Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová vánočka - vláčná

Receptů na královnu svátečního stolu vánočku existuje opravdu nespočet, tento recept je však jiný v tom, že v těstě jsou přidané nastrouhané brambory, díky kterým bude vánočka krásně vláčná a bude se doslova rozplývat na jazyku.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby kynutí

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 517 kJ /
3 231 kcal
Bílkoviny87,32 g
Tuky92,27 g
Vláknina21,80 g
Cholesterol 685 mg
Sodík 1,86 g
Sůl4,53 g
Sacharidy501,86 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do větší nádoby (ideálně půlitrové) nalijeme mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Krok 2: Do mouky přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, rozinky, mandle (dle chuti, co máte rádi) a promícháme. Krok 3: Přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo, vejce se žloutkem a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na prameny, z nichž na plechu upleteme vánočku, kterou necháme v teple nakynout. Krok 5: Před pečením potřeme bílkem, posypeme mandlemi (nemusíme) a pečeme v předehřáté troubě nejprve na vyšší teplotu (180 °C) asi 10 minut. Krok 6: Pak teplotu zmírníme a dopékáme zhruba 30 minut dozlatova. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá.

TIP: Co dělat, aby se vánočka nerozjela?

Zveřejněno 14. 12. 2017

Poznámka autora recepty73

Ingredience na dochucení dáváme dle vlastní chuti. Postup pletení je dobře znázorněný a popsaný na internetu - krok za krokem. Nemá cenu ho složitě rozepisovat. Aby se vánočka nerozjela, zajistíme ji špejlí, kterou po upečení vytáhneme! Vánočka je díky bramborám krásně vláčná.

...já si dám radši vánočku bramborovou, protože nemám problém s pálením žáhy ...po poctivé máslové jsem zralý na nosítka :-)) , ale neříkám, že jí nezbožňuji a stejně vždy uždibuji...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová vánočka - vláčná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rr9p

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová vánočka - vláčná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rr9p

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Maryje: ...děkuji za milý komentář:-K mám radost, že se recept osvědčil a měl úspěch:-K:-K:-K

Vánočku jsem vyzkoušela a musím říct, že u nás tedy i chutnala víc než poctivá máslová. Byla opravdu znamenitá a hlavně babička velmi kvitovala efekt brambor- nosítka nebyla třeba :-D U přidávání brambor do kynutého těsta už zůstanu. Děkuji za výborný recept.:yes:

Tak to jsem ještě nikdy neslyšela, ale jako nápad je to lákavé :-)

Tématické fráze:
vanocka s bramborem, máslová vláčná vánočka recept, recept na vlačnou vanočku, vánočka s s bramborem, vanocka pálení žáhy, dobrá a vláčná domácí vánočka, zvláčnit vánočku, recept vánočka s bramborem, bramboriva vánočka, vlacnost vánočky recelt, vánočka s bramborem recept, máslová vánočka s bramborem, vánčka s brarmborem, recept na nejlepší marokánky, marokanky recept

Suroviny:
máslo, sůl, mouka hladká, vejce, žloutek, cukr vanilkový, bílek, brambory, cukr krupice, mléko, droždí čerstvé, cukr krupice, rozinky, mandle, kůra citronová, ovoce kandované, anýz

Přidat fotografie receptu