Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapletená vánočka

Těsto na zapletenou vánočku je plné másla, smetany, rozinek a kandovaného ovoce. Tak, jako každé kynuté těsto, i toto si vyžaduje čas. Pokud mu ho dopřejete, výsledkem bude nadýchaná, voňavá a vláčná vánočka.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

dextra

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min + doba kynutí

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava, + doba kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 781 kJ /
3 533 kcal
Bílkoviny71,59 g
Tuky148,51 g
Vláknina17,40 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 144 mg
Sůl0,28 g
Sacharidy468,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku prosejeme. Do hrnku rozdrobíme droždí, k tomu přidáme část cukru, malou část mouky a pár lžic vlažného mléka. Vše zamícháme a necháme vzejít kvásek. Krok 2: V míse smícháme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli. Přidáme zbylý cukr a vanilkový cukr. Přisypeme na špičku nože muškátového oříšku a špetku drceného hřebíčku. Krok 3: Do této směsi přidáme kvásek, který vykynul. Dle potřeby vlijeme vlažnou smetanu. Vypracujeme vláčné těsto. Krok 4: Správně zamíchané těsto nebude se nebude lepit na vařečku. Dle potřeby můžeme dolít mléko či dosypat mouku. Krok 5: V poslední části dle naší chuti přidáme sekané mandle, rozinky a kandované ovoce. Zlehka zapracujeme a necháme zakryté v teple vykynout. Doba kynutí je 1-2 hodiny. Krok 6: Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Budeme vytvářet tři patra. Spodní bude mít 4 díly, prostřední 3 díly a vrchní bude ze 2 dílů těsta. Krok 7: Nejdříve spleteme z copů spodní část, na ni střední a nakonec stočenou vrchní část. Krok 8: Smotanou vánočku potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Můžeme posypat celými mandlemi a umístíme na vymazaný plech. Zde ji ještě necháme alespoň 20 minut nakynout. Krok 9: Vánočku pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C do zlatohněda asi 40 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí, na kterou se po vpíchnutí nesmí nalepit těsto.

TIP: Chyby při pečení vánočky a tipy, jak jim předejít

Zveřejněno 4. 7. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapletená vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0g6y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapletená vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0g6y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Jaká smetana prosím? Normální ke šlehání?

Jani R. - vzpoměla jsem si na tento receptík, tam máš krásně vyfocený postup:
http://www.toprecepty.cz/recept/3182-pletena-cukra... ;-)

Jendo, já ji plést neumím, tak používám formu. Věř, nevěř i ta je vynikající;-) Potřebovala bych podrobný, obrázkový postup, jinak mám smůlu. Všichni nemůžeme umět všechno;-)

Jani, já jinou, než zapletenou vánočku neznám a neuznávám. Na vánoce tradičně z devíti, jinak běžně ze šesti pramenů:-)). Škoda, že nejsem doma, mohl jsem tady pár fotek zapůjčit:-8.

Obdivuji každého, kdo umí zaplést vánočku. Já bych si tak zapletla ruce:-D:-)):yes::yes:+

Tématické fráze:
vánočka pletení ze šesti copů, vánočka z šesti copů, jak zaplést vánočku, vanočka, vánočka ze šesti copů, vánočka ze šesti, pletení vánočky ze šesti copů, okatá vánočka, vánočka ze šesti dílů, vánočka pletená ze šesti, vánočka ze smetany, vanočka postup, pletení vánočky ze 6 pramenů, obyčejná vánočka, obyčejná vánočka, jak správně zaplést vánočku, vánočka recept, vánočka ze šesti pramenů, recept na vanocku.cz, pleteni vanocky ze sesti

Suroviny:
mouka polohrubá, máslo, cukr krupice, droždí, vejce, žloutek, cukr vanilkový, smetana ke šlehání, mléko, sůl, ovoce kandované, ořech muškátový, koření hřebíček, rozinky, mandle, vejce, mandle, tuk

Přidat fotografie receptu