Jidáše z bramborového těsta
Jidáše patří mezi oblíbené velikonoční pečivo z kynutého těsta. Pokud do těsta přidáte nastrouhané vařené brambory, získáté vláčné a nadýchané pečivo, které je dobré i druhý den. Příprava není tak složitá, jak se zdá.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 745 kJ / 3 524 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,51 g |
Tuky | 106,15 g |
Vláknina | 22,10 g |
Cholesterol | 736 mg |
Sodík | 200 mg |
Sůl | 0,39 g |
Sacharidy | 529,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Máslo necháme pozvolna rozpustit tak, aby bylo vlažné.
Krok 2: V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které zalijeme pár lžícemi vlažného mléka z celkové receptury a trochu promícháme, aby se z cukru a droždí udělala řidší kaše a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Krok 3: K vzešlému kvásku přidáme vejce se žloutkem, rumem, jemně nastrouhanými bramborami a rozinkami (nejlépe ještě pokrájenými).
Krok 4: Nahrubo promícháme, zalijeme zbytkem mléka a za pomoci vařečky umícháme hladké, nelepivé těsto, které opět v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 30-40 minut.
Krok 5: Vykynuté těsto opět propracujeme, rozdělíme na dílky, za kterých uválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, preclíky, uzlíky. Tvary klademe na pomaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme ještě nakynout.
Krok 6: Před vložením do předehřáté trouby jidáše potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti zhruba 15-20 minut, případně ještě můžeme potřené posypat skořicovým cukrem, nasekanými mandlemi nebo ořechy.
Krok 7: Po vychladnutí můžeme posypat ještě moučkovým cukrem.
Krok 8: Pokud máme rádi více sladké, bramborové jidáše před pečením nemusíme potírat bílkem, ale po upečení je můžeme potřít rozehřátým máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.
Zveřejněno 19. 2. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše z bramborového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7m4y
Moje poznámka
Jidáše z bramborového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7m4y
Nejnovější recepty
Točený mazanec s ořechy
Přidáno před 1 hodinou
Cizrna s pórkem a sušenými rajčaty
Přidáno před 2 hodinami
Čekankový salát s ředkvičkami
Přidáno před 4 hodinami
Jahodovo-tvarohová zmrzlina
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové s cibulovou omáčkou a paloučkovým knedlíkem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Roláda s kopřivami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ledvinky na smetaně
Karel1234 před 33 minutami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
veronika_straka před 37 minutami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Petule123 před 2 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
lunav1 před 2 hodinami
Velikonoční nádivka z letáku Albert
radekfiala před 4 hodinami
Domácí kmínový chleba
MaKaDuHa před 8 hodinami
Kuřecí vývar
MaKaDuHa před 8 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
Yennefer1 před 10 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Antonausprag před 15 hodinami
Bleskový kynutý mazanec
Konsel před 16 hodinami
Tématické fráze:
recepty z bramborovho testa,
recepty z bramborového těsta,
jidášky s bramborovým těstem,
mazanec potírat máslem s rumem ?,
uzliky z bramboroveho testa
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
brambory,
kůra citronová,
droždí čerstvé,
mléko,
rum,
sůl,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
vejce,
žloutek,
máslo,
rozinky,
bílek,
cukr moučkový,
mandle,
máslo,
rum
Komentáře