Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční plněná sekaná

Velikonoční sekaná může být majstrštykem vaší kuchyně. Záleží na tom, jak si vyhrajete se vstupními surovinami. Kvalitní mleté maso, dochucení a rafinovaná nádivka. To vše muže posunout obyčejnou "sekačku" do pozice zlatého hřebu oběda.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 922 kJ /
4 284 kcal
Bílkoviny306,24 g
Tuky261,64 g
Vláknina22,09 g
Cholesterol 4,11 g
Sodík 3,47 g
Sůl7,70 g
Sacharidy168,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mleté maso vložte do mísy, přidejte nakrájené a v mléce namočené rohlíky. Osolte, opepřete a zalijte mlékem. Důkladně rukama směs propracujte. Díky mléku bude maso jemnější. Nechte alespoň hodinu (lépe přes noc) stát. Krok 2: Mezitím uvařte vejce natvrdo a oloupejte je. Připravte nádivku. Na nádivku rozdělte vejce na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Suroviny na nádivku nakrájejte nadrobno, smíchejte a naposledy přidejte sníh z bílků. Krok 3: Na oleji orestujte najemno nakrájené cibule a v závěru restování přidejte i prolisované stroužky česneku. Nechte zcela vychladnout. Krok 4: Formu, ve které budete sekanou péci, vymažte trošku olejem a vyložte slaninou. Do masa na sekanou zapracujte bylinky, vejce, cibuli s česnekem a strouhanku. Směs důkladně, opět rukama, propracujte. Krok 5: Do slaninou vyložené formy (na dno) rozložte rovnoměrně nejprve polovinu směsi na sekanou, dobře upěchujte. Pak přijde první polovina nádivky, do níž vtlačte do středu za sebou vejce natvrdo. Zbytkem nádivky vejce obložte a dobře opět stlačte. Poslední vrstvu bude tvořit směs na sekanou. Vše dobře urovnejte, pomažte olejem a formu překryjte alobalem. Může se stát, že bude z formy vytékat tuk či šťáva, raději ji postavte na plech. Krok 6: Vložte do trouby rozpálené na 200 °C a pečte 45 minut. Poté formu vyjměte z trouby, sundejte alobal a překlopte sekanou na plech tak, aby byla slanina nahoře. Dopečte ještě 15 minut do zlatavé barvy. Před podáváním nechte sekanou chvilku odpočinout, bude se lépe krájet.

TIP: Jak upéct šťavnatou sekanou bez prasknutí

Zveřejněno 31. 3. 2018

Poznámka autorky 1974andrea

Pokud připravuji domácí sekanou, většinou koupené mleté maso ještě jednou semelu na masovém strojku. Ale nechám to na uvážení každého. Spolu s masem projedu strojkem i nakrájené a v mléce namočené rohlíky. Já jsem pekla ve formě na věnec, kam se vešlo 1 kg masa + ostatní ingredience uzpůsobené velikosti formy. Tuto sekanou je dobré péct v nějaké formě, třeba v chlebíčkové apod., bude hezky držet tvar. Anebo ji můžete zabalit do alobalu a péct v pekáčku, podlitém trochou vody. Množství ingrediencí přizpůsobte velikosti svojí formy.

Množství nádivky přizpůsobte. Já jsem do sekané použila ze 3 rohlíků a 3 vajec.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční plněná sekaná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1lYZ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční plněná sekaná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1lYZ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
velikonoční domácí sekaná, velikonoční sekaná z mletého masa, velikonocni sekana, plněná sekaná, sekana s nadivkou, sekaná do formy, recepty - velikonoční domácí sekaná, velikonocni sekana plnena vejci, velikonoční sekaná recept, domácí sekaná do formy, velikonoční věnec sekaná, domaci velikonočni sekana, velikonočni sekana s s vejci, plněná sekaná nádivkou, velikonoční recepty, velikonocni sekana na plech, plněná sekaná medvědím česnekem, plněná sekaná recept, plnena sakana, sekaná plněná nádivkou

Suroviny:
maso mleté, rohlík, rohlík, vejce, čerstvé bylinky, cibule, česnek, strouhanka, sůl, pepř mletý, rohlík, vejce, maso uzené, vývar uzený, maso vepřové, petrželka, sůl, vejce, slanina, olej

Přidat fotografie receptu