Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeský borůvkový koláč

Kynuté koláče s ovocem jsou hitem každého léta. Tento koláč je bohatě ozdobený borůvkami, proslazenými medem a zasypanými máslovou drobenkou. Pro lepší chuť po upečení můžete okraje ještě potřít rozehřátým máslem.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dvevtroube dvevtroube

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí

55 min (25 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 plech

cca 24 porcí

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 083 kJ /
4 561 kcal
Bílkoviny71,08 g
Tuky159,62 g
Vláknina53,29 g
Cholesterol 846 mg
Sodík 576 mg
Sůl1,27 g
Sacharidy671,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku a promícháme. Krok 2: Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a zasypeme ho lžící krupicového cukru. Droždí s cukrem zalijeme trochou vlažného mléka, vše zasypeme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Krok 3: Ke kvásku přidáme špetku soli, zbylý cukr s 1 balíčkem vanilkového cukru, citronovou kůru, žloutky a rozpuštěný, zchladlý tuk, smíchaný se zbytkem mléka. Krok 4: Nakonec přilijeme ještě malého panáka rumu a vypracujeme hladké těsto (ručně, nebo robotem). Krok 5: V průběhu hnětení můžeme podle potřeby přisypat trochu mouky, aby těsto nelepilo. Krok 6: Hotové těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu na teplém místě. Krok 7: Než těsto vykyne, připravíme drobenku z hrubé mouky, moučkového cukru a másla. Vše ručně propracujeme a hotovou drobenku uložíme do lednice. Krok 8: Připravíme omyté a okapané borůvky. Do mísy k borůvkám přidáme med a vše promícháme. Krok 9: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krok 10: Vykynuté těsto vyklopíme na plech o velikosti asi 42x33 cm, vyložený pečicím papírem a rovnoměrně mokrými prsty těsto roztaháme do stran. Krok 11: Můžeme udělat i maličko vyšší okraje. Pokud chceme, aby měl po upečení koláč silnější spodní vrstvu těsta, použijeme menší plech. Krok 12: Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Krok 13: Na těsto poklademe borůvky smíchané s medem a zasypeme je drobenkou. Koláč takto necháme ještě 10 minut odpočívat. Krok 14: Poté pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut.

TIP: Jak skladovat a zpracovat borůvky. Uložení na zimu je snadné

Zveřejněno 16. 4. 2018

Poznámka autorky dvevtroube

Podle potřeby, když se mi zdálo těsto příliš řídké, přidala jsem trochu mouky. Jak polohrubé, tak i hladké. Nakonec těsto nebylo úplně hladké a maličko lepilo, tak jsem ho ještě krátce propracovala pěkně ručně vařečkou a hned to bylo o něčem jiném.

Youtube: https://youtu.be/QapslmI_aoc

Blog: https://dvevtroube.blogspot.cz/2018/04/kynuty-boru...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeský borůvkový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Lk24

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeský borůvkový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Lk24

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

Upiekol som, koláč je výborný, len tých 200ml mlieka bolo veľa, musel som pridať múku, preto je aj cesto vyššie. Chuťovo vynikajúce! Vďaka za recept! :yes:

<3 Vypadá to velice dobře. Určitě vyzkouším.

:yes:<3

Tématické fráze:
borůvkový kolac, jihočeský koláč, borůvkový koláč na plech, jahodový koláč, recept na malý borůvkový koláč, malý kynutý borůvkový kolč, borůvkové koláčky, jihočeske kolače recept, boruvkovy kolac bez cukru, mensiboruvkovy, jihocesky kolac s borůvkami, jihočeský borůvkovýkoláč, koláč s borůvkami, koláče s borůvkami, borůvkový koláč z z hladké mouky, co upecu z polohrubé mouky top recepty, borůvkový koláč s hladké mouky, podciperak koláč s borůvkami, borůvkový koláč top recepty, boruvkove kolace

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, droždí, cukr krupice, cukr vanilkový, mléko, sůl, citron, žloutek, máslo, rum, mouka hrubá, cukr moučkový, máslo, borůvky, med

Přidat fotografie receptu