Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drobenkové mini bochánky / mazance

Tradiční velikonoční mazance můžeme připravit jako malé bochánky. Poslouží pak i jako výslužka pro koledníky. Těsto ochutíme rumem, rozinkami a mandlemi. Před pečením obalíme mazance v drobence provoněné vanilkovým cukrem.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Středně náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 16 kusů

12-18 kusů

16kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 298 kJ /
3 417 kcal
Bílkoviny73,64 g
Tuky115,47 g
Vláknina17,70 g
Cholesterol 582 mg
Sodík 630 mg
Sůl1,49 g
Sacharidy491,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou. Uprostřed pak uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, přilijeme trochu mléka a jemně promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Krok 2: Do mísy přidáme ke kvásku zbylé mléko, rum, rozinky a nasekané mandle, ořechy či kandované ovoce. Vše nahrubo promícháme, zalijeme vlažným máslem a za pomoci vařečky těsto vypracujeme dohladka. Čím déle budeme těsto propracovávat, tím bude lepší, jelikož se do něj hnětením dostává více vzduchu. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme zhruba 45 minut kynout. Krok 3: Po nakynutí z těsta vytvoříme několik stejně velkých dílků, které v dlaních ještě propracujeme a ukoulíme z nich hladké minimazanečky, které necháme na stole krátce odpočinout. Krok 4: Mezitím smícháme máslo, mouku, cukr a vanilkový cukr a umícháme drobenku. Drobenku dle chuti můžeme ochutit například skořicí nebo část mouky nahradit mletými ořechy. Krok 5: Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, obalíme nebo posypeme drobenkou a skládáme na vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech. Krok 6: Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova zhruba 20 minut - dle velikosti. Po upečení necháme vychladnout.

TIP: Jakých chyb se vyvarovat při přípravě mazance

Zveřejněno 3. 3. 2018

Poznámka autora recepty73

Drobenkové mini bochánky poslouží nejen jako výslužka pro koledníky, ale i jako sladký jednoporcový moučník k snídani či svačině.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Drobenkové mini bochánky / mazance

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nqZY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Drobenkové mini bochánky / mazance

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nqZY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
mini mazanec, mini mazance, čím ochutit na drobenku, mazanec z drobenky, drobenkove minibochanky, drobenkovy mazanec, sladké bochánky s kandovaným ovocem, drobenka na mazanec

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, cukr vanilkový, kůra citronová, droždí čerstvé, sůl, máslo, mléko, rum, rozinky, mandle, vejce, máslo, mouka polohrubá, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, ořechy mleté

Přidat fotografie receptu