Jidáše z bramborového těsta
Jidáše patří mezi oblíbené velikonoční pečivo z kynutého těsta. Pokud do těsta přidáte nastrouhané vařené brambory, získáté vláčné a nadýchané pečivo, které je dobré i druhý den. Příprava není tak složitá, jak se zdá.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 745 kJ / 3 524 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 80,51 g |
| Tuky | 106,15 g |
| Vláknina | 22,10 g |
| Cholesterol | 736 mg |
| Sodík | 200 mg |
| Sůl | 0,39 g |
| Sacharidy | 529,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Máslo necháme pozvolna rozpustit tak, aby bylo vlažné.
Krok 2: V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které zalijeme pár lžícemi vlažného mléka z celkové receptury a trochu promícháme, aby se z cukru a droždí udělala řidší kaše a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Krok 3: K vzešlému kvásku přidáme vejce se žloutkem, rumem, jemně nastrouhanými bramborami a rozinkami (nejlépe ještě pokrájenými).
Krok 4: Nahrubo promícháme, zalijeme zbytkem mléka a za pomoci vařečky umícháme hladké, nelepivé těsto, které opět v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 30-40 minut.
Krok 5: Vykynuté těsto opět propracujeme, rozdělíme na dílky, za kterých uválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, preclíky, uzlíky. Tvary klademe na pomaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme ještě nakynout.
Krok 6: Před vložením do předehřáté trouby jidáše potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti zhruba 15-20 minut, případně ještě můžeme potřené posypat skořicovým cukrem, nasekanými mandlemi nebo ořechy.
Krok 7: Po vychladnutí můžeme posypat ještě moučkovým cukrem.
Krok 8: Pokud máme rádi více sladké, bramborové jidáše před pečením nemusíme potírat bílkem, ale po upečení je můžeme potřít rozehřátým máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.
Zveřejněno 19. 2. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše z bramborového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7m4y
Moje poznámka
Jidáše z bramborového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7m4y
Nejnovější recepty
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Speciální bramborový sálát
Přidáno před 6 hodinami
Kulajda se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 7 hodinami
Cookies s bílou a mléčnou čokoládou
Přidáno před 9 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem, žampiony a špenátem
Přidáno před 9 hodinami
Pudinkové řezy se smetanovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Muffiny s kousky čokolády
gabbynka23 před 40 sekundami
Kuře pečené s brambory ve vývaru
Kajkajak před 1 hodinou
Rychlá celerová polévka
MoniTom před 2 hodinami
Polévka z uzeného masa
Kajkajak před 2 hodinami
Katův šleh a bramboráčky
scorpioon01 před 3 hodinami
Výborné lasagne
1.Ditouche před 3 hodinami
Rychlá thajská kari polévka s krevetami
blazeklubos57 před 4 hodinami
Obrácená jablková roláda
MarieP před 4 hodinami
Polévka šup-šup
Loiza před 6 hodinami
Tématické fráze:
recepty z bramborovho testa,
recepty z bramborového těsta,
jidášky s bramborovým těstem,
mazanec potírat máslem s rumem ?,
uzliky z bramboroveho testa
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
brambory,
kůra citronová,
droždí čerstvé,
mléko,
rum,
sůl,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
vejce,
žloutek,
máslo,
rozinky,
bílek,
cukr moučkový,
mandle,
máslo,
rum
Komentáře (1)