Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše - drobenkové

Jidáše pečeme na Zelený čtvrtek před Velikonoci. Jejich tvary by měly připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Tradičně se připravují z kynutého těsta. Těsto z tohoto receptu voní po citronové kůře a rumu. Povrch pak zdobí drobenka.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

recepty73 recepty73

Náročný

Doba přípravy 135 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 15 min včetně doby kynutí

135 min (120 min příprava + 15 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 871 kJ /
3 554 kcal
Bílkoviny75,14 g
Tuky115,72 g
Vláknina22,20 g
Cholesterol 582 mg
Sodík 636 mg
Sůl1,49 g
Sacharidy521,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme polovinu vlahého mléka. Trochu promícháme na řídkou kaši, mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek. Krok 2: Pak do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a nahrubo vše promícháme. Pak přidáme vlažné máslo a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat, tím lépe. Těsto bude nadýchanější. V míse necháme těsto pod utěrkou kynout cca 40 minut na teplém místě. Krok 3: Pak ho opět propracujeme a rozdělíme na dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky, ze kterých pak tvoříme různé tvary: spirály, motánky, preclíky, šneky či uzly..., které potřeme vejcem a obalíme nebo posypeme drobenkou vytvořenou ze změklého másla, mouky a cukrů. Krok 4: Jidáše pak klademe na vymaštěný nebo papírem vyložený plech, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova dle velikosti jidášů cca 15-20 minut. Krok 5: Drobenku můžeme ochutit například skořicí nebo část mouky nahradit mletými ořechy či mandlemi.

TIP: Desatero o pečení jidášů

Zveřejněno 19. 2. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše - drobenkové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8n4g

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše - drobenkové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8n4g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
minijidáše, jidáše recept, drobenka ze zmekleho masla, jidáše bez droždí, jidáše s mletými ořechy, jidáše recept albert, vyborne jidase, spaldove jidáše recept

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, droždí, máslo, mléko, rum, rozinky, mandle, vejce, mouka polohrubá, máslo, cukr vanilkový, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu