Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňový dort

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie41 254 kJ /
9 860 kcal
Bílkoviny124,42 g
Tuky655,33 g
Vláknina50,65 g
Cholesterol 2,27 g
Sodík 2,58 g
Sůl6,34 g
Sacharidy841,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravte krém. Cukry vyšlehejte spolu s měkkým máslem, mascarpone zvlášť. Poté obě hmoty spojte, míchejte ručně a přidejte pomerančovou šťávu a dýňové pyré. Důkladně promíchejte a dejte do lednice.
Troubu předehřejte na 180°C. Krok 2: Na těsto smíchejte mouku s kakaem, kypřícím práškem a solí. Máslo vyšlehejte s cukry a po jednom přidávejte za stálého šlehání vejce. Promíchejte kefír s dýňovým pyré a vešlehejte do směsi. Nakonec přes sítko vsypte suché ingredience. Důkladně promíchejte. Těsto rozdělte na dvě části, korpusy se pečou každý zvlášť. Krok 3: Do důkladně vymazané a vysypané formy vlijte jednu část těsta a vložte do vyhřáté trouby. Pečte cca 40 minut, zkuste špejlí, zda se těsto již nelepí. Pokud ano, nechte ještě chvilku péct. Poté formu vyjměte, nechte cca 5 minut stát a poté korpus vyjměte vychladnout na mřížku. Pokud by se vám vršek korpusu při pečení zvedl, otočte ho ihned po vyjmutí dnem nahoru a měl by se srovnat. Můžete vršek později seříznout do roviny. Opakujte stejně i s druhým korpusem. Krok 4: Po vyjmutí krému z lednice ho ještě jednou dobře promíchejte, případně nechte chvilku povolit. Krém naneste rovnoměrně na spodní korpus, položte na něj druhý, zlehka přitlačte, a i ten potřete vrstvou krému. Tu uhlaďte dlouhým rovným nožem nebo cukrářskou stěrkou. Na boku dortu nejprve naneste pouze slabou vrstvu krému, které schová případně nerovnosti a drobečky. Vložte do lednice na hodinu a poté strany potřete ještě jednou vrstvou krému. Také uhlaďte. Vraťte zpět do lednice a připravte ve vodní lázni polevu z čokolády, másla a smetany. Před nanesením na dort ji nechte trochu vychladnout, aby se krém nerozpustil. Vršek dortu polijte čokoládou a stěrkou urovnejte. Po ztuhnutí můžete dozdobit dle fantazie.
Dort nechte před krájením v lednici alespoň 2 hodiny. Krájejte horkým nožem, ponořeným do horké vody a otřeným do sucha.

Zveřejněno 20. 11. 2017

Poznámka autorky 1974andrea

Dort je koncipován do formy o velikosti 20-22 cm a jelikož žádnou takovou formu nemám, pekla jsem v obyčejném nerezovém rendlíku, který jsem dobře vymazala a vysypala moukou. Tak pokud budete někdy potřebovat menší dort, než jsou obvykle velké formy, můžete to také vyzkoušet, jde to bez problémů.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0nv3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0nv3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Je to krása a i chu´tově to vypadá jako bomba a ráda zkusím. Podle fotky tipuji, že toto množství je na formu 24cm? děkuji

úžasné :yes::yes:

krása,wow:-K:yes::yes:

Super dortík i fotka:yes:

Vypadá krásně :yes:

:-KVypadá skvostně,jen malou otázečku, dýně máslové nebo i hakaido???

janatka: Iveto, já myslím, že je to jedno. Já dělala z hokaida, máslová má trochu světlejší barvu, tak krém nebude tak oranžový. Jinak chuťově to vyjde nastejno ;-)

<3:-K:yes:

Moc vám všem děkuji :-K

1974andrea: asi ho nikdy péct nezkusím, na dorty jsem levá :-D ale i já musím pochválit a napsat, že se mi dort velice líbí :yes: - viděla jsem ho už na facebooku, je parádní!

Mňam, dýni klidně všude <3 krásná fotka:yes:

Povedené dílo :)

Andreo, to se Ti moc povedlo, krása:-):yes::yes:

Krásný :yes:

:-O:yes::yes::yes::yes:

Nádhera, ukládám :yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
dynovy dort, dynový dort recept, dyňovy dorty, dýňový dort s mascarpone, čokoládo dýňový dort, dyňový krém na dort, dýňový korpus na dort, dynovy recepty, dynovy korpus, recept na dýnový dort, dýňový dort recepty, recept dort dýňový, dýnóvé maskarpone, dinovi dorty, dýnový krém do dortu, dýnovy na dort, dort z hokaida, dort dyniovy, recept dynovy dort, dýňový dort dort

Suroviny:
dýně, mouka hladká, kakao, kypřící prášek do pečiva, sůl, cukr krupice, kefír, pyré dýňové, cukr vanilkový, máslo, vejce, mascarpone, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový, šťáva pomerančová, pyré dýňové, čokoláda na vaření, máslo, smetana

Přidat fotografie receptu