Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kachna s nádivkou - nejen velikonoční

Dlouze pečená kachna se zlatavou křupavou kůrčičkou, plněná dobře ochucenou nádivkou s uzeným masem a kopřivami, se skvěle hodí k nedělnímu obědu. Podáváme ji knedlíkem a dušeným zelím.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

recepty73 recepty73

Náročný

Doba přípravy 270 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 240 min

270 min (30 min příprava + 240 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 966 kJ /
948 kcal
Bílkoviny83,31 g
Tuky23,62 g
Vláknina13,10 g
Cholesterol 454 mg
Sodík 3,62 g
Sůl8,47 g
Sacharidy96,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dobře očištěnou kachnu nasolíme (i uvnitř) nejlépe den před plněním a pečením. Krok 2: Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti. Připravíme pekáč a dáme do něj oloupanou cibuli nakrájenou na silnější kolečka. Krok 3: Rohlíky pokrájíme na kostičky a dáme je do mísy, ve které je pokropíme uzeným vývarem (nemáme-li, použijeme smetanu na vaření) a necháme nasáknout. Krok 4: Přidáme pokrájené spařené listy kopřiv, rozšlehané vejce, nakrájené uzené maso, nastrouhaný česnek, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem nebo oříškem a dobře promícháme. Krok 5: Nádivkou naplníme kachnu, zašijeme nebo jehlicí zavřeme otvor v kachně a položíme ji do pekáče na cibuli. Ta poslouží jako ochrana proti přilepení kůže k pekáči během pečení. Nebo pod kachnu dáme špejle, ze kterých vytvoříme jakousi mřížku. Krok 6: Podlijeme, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 2 hodiny. Pak odklopíme, kachnu otočíme, přelijeme výpekem, případně podlijeme, je-li třeba, a pečeme další cca 1,5-2 hodiny (dle velikosti kachny). Krok 7: Pak kachnu odklopíme a dopečeme dozlatova a do křupavé kůrčičky, za občasného přelití výpekem a podlití dle potřeby. Krok 8: Před podáváním necháme kachnu cca 5 minut odpočívat v pekáči, následně pokrájíme na porce a podáváme s houskovým či bramborovým knedlíkem, noky a červeným či bílým dušeným zelím. Každý kdo jak má rád a samozřejmě i vychlazené pivo nebude po kachně vůbec marné. Krok 9: Množství nádivky záleží na velikosti kachny, pokud chceme mít nádivky víc, než-li jen v kachně, uděláme ji z většího množství a upečeme ji v jiném kastrolku či pekáčku.

TIP: Další recepty na pečenou kachnu

Zveřejněno 22. 2. 2018

Poznámka autora recepty73

Kachnu jsem už zkoušel zašívat, zpevňovat jehlicemi, zajišťovat provázkem, ale zajištěný otvor mi vždy vydrží jen do prvního otočení. Nádivka sice v kachně vždy zůstane, na chuti to neubere, ale oko zapláče.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kachna s nádivkou - nejen velikonoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2PKN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kachna s nádivkou - nejen velikonoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2PKN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Upečeno. Dala jsem dobré uzené kostičky uvařit s česnekem, malou cibulí , bobkovým listem a pepřem.:yes: Obrala masíčko, zalila housky vývarem a naplnila kachničku. Přidala jsem jeden stroužek česneku, petrželku , muškátový oříšek- málo. Cibuli jsem pod kachnu nedala, to se mi zdálo být moc, kachna má být cítit po kachně a ne po cibuli. Ochutnáno , maso vynikající! Čekám až prochladne, jinak si spálím pusu na plnce !:-D<3

Veronika.Hrozna: ...a proto je v takových případech dobré, řídit se bodem 5.;-):-D:-K ...jsem rád, že chutnala:-K

Zobrazit 5 starších odpovědí

Aby oko neplakalo, je třeba dát do kachny nádivky jen málo ;-). Rohlíky v ní pečením nabudou a sešitou kůží se ven proderou, což všichni víme, také jsem toho nebyla ušetřena, pro změnu u kuřete. Proto nyní drůbež peču s menším množstvím nebo zcela bez ní a nádivku vložím do "maffinového" plechu, kde je 12 ks. Na talíři vypadají dobře, do nádivky dávám žloutky, utřené s máslem, nasekané mandle a z bílků sníh, který ji pěkně nakypří ;-):-K.

recepty73: Skvělé ! Dám trošku petrželky, aby to bylo hezké!

Zobrazit 3 starší odpovědi

Tématické fráze:
pečená kachna s nádivkou, pečená kachna v troubě s nádivkou, kachní roláda s nádivkou recept, pomalu pečená kachna s nádivkou, nádivka do kachny s rohlíky, kačena s s nádivkou, pečená kačena s nádivkou, nádivka do kačeny, velikonoční pečená kachna, plňka do kachny, top recepty kachna, kacena s nádivkou, pečená kachna s nádivkou recept, kačena top recepty, kachní roláda s nádivkou, nádivka ke kačeně, plnka do kaceny, nádivka do pečené kachny, velikonocní nádivkou, kačena s velikonoční nádivkouní

Suroviny:
kachna, sůl, kmín drcený, rohlík, maso uzené, vejce, kopřivy, maso uzené, pepř mletý, česnek, květ muškátový, cibule

Přidat fotografie receptu