Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné mazance

Není nad to, když byt provoní čerstvě upečený mazanec, ten totiž k Velikonocům neodmyslitelně patří. Někdo ho má rád tak jak je a někdo jej miluje s máslem či marmeládou. Navíc toto univerzální těsto můžete použít kdykoliv na bábovku nebo i na vánočku.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aja.g

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí těsta

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 027 kJ /
3 113 kcal
Bílkoviny69,96 g
Tuky120,29 g
Vláknina16,68 g
Cholesterol 547 mg
Sodík 127 mg
Sůl0,28 g
Sacharidy429,44 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny vložíme do domácí pekárny v pořadí prvně tekuté a pak sypké, kdy na závěr rozdrobíme nahoru droždí. Krok 2: Nastavíme program Těsto a zapneme pekárnu. Po zvukovém signálu přidáme mandle a rozinky. Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 2 poloviny a vytvarujeme 2 bochánky. Krok 4: Přesuneme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečicím papírem a necháme kynout, než se rozehřeje trouba na teplotu 180 °C. Krok 5: Pak pomašlujeme žloutkem smíchaným s mlékem nebo rumem a pečeme prvních 10 minut při 180 °C a dalších 40 minut při 150 °C. Krok 6: Hotové mazance ihned přendáme z plechu na mřížku aby vychladly. Krok 7: Toto těsto lze použít i na vánočku nebo bábovku.

TIP: Odpovědi na nejčastější dotazy o mazanci

Zveřejněno 2. 7. 2009

Poznámka autorky aja.g

Kdo má rád sladší, může si přidat cukr, já peču i pro diabetika a proto nám vyhovuje méně, dosladí to hrozinky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborné mazance

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zmOy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborné mazance

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zmOy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Mazanec je luxusní....od velikonoc peču již po několikáté. Jen mne praská, ale na chuti to nic nemění:-K:yes:

Veve: ja pecu mazanec podle recepisu zde na techto strankach "Mazanec pro Irenku" Jelikos nebydlim v Cechach,tak pouzivam presne mouku jako ty a davam cely sacek sucheho drozdi a vzdy se me povede a je velice dobry.
Najdi si ten recepis zde a delej to uplne podle nej ,jen pouzi tu mouku co mas a ten cely sacek sucheho drozdi. Ja davam trochu mene cukru. Good luck

ahoj,udelala jsem vse podle navodu, jenom nepecu z dvou druhu mouky, ale mam all purpose a misto cerstveho drozdi sem pridala 1 a pul lzicky suseneho. testo je tezke a mastne a vubec nekyne;-( misto peknych bochanku mam jen roztekle placky:-S nevite, cim to muze byt?

Dobrý den taky zkouším už jsou v pekárně

Honza: Zrovna tyhle nikdy nenastřihávám a dávám do trouby hned po rozehřátí. (Vykynuté těsto vytvaruji do koulí, dám na plech a zapnu troubu. Kynou do té doby, než se rozehřeje.) Nikdy mi nepraskly. Ale praskliny na chuti neuberou, chleba je taky lepší, když je popraskaný :-)

Mám dotaz co dělám špatně ,když mi jeden mazanec nahoře prasknul a to byl tak krásný. Jinak jsem je nenastřihnul jak tady píše Pavel. Díky za radu:-)

Žaneta: Děkuji za Váš názor, už se na ně taky chystám. Perfektní jsou i brusinkové :-)

www.zhepnarova@seznam.cz Dobry den recept rada od paní doporučím,dělala jsem přesně tak jak mate napsano a mazance jsou chutove vyborne,dala jsem místo rozinek kandovane ovoce a na vrch mandle a jsou super :yes::yes::yes::yes: moc děkuji Žaneta

Pavel: Letos jsem pekla zase a pořád stejný výsledek, nikdy se mi nerozjely:-) Ale může to být velikosti vajíčka, které těsto může víc naředit. Upravím v receptu, určitě je lepší dát do odměrky žloutek (nebo celé vajíčko) a dolít do 250 ml mlékem. V tom případě je množství tekutin pořád stejné :yes:

Zkousel jsem vas recept,poprve jsem je ke konci nastrihnul do krize a povedlo se.Ale ted jsem jel presne podle vasich instrukci a take mi zplacateli jak psala pani predemnou.Navic se mi zda testo velice ridke,a chutove mec nevyrazne...Ale jinak je to vyborne..Kazdy dle sve chuti..

Lenka:Leni, v postupu mám přesně teploty a časy jak peču. Nikdy mě to nezklamalo. Vyzkoušej:yes:

Lenka: snížit teplotu na cca 150st a péci dlouho;-)

Holky poraďte, co dělám blbě, že mi ty mazance vždycky jakoby spadnou, takže nakonec je výsledek, že místo, aby byl mazanec pěkně kulaťoučký a vyšší, tak ho mám nízký a do šířky...Co s tím?

Irrena: to budu ráda, peču z toho těsta mazance, vánočky, na plech i Honzíkovky. Doufám, že budeš spokojená:-*

Mazance vypadají krásně:yes::yes::yes:Asi letos zkusím tvůj recept:yes:

Tématické fráze:
mazanec, mazanec recept, recept na výborný mazanec, mazanec recepty, recept na mazanec, recept mazanec, výborný mazanec, výborný velikonoční mazanec, recepty mazanec, pečeme mazanec, domácí mazanec s trouby, výborný mazanec recept, recepty na mazanec, mazanec ze sušeného droždí, domácí mazanec z trouby, velikonoční mazanec top recepty, jak upect mazanec, těsto na mazanec, top mazanec, top recepty mazanec

Suroviny:
žloutek, mléko, máslo, mouka hladká, mouka polohrubá, cukr, cukr vanilkový, sůl, kůra citronová, droždí čerstvé

Přidat fotografie receptu