Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štola

Štola z máslového těsta vydrží opravdu dlouho vláčná, proto ji můžete na Vánoce upéct s předstihem a nechat v chladu odležet. Z tohoto receptu dostanete hned dvě štoly, ale pokud chcete, můžete stejně tak těsto použít i na mazanec.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Beetty

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 70 min + doby kynutí

100 min (30 min příprava + 70 min tepelná úprava, + doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie34 995 kJ /
8 364 kcal
Bílkoviny146,85 g
Tuky411,85 g
Vláknina57,80 g
Cholesterol 1,02 g
Sodík 3,27 g
Sůl8,00 g
Sacharidy988,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z uvedených surovin zaděláme těsto, do kterého přidáme rozinky, mandle a kandované ovoce. Vypracujeme hladké těsto a necháme asi 2 hodiny kynout. Těsto znovu propracujeme a necháme ještě asi 30 minut kynout. Krok 2: Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny a zformujeme z nich tvary podobné silnější bílé vece. Na jedné straně vytvoříme žlábek, který je typický pro tvar štoly. Krok 3: Přendáme na vymazaný plech a dáme péct do vyhřáté trouby na 150 °C. Pečeme zhruba 70-80 minut dozlatova. Ještě horké potíráme rozehřátým máslem a bohatě sypeme moučkovým cukrem.

TIP: Jakou štólu letos upečete? Inspirujte se dalšími recepty

Zveřejněno 5. 7. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štola

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q140

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štola

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q140

Marie

Komentáře (4)

Beetty:-)štolu miluju a každé vánoce si našetřím tu trochu času a vyhraji si s ní;-).Dělám Drážďanskou,nebo tvarohovou,nebo klasiku skoro jako ty;-).Tady si dovolím dát s čistým svědomím boďku předem,protože chuť je mi velice známá a mnou oblíbená:-p a k tomu meltu(kafíčko).Sliny startují závod;-):-D

Drobek, já to vím, zcela vyjímečně i umím:-)):-D, ale určitě by někdo ten postup uvítal;-)

:-*Pokud jde o postup, štolu u nás už léta děláme tak, že půl těsta rozválíme na plát, a ten pak na třetiny z obou stran přeložíme. Před dopečením potíráme máslem a pak zas sypeme moučkovým cukrem. Udělá to cukrovou slupičku. A je to. :-p

Vypadá to moc hezky, ale vím, že štola má svůj nějaký postup a určitě bych ho tady dala, aspoň pro trdla, jako jsem já..:-D:-)).Vánočky a štoly, pletení housek, na to jsem já expert:-)):-D:-)) Ale jinak, Beetty, moc hezké;-):yes:

Tématické fráze:
mazanec z tvarohového těsta, vanocni mazanec, pletený mazanec video, vanocni mazanec recept, recept na vánoční mazanec, vánoční štola nekynutá, cukrová štola, nekynutá vánočka, nekynutá štola, paprikookurek, vanoční mazanec, mazanec vánoční, vánoční štola recept, štola recept, štola video, jak se plete stola, hrnkova stola, mazanec z tvarohového těsta video, mazanec s tvarohového těsta, recept vánoční mazanec

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, kůra citronová, droždí čerstvé, cukr, máslo, mléko, mandle, rozinky, ovoce kandované

Přidat fotografie receptu