Zapletená vánočka
Těsto na zapletenou vánočku je plné másla, smetany, rozinek a kandovaného ovoce. Tak, jako každé kynuté těsto, i toto si vyžaduje čas. Pokud mu ho dopřejete, výsledkem bude nadýchaná, voňavá a vláčná vánočka.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 781 kJ / 3 533 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 71,59 g |
Tuky | 148,51 g |
Vláknina | 17,40 g |
Cholesterol | 1,07 g |
Sodík | 144 mg |
Sůl | 0,28 g |
Sacharidy | 468,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme. Do hrnku rozdrobíme droždí, k tomu přidáme část cukru, malou část mouky a pár lžic vlažného mléka. Vše zamícháme a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: V míse smícháme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli. Přidáme zbylý cukr a vanilkový cukr. Přisypeme na špičku nože muškátového oříšku a špetku drceného hřebíčku.
Krok 3: Do této směsi přidáme kvásek, který vykynul. Dle potřeby vlijeme vlažnou smetanu. Vypracujeme vláčné těsto.
Krok 4: Správně zamíchané těsto nebude se nebude lepit na vařečku. Dle potřeby můžeme dolít mléko či dosypat mouku.
Krok 5: V poslední části dle naší chuti přidáme sekané mandle, rozinky a kandované ovoce. Zlehka zapracujeme a necháme zakryté v teple vykynout. Doba kynutí je 1-2 hodiny.
Krok 6: Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Budeme vytvářet tři patra. Spodní bude mít 4 díly, prostřední 3 díly a vrchní bude ze 2 dílů těsta.
Krok 7: Nejdříve spleteme z copů spodní část, na ni střední a nakonec stočenou vrchní část.
Krok 8: Smotanou vánočku potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Můžeme posypat celými mandlemi a umístíme na vymazaný plech. Zde ji ještě necháme alespoň 20 minut nakynout.
Krok 9: Vánočku pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C do zlatohněda asi 40 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí, na kterou se po vpíchnutí nesmí nalepit těsto.
Zveřejněno 4. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zapletená vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0g6y
Moje poznámka
Zapletená vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0g6y
Nejnovější recepty
Bezlepkové dia koblížky
Přidáno před 10 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči v pomalém hrnci
Přidáno 1. 4. 2025 18:34
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 1. 4. 2025 17:16
Vajíčkový cottage salát
Přidáno 1. 4. 2025 14:00
Palačinky v troubě
Přidáno 1. 4. 2025 12:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chutné vafle
Reveroger před 4 hodinami
Kedlubnový míchaný salát
Sahula před 4 hodinami
Kedlubnový salát s okurkou
Sahula před 4 hodinami
Hovězí plátky na špeku a pórku
Ongbac3 před 4 hodinami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 4 hodinami
Sýrová omáčka
_martakrizk8_ před 5 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Ashelin před 5 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Rradka před 6 hodinami
Rychlá buchta Margot
XNika před 7 hodinami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
lukasvanek237 před 8 hodinami
Tématické fráze:
vánočka pletení ze šesti copů,
vánočka z šesti copů,
jak zaplést vánočku,
vanočka,
vánočka ze šesti copů,
vánočka ze šesti,
pletení vánočky ze šesti copů,
okatá vánočka,
vánočka ze šesti dílů,
vánočka pletená ze šesti,
vánočka ze smetany,
vanočka postup,
pletení vánočky ze 6 pramenů,
obyčejná vánočka,
obyčejná vánočka,
jak správně zaplést vánočku,
vánočka recept,
vánočka ze šesti pramenů,
recept na vanocku.cz,
pleteni vanocky ze sesti
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr krupice,
droždí,
vejce,
žloutek,
cukr vanilkový,
smetana ke šlehání,
mléko,
sůl,
ovoce kandované,
ořech muškátový,
koření hřebíček,
rozinky,
mandle,
vejce,
mandle,
tuk
Komentáře (5)