Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční plněná sekaná

Velikonoční sekaná může být hvězdou vaší kuchyně. Záleží na tom, jak si vyhrajete se vstupními surovinami. Kvalitní mleté maso, dochucení a rafinovaná nádivka. To vše muže posunout obyčejnou "sekačku" do pozice zlatého hřebu oběda.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min + doba odležení masa

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, + doba odležení masa)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 922 kJ /
4 284 kcal
Bílkoviny306,24 g
Tuky261,64 g
Vláknina22,09 g
Cholesterol 4,11 g
Sodík 3,47 g
Sůl7,70 g
Sacharidy168,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Mleté maso dáme do mísy a přidáme mlékem nasáknuté rohlíky. Osolíme, opepříme a zalijeme 100 ml mléka. Krok 2: Směs důkladně propracujeme rukama. Necháme alespoň hodinu (nejlépe přes noc) odstát. Krok 3: Připravíme nádivku. Vejce na nádivku rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Smícháme rohlíky nakrájené na kostky, žloutky, vařené uzené a vepřové maso nakrájené na kostky a posekané bylinky dle chuti. Konzistenci můžeme upravit uzeným vývarem tak, aby nám vyhovovala. Dochutíme solí. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Krok 4: Na oleji orestujeme najemno nakrájené cibule a v závěru přidáme prolisované stroužky česneku, které necháme jen krátce rozvonět. Odstavíme a necháme vychladnout. Krok 5: Formu na sekanou vymažeme olejem a vyložíme slaninou. Vyndáme odstáté maso z lednice a přidáme k němu nasekané bylinky, vejce, zchladnou cibuli s česnekem a důkladně promícháme. Konzistenci upravíme přidáním strouhanky. Krok 6: Do slaninou vyložené formy navrstvíme polovinu masové směsi a upěchujeme. Na to dáme polovinu nádivky. Do středu vtlačíme za sebou naskládaná oloupaná a natvrdo uvařená vejce. Krok 7: Zbytkem nádivky vejce obložíme a dobře stlačíme. Poslední vrstva je zbytek masové směsi na sekanou. Dobře urovnáme, pomažeme olejem a přikryjeme alobalem. Celou formu přemístíme na plech (kdyby vytékal tuk) a i s plechem vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C. Krok 8: Pečeme asi 45 minut. Poté formu vyjmeme z trouby, sundáme alobal a překlopíme sekanou na plech tak, aby byla slanina nahoře. Dopečeme ještě 15 minut do zlatavé barvy. Před podáváním necháme sekanou chvilku odpočinout, bude se lépe krájet.

TIP: Jak upéct šťavnatou sekanou bez prasknutí

Zveřejněno 31. 3. 2018

Poznámka autorky 1974andrea

Pokud připravuji domácí sekanou, většinou koupené mleté maso ještě jednou semelu na masovém strojku. Ale nechám to na uvážení každého. Spolu s masem projedu strojkem i nakrájené a v mléce namočené rohlíky. Já jsem pekla ve formě na věnec, kam se vešlo 1 kg masa + ostatní ingredience uzpůsobené velikosti formy. Tuto sekanou je dobré péct v nějaké formě, třeba v chlebíčkové apod., bude hezky držet tvar. Anebo ji můžete zabalit do alobalu a péct v pekáčku, podlitém trochou vody. Množství ingrediencí přizpůsobte velikosti svojí formy.

Množství nádivky přizpůsobte. Já jsem do sekané použila ze 3 rohlíků a 3 vajec.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční plněná sekaná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1lYZ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční plněná sekaná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1lYZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Vypadá dost pracně, ale snad zdání klame :) Na řezu je krásná!

Tématické fráze:
velikonoční domácí sekaná, velikonoční sekaná z mletého masa, velikonocni sekana, plněná sekaná, sekana s nadivkou, sekaná do formy, recepty - velikonoční domácí sekaná, velikonocni sekana plnena vejci, velikonoční sekaná recept, domácí sekaná do formy, velikonoční věnec sekaná, domaci velikonočni sekana, velikonočni sekana s s vejci, plněná sekaná nádivkou, velikonoční recepty, velikonocni sekana na plech, plněná sekaná medvědím česnekem, plněná sekaná recept, plnena sakana, sekaná plněná nádivkou

Suroviny:
maso mleté, rohlík, mléko, vejce, čerstvé bylinky, cibule, česnek, strouhanka, sůl, pepř mletý, rohlík, vejce, maso, maso vepřové, vývar uzený, petrželka, sůl, vejce, slanina, olej

Přidat fotografie receptu