Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrové mini bochánky / mazance

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Suroviny

Porce: 14 ks

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 259 kJ /
3 408 kcal
Bílkoviny68,84 g
Tuky130,01 g
Vláknina17,70 g
Cholesterol 124 mg
Sodík 121 mg
Sůl0,26 g
Sacharidy460,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouky smícháme v míse se špetkou soli a citronovou kůrou, uprostřed uděláme hlubší důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukry a zalijeme větší částí vlahého mléka. Jemně střed mouky promíchneme, aby se smíchalo droždí s mlékem a cukrem a necháme vše pod utěrkou na teplém místě odpočinout. Krok 2: Až droždí nabude a začne vytvářet bublinky (kvásek), přidáme do mísy rum a zbylé mléko, trochu směs promícháme a zalijeme vlahým rozpuštěným sádlem. Vařečkou vypracujeme hladké na mísu se nelepící těsto, během míchání vařečkou do těsta zapracujeme i nasekané mandle a rozinky. Krok 3: Čím déle mícháme a vháníme tak vzduch do těsta, tím lépe. Bochánek syrového těsta necháme necháme na teplém místě pod utěrkou cca 45 minut kynout. Po vykynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, ze kterých v dlaních "ukoulíme" malé hladké bochánky, které klademe na pomaštěný nebo pečícím papírem vyložený plech a takto připravené je necháme ještě cca 15 minut odpočívat. Krok 4: Pak je vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dorůžova dle velikosti bochánků 15-20 minut. Po vyndání z trouby je ihned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Necháme vychladnout. K rozpuštěnému máslu můžeme přidat i trochu rumu. Krok 5: Sádlo dá těstu vláčnost a lehkost, ale pokud chceme, můžeme do těsta místo něj dát i máslo. Těsta je tak akorát na jeden plech mini mazanečků, kdy je klademe kousek od sebe, jelikož ještě nabudou. Krok 6: Jednoporcové bochánky poslouží nejen jako výslužka pro koledníky, ale i jako dobrý moučník, snídaně či svačina do ruky během celého roku. Na ty velikonoční můžeme ještě ostrým nožem naříznout kříž.

Zveřejněno 3. 3. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cukrové mini bochánky / mazance

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mpwE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cukrové mini bochánky / mazance

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mpwE

Marie

Tématické fráze:
sladke kynute minibochanky, mini mazance, recept na mini mazanečky, mini bochánky recept, mini bochanky, mini mazanecky, jaky cukr do mazance, mini mazanečky recepty, minibochánky-recept, výslužka pro koledníky, cukrove bochanky, peceme mini mazanečky, mini větrníky male bochanky, recept na mini mazaneček, malé mazanečky pro koledníky, skoricove cukrove bochanky

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, cukr krupice, cukr vanilkový, droždí, kůra citronová, sádlo, sůl, mléko, rum, rozinky, mandle sekané, máslo, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu