Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potrnčené podplameňáky

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 830 kJ /
1 871 kcal
Bílkoviny57,35 g
Tuky9,60 g
Vláknina23,23 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,02 g
Sůl10,00 g
Sacharidy377,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na rozkvas umícháme a necháme asi 10 hodin kvasit.
Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme v teple místnosti 1-2 hodiny kynout. Krok 2: Vykynuté těsto rozdělíme na kousky - asi nebudete dělat podplameňáků tolik, klidně z půlky těsta vytvarujte dalamánky a kousky z druhé půlky těsta rozválejte na placku o průměru cca 15 cm.
Necháme v teple nakynout (asi hodinu, dvě, podle okolní teploty i síly kvásku). Krok 3: Podplamenice potřeme silnější vrstvou švestkových povidel, okraje jim potřeme vodou. Vodou potřeme i dalamánky a plech dáme péct do rozehřáté trouby dorůžova.
Po upečení je dobré okraje podplameňáků potřít rozpuštěným máslem.

Zveřejněno 19. 12. 2017

Poznámka autorky cathleen

Kdysi dávno mívaly hospodyně na pečení chleba vyhražený celý den – pekly několik bochníků najednou.

Aby nemusely děti, které jsou věčně při chuti, čekat dlouhou dobu na upečení a pak i důkladné vychladnutí chleba, ještě před samotným chlebem se v roztopené peci z kousků chlebového těsta pekly podplamenice. Většinou okrouhlé nebo oválné placky, sypané solí a kmínem nebo potírané povidly se pekly hned u žhavých uhlíků, kde přes ně občas šlehnul i plamen z dohořívajícího dřeva – odtud název podplamenice.

(Lidové pečivo v Čechách a na Moravě – J.Šťastná, L.Prachařová)

Názvy placek se různí, stejně jako jejich tvar, kraj od kraje, někde i vesnici od vesnice.

Podplameníky, osúchy, chlebovňáky, šupáky, přípalňáky, kotrouše, odchlebníky….no a v Koryčanech to prý bývaly podplameňáky a ty, které se pekly s povidly, byly „potrnčené“.

Můžete si je vyzkoušet z jakéhokoliv oblíbeného chlebového těsta, zcela určitě budou chutnější kváskové než s droždím.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Potrnčené podplameňáky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mm29

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Potrnčené podplameňáky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mm29

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Super :yes:

moc zavidim vsem pro koho varis :)

To je veliká krása <3:yes:

zizala, Frantiska: děkuji <3:-K Manžel by si ti určitě z legrace posteskl, že on to musí všechno jíst a pak se mu smrskává oblečení :-D

Tématické fráze:
podplamenice, podplamenice recepty, recept na podplamenice, podplamenice recept, kotrouše recept, kotrouše recepty, co jsou podplamenice, podplemenice recept, recept kotrouše, pečivo podplamenice, kotrouše -1 plech, recepty kotrouše, šupaky recept, podplsmenice, podplamenice se švestkami, podplamenice-recept, kotrouše recept, kynuté kotrouše-recept, kotrouše-recept, sladké kotrouše

Suroviny:
kvas žitný, mouka žitná chlebová, voda, voda, mouka chlebová pšeničná, kmín drcený, sůl, povidla švestková

Přidat fotografie receptu