Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše z bramborového těsta

Jidáše patří mezi oblíbené velikonoční pečivo z kynutého těsta. Pokud do těsta přidáte nastrouhané vařené brambory, získáté vláčné a nadýchané pečivo, které je dobré i druhý den. Příprava není tak složitá, jak se zdá.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

recepty73 recepty73

Středně náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 20 min

100 min (80 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 745 kJ /
3 524 kcal
Bílkoviny80,51 g
Tuky106,15 g
Vláknina22,10 g
Cholesterol 736 mg
Sodík 200 mg
Sůl0,39 g
Sacharidy529,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Máslo necháme pozvolna rozpustit tak, aby bylo vlažné. Krok 2: V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které zalijeme pár lžícemi vlažného mléka z celkové receptury a trochu promícháme, aby se z cukru a droždí udělala řidší kaše a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Krok 3: K vzešlému kvásku přidáme vejce se žloutkem, rumem, jemně nastrouhanými bramborami a rozinkami (nejlépe ještě pokrájenými). Krok 4: Nahrubo promícháme, zalijeme zbytkem mléka a za pomoci vařečky umícháme hladké, nelepivé těsto, které opět v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 30-40 minut. Krok 5: Vykynuté těsto opět propracujeme, rozdělíme na dílky, za kterých uválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, preclíky, uzlíky. Tvary klademe na pomaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme ještě nakynout. Krok 6: Před vložením do předehřáté trouby jidáše potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti zhruba 15-20 minut, případně ještě můžeme potřené posypat skořicovým cukrem, nasekanými mandlemi nebo ořechy. Krok 7: Po vychladnutí můžeme posypat ještě moučkovým cukrem. Krok 8: Pokud máme rádi více sladké, bramborové jidáše před pečením nemusíme potírat bílkem, ale po upečení je můžeme potřít rozehřátým máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.

TIP: Kdy a proč se pečou jidáše

Zveřejněno 19. 2. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše z bramborového těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7m4y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše z bramborového těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7m4y

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
recepty z bramborovho testa, recepty z bramborového těsta, jidášky s bramborovým těstem, mazanec potírat máslem s rumem ?, uzliky z bramboroveho testa

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, brambory, kůra citronová, droždí čerstvé, mléko, rum, sůl, cukr krupice, cukr vanilkový, vejce, žloutek, máslo, rozinky, bílek, cukr moučkový, mandle, máslo, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu