemusíme, maso pustí šťávu. Krok 5: Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, cca 25-30 minut

Zveřejněno 14. 11. 2017

Poznámka autorky JanaDorazinova

V době, když jsem ještě neměla internet, jsme byli v Chorvatsku a majitel našeho ubytování nám tohle uvařil. Nenapadlo mne v té době si vzít recept, přesto, že to bylo opravdu skvělé. Teď po létech jsem se s receptem setkala na FB a musela ho vyzkoušet :-)

Toto je oblíbené národní srbské jídlo, vaří se také všude v bývalé Jugoslávii a má jednotný název SARMA. Je více variant a nejčastější (a pro mě i nejchutnější) je ta z kysaných hlávek zelí, které se v Srbsku připravuje v mnoha rodinách jako zavařenina na zimu (nakládají se celé hlávky zelí). Jsou i letní varianty jako sarma z mladých listů vinných hroznů, "zelja", česky lebeda zelena, mangoldu, kapusty a jakékoliv listové zeleniny do které se dá balit masová nebo jiná náplň podle chuti a fantazie (bezmasá varianta s rýží a strouhanou mrkví atd.).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sarma

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9zx8

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sarma

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9zx8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Plněné zelí dělám každý rok v zimě a teď jsem přišel na recept sarma, který od té doby dělám místo toho. Recept je skvělý, opravdu lahoda pěkně ke kamnům s pivkem a jste vystaraní. Dávám velký like!
Gustavo Woltmann

wow,zajímavé :-)

<3<3:-K:yes::yes:

<3<3:yes::yes:;-)

Plněné zelí dělám, plním kysané listy, v krouhárně zelí v Tuchlovicích prodávali celé malé hlávky vykysané, letos jsem se zapoměla podívat.Tenhle týden pojedeme pro zelíčkový salát tak se podívám.Jestli bude, hned ho koupím.

Jana Dorazinová-Remková: presne - len voda a soľ. Vykvasí to. Ak chceš mať na sarmu kysané listy.

Zobrazit 7 starších odpovědí

Tématické fráze:
sarma, sarma recept, srbská sarma, sarma recepty, recept sarma, holandský řízek, chorvatská sarma, sarma chorvatska, sarrma, sarma se zelím, sarma srbská, sarma jidlo srbsko, jak se vaří sárma, srbska sarma recept, chorvatskezeli, recept na chorvatské zelí, závitky z kyslej kapusty z chorvatska, sarma s kysaného zelí, co je sarma, jidlo sarma

Suroviny:
zelí hlávkové, maso mleté mix, slanina anglická, vejce, tymián, česnek, cibule, parmazán, rajče, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu